16/04/2021

Americanii impresionați de Retezat și de traseele turistice hunedorene

            Valea Jiului a devenit deja un vis turistic atractiv pentru mulți iubitori ai muntelui. Beneficiind de frumusețile care ne înconjoară, americanii care au vizitat munții Retezat și alte zone din județul Hunedoara,  au rămas impresionați de zonă și de traseele turistice pe care le-au străbătut. Am petrecut  împreună cu prietenii americani care sunt relocați în România, câteva zile de vis. Din motive de securitate, nu putem posta fotografii cu aceștia dar, pot să spun că, turismul din Retezat și din județul Hunedoasa va fi promovat pe viitor de partenerii noștri strategici, care mi-au propus realizarea unui amplu proiect,  de care să beneficieze atât militarii, dar și minerii care prezintă diferite afecțiuni și se pot reface într-un centru specializat.  

Aventura în munții Retezat și Vâlcan,  cuprinde pe lângă intrastructura de schi dezvoltată de administratia locală și investitorul local Emil Părău, și o serie de alte investiții care contribuie la dezvoltarea turismului pe perioada verii și cele mai interesante sunt acum, pe lângă taberele care au loc în stațiunea Straja și Retezat și traseele de mountain-bike.

La nivel național există 500 de kilometri de trasee MTB marcate, care cuprind pachete de servicii unde sunt incluse  şi alte servicii, promovându-se în special produsele locale, tradiționale.  Turiștii și iubitorii de adrenalină pot efectua excursii în zonele unde se practică alpinismul și speologia, zona munților Retezat și nu numai,  fiind cunoscută mai mult de străini, decât de români, în ceea ce privește traseele turistice. Americanii au realizat chiar un portal și un site prin care promovează Valea Jiului și cred că dezvoltarea Văii Jiului de poate face prin dezvoltarea turismului activ prin mottoul ”Lăsați-vă aventura să schimbe lumea”.

În aceste zile, un alt american Jeremy Kershaw, fondatorul Hech of The North, a fost alături de noi.  Jeremy Kershaw este cel  care promovează ciclismul montan, acesta urmând să organizeze mai multe evenimente sportive în iulie și septembrie, cunoscutul „Le Grand Du Nord”  cu trasee de 100, 50 și 20 de mile, la eveniment partcipând peste 500 de concurenți din toată lumea. Americanul consideră că mountainbike-ul este la fel de vechi ca și bicicleta, pentru oamenii de la 1800  fiind o obișnuiță să meargă cu bicicleta. Ciclismul montan, pe pietriș a reînceput să reînvie  la începutul anilor 2000.

 

Americanul  Jeremy Kershaw recurge la aventură tocmai de dragul călătoriei, de a parcurge munții pe bicicletă și de a promova  zonele prin care trece, fiind atras de zonele în care nu s-a călătorit prea mult, zonele sălbatice ale muntelui. ”Este un sentiment de libertate și deschidere,  care nu este găsit pe drumurile asfaltate. Trebuie să promovăm  astfel de aventuri și să călătorim sănătos, fără a folosi vehiculele foarte mult”, a ținut să  ne declare Jeremy Kershaw.

Prin acțiunile care s-au derulat zilele trecute,  se încearcă promovarea și dezvoltarea altor trasee  turistice și transformarea Văii Jiului într-o destinație,  care să aducă în zonă  mai mulți turiști din întreaga lume pentru că există încă un potențial neexploatat la maxim.

Iar vizita înalților oaspeți din cadrul NATO,  nu face decât să întărească certitudinea că zona Hunedoara, Retezatul și Valea Jiului vor fi o destinație de vis și mai multă căutată de partenerii noștri strategici, care mi-au promis că vor reveni  în zonă cu alți colegi și cu familiile.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share