Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ana Maria Ducuță: Intimitatea fizică fără emoţie generează mai devreme sau mai târziu conflict

Foarte multe persoane au senzaţia că odată ce au devenit intimi cu cineva, acea persoană nu le va putea face vreodată rău.
Aceste persoane văd în vulnerabilitatea intimităţii fizice şi vulnerabilizare emoţională, ceea ce nu este mereu valabil.
O persoană poate alege să aibă o relaţie pur fizică cu cineva, fără implicare emoţională. Asta înseamnă că da, pentru tine, apropierea fizică poate însemna enorm, iar pentru celălalt nu va avea nicio semnificație. Mai exact, dacă există un soi de patologie mintală, dezechilibru emoţional sau emoţie neprocesată, apropierea fizică şi intimitatea nu vor schimba în bine lucrurile, din contră, celălalt îşi poate pierde complet respectul faţă de tine. Actul tău de vulnerabilitate completă atunci când celălalt are acces la corpul tău nu este perceput la fel dacă din partea cealaltă nu există emoţie, implicare şi mai ales responsabilitate. Tot ce facem are exact însemnătatea pe care noi i-o dăm, iar această însemnătate în cazul apropierii intime se referă la cine eşti tu înainte de a fi cu oricine altcineva.

O persoană se poate gândi că după un moment intim cu cineva, celălalt automat va avea grijă, respect, emoție sau chiar va purta cu sine responsabilitatea de a fi împărțit un spaţiu personal, dar sunt multe situaţii când se întâmplă tocmai opusul.

Dacă iniţiativa apropierii fizice nu vine dintr-un spaţiu anterior de responsabilitate emoțională, rezultatul va exclude, evident, emoţia. Una dintre părţile implicate va suferi, pentru că nu va primi înapoi ceea ce credea că este “din oficiu” oferit, şi anume compasiunea emoţională.

Accesul la corpul unei persoane nu vine la pachet şi cu accesul la emoţia ei, de aceea nu trebuie să credem că orice apropiere intimă are drept rezultat responsabilitate emoţională.

Dacă în persoana cealaltă nu există sentiment, emoţie, trăire pentru tine, ca suflet, actul sexual nu va aduce nicio schimbare benefică, din contră, poate fi motiv de manipulare şi şantaj emoţional mai târziu.
Intimitatea fizică fără emoţie generează mai devreme sau mai târziu conflict. Intimitatea sănătoasă din punct de vedere emoţional se referă în primul rând la această stare de responsabilitate, faţă de persoana cu care împarţi o versiune sacră a sinelui tău, pe care nu o mai poate accesa altcineva.

Autor: Ana Maria Ducuță

Distribuie acest articol Oficial Media
Share