Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Asociația Help Autism construiește prima tabără pentru copii cu dizabilități din România și cea mai mare din Europa, la poale de Retezat

Începând de  anul acesta, ȋn contextul unei decizii fără precedent, ȋn România – din octombrie, guvernul decontează serviciile de terapie și logopedie pentru persoanele cu autism.

În data de 26 septembrie a.c. au fost publicate condițiile de acces la servicii decontante pentru pacienții cu TSA și de acreditare a furnizorilor de servicii conexe medicale.

Ce se stabilește prin aceste norme:

  • copiii și adulții cu TSA au acces la maxim 2 ședințe de terapie decontate pe zi în limita a 40/42/44 ședințe/lună (în funcție de nr de zile calendaristice);
  • tariful ședinței decontate prin casele naționale de asigurări de sănătate este de 135 lei / ședință / 50 minute;
  • prestatorii de servicii de intervenție (cabinete individuale de psihologie, asociere de cabinete individuale de psihologie, societăți civile profesionale de psihologie sau organizații non-profit) trebuie să se autorizeze ca furnizori de servicii conexe actului medical la DSP și să fie evaluați pentru a putea încheia direct contracte de prestări servicii cu Casele Naționale de Asigurări de Sănătate. Condițiile de autorizare și condițiile de evaluare pot fi accesate în resurse.
  • tipuri de servicii decontate: servicii de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenție de psihopedagogie specială-logopedie prin utilizarea de intervenții validate științific în tulburări din spectrul autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat. Prestatorii de servicii pentru persoanele cu TSA pot avea următoarele specializări: psihologie clinică, psihoterapie, psihologia educației, psihopedagogie specială, consiliere psihologică. Prin urmare, 2 ședințe de terapie și logopedie pe zi pot fi decontate din bugetul de la stat la valoarea de 135 lei / ședință / 50 minute. Toate informațiile se găsesc în ORDINUL nr.774/2023 privind modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2022 și 2023, aprobate prin Ordinul Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 180/2022.

           La nivel mondial, unul din 36 de copii este în spectrul autist

Nu există date oficiale despre numărul lor, în țara noastră, dar estimările ONG-urilor naționale și internaționale arată că, anul trecut, peste jumătate de milion de oameni trăiesc afectați de acest diagnostic.

În această cifră sunt incluși și membrii familiilor care se confruntă cu greutățile ce vin la pachet, precum izolarea sau lipsa accesului la diferite facilități. Pentru a le oferi sprijin, Asociația Help Autism construiește prima tabără pentru copii cu dizabilități din România și cea mai mare din Europa.

,Socializarea și adaptarea la un mediu extern nefamiliar sunt esențiale ȋn dezvoltarea oricărui copil. Ȋn același timp, excursiile și taberele celor mici sunt o pauză necesară pentru părinți. Copiii cu dizabilități și familiile lor nu au acces la astfel de facilități. Ȋn 14 ani de activitate Help Autism, mii de oameni ne-au vorbit despre această problemă. Așa că am decis să construim prima tabără incluzivă din România. Am gândit un spațiu sigur de terapie, de interacțiune și de conexiune cu natura, ȋn care toți tinerii vor fi bineveniți și vor primi suportul de care au nevoie. Ne dorim să se dezvolte împreună în acest spațiu toți copiii, indiferent de abilități sau dizabilități.”, transmite  Raluca Bogdan, director de comunicare al Help Autism.

Campusul va fi construit la poalele Munților Retezat, pentru toți copiii și tinerii, indiferent de abilitate și dizabilitate. Participanții vor avea la dispoziție un întreg sat, doar al lor. Un spațiu dinamic, de 15.000 de metri pătrați, ce simulează comunitatea, care poate găzdui peste o sută de persoane. Startul construcției se va da în 2024, iar costurile vor ajunge la cinci milioane de euro.

Construcția unui spațiu dedicat de socializare vine în contextul în care elevii cu cerințe educaționale speciale și dizabilități nu au acces la activități extra școlare. Iar integrarea lor socială depinde de expunerea la noi medii și stimuli care să îi ajute să își dezvolte orizonturile.

În România copiii și tinerii cu dizabilitate sunt de patru ori mai predispuși bullyingului în școli, iar între opt și 22% din actele de hărțuire au loc în timpul excursiilor. Participarea la activități extra-școlare este foarte redusă pentru că aceștia nu sunt pregătiți să facă față unei perioade mai lungi fără suport specializat și pot merge doar însoțiți de un adult – un aspect greu acceptat de ceilalți copii.

“Ne dorim să transformăm acest spațiu de la poalele munților Retezat într-un spațiu de învățare, de creștere, de confort, de socializare, de bucurie pentru orice copil indiferent de dizabilitate. L-am gândit cu gândul la nevoile fiecărui copil. Pentru noi este important ca Edi, în scaunul rulant, să se poată plimba prin tot satul și să poată merge singur de la locul de cazare,  până la piscină și chiar să intre în ea. De la intrare pe poartă vrem ca fiecare dintre copii să nu aibă niciun obstacol și să nu audă niciodată «nu ai voie»”, completează Raluca Bogdan, director de comunicare al Help Autism.

Într-un an, Asociația a reușit să strângă 720.000 de euro pentru ca această tabără să devină cadrul perfect în care,  mințile speciale să își descopere și valorifice adevăratul potențial.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share