Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Au fost introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România 65 de noi meserii

Piața forței de muncă din România se adaptează la noile cerințe, pentru a face față concurenței internaționale. În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a emis vineri două ordine prin care se actualizează Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) și se simplifică procedura de actualizare periodică, la cererea utilizatorilor.

În urma acestui demers, au fost introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România 65 de noi ocupații, dintre care 45 la cererea utilizatorilor și 20 ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

Printre meseriile introduse se numără 15 ocupaţii din domeniile IT şi digitalizare, în concordanță cu cerințele pieței, dar și ocupații cum ar fi consilier de stat, barista, degustător de cafea, operator măcinare cafea, consultant de securitate cibernetică, compozitor muzică ușoară/pop, mediator muzical, dirijor ansamblu vocal bisericesc, stilist extensii gene, emailator manual/artizan, inginer biomedical, specialist în reciclarea deșeurilor, ofițer de poliție penitenciară sau analist comportamental.

Pe de altă parte, au fost eliminate din Clasificarea Ocupațiilor din România 62 de ocupații care nu se mai practică. Acestea nu dispar însă, ci vor fi introduse într-o grupă reziduală, existând posibilitatea de a fi reactivate la cererea angajatorilor. Pe lista ocupațiilor eliminate se află telexist, inspector telegrame, șef vagon poştal, râşnitor smalţ, topitor in şi cânepă, confecţioner tuburi cinescop, pregătitor gogoși de mătase, montator la lipit ace, vaporizator la imprimerie, decapsulator, operator truka.

Clasificarea Ocupațiilor din România se actualizează trimestrial sau ori de câte ori se impune, iar procedura de actualizare a fost simplificată pentru a veni în întâmpinarea utilizatorilor. De acum, cererile pentru actualizarea COR depuse de către utilizatori la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale vor fi soluţionate în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data înregistrării acestora. Documentele necesare introducerii, modificării, eliminării sau radierii unei ocupaţii din COR pot fi depuse de către solicitant, la minister, atât în format letric, cât şi prin e-mail. Ministerul Muncii Și Protecției Sociale își rezervă dreptul de a respinge cererile de introducere a ocupaţiilor care contravin legii şi bunelor moravuri.

De asemenea, a fost introdusă o nouă reglementare, potrivit căreia, din patru în patru ani, Ministerul Muncii și Protecției Sociale şi Institutul Național de Statistică, pe baza unor analize ale pieţei muncii, elimină din COR ocupaţiile care nu se mai practică pe piaţa muncii, prin ordin comun al acestor instituţii.

Lixandru Marius

Inspector Șef ITM Dâmbovița

Distribuie acest articol Oficial Media
Share