Auschwitzul începe la Beba Veche

Ce a fost Auschwitzul? Nimic altceva decât un lagăr de exterminare, cu fabrici ale morţii în interior . Garduri de sârmă ghimpată, înalte de către 2-3 metri, uneori şi electrificată.

Acum ca să ne amintim mai pe viu că Auschwitz nu a murit, Viktor Orban, prim ministrul Ungariei, a vrut să ne aducă aminte că încă mai trăieşte. Dar singur şi-a adus aminte că nu a murit Auschwitzul din ei, şi că îl au în sânge.

La Beba Veche e punctul de întâlnire a trei naţiuni: cea maghiară, cea sârbă şi cea românească. Cu toate că nu mai există granişe, decât formal, maghiarii încă nu s-au dezmeticit şi trăiesc încă ideea propietăţii. Oare le mai trebuie autonomie? Nu de alta dar se pare că românii i-au cam speriat, şi au tras Auschwiţul doar până la Beba Veche, între Ungaria şi Serbia, cu un gard de sârmă ghimpata înalt de 3 m, gard ce până la urmă au uitat să îl electrifice. Sper că nu le-am dat ideea. Se pare că nu îi deranjează deloc, fiindcă Kakas Béla, președintele Consiliului Județean Csongrád, nu s-a arătat deloc surprins de o asemenea realizare, privind chiar cu o deosebită placer, noul Auschwitz maghiar.

 

Stejărel Ionescu

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share