Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Bucate tradiționale din ȚARA MOMÂRLANILOR la festivalul de la Timișoara -preparate La PAS, servite la Taifas!

În 1826, avocatul francez şi politicianul Jean Anthelme Brillat-Savarin a realizat o lucrare intitulată ,,Psihologia Gustului sau Meditaţiile asupra Gastronomiei Transcedentrale’’. Deşi titlul este complicat, în urma publicării lucrării a apărut una dintre cele mai memorabile fraze: ,,Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti’’.
Formarea unui stil de viată sănătos este început în familie, încă de la cele mai mici vârste și este perfecționat la scoală, dascălii sunt cei care veghează ca acesta (stilul de viață sănătos) să nu fie unul ocazional ci să facă parte din stilul zilnic de viață.
Se insistă asupra manierei de a prepara alimentele, modalitate care poate face diferența dintre cele mai sănatoase substanțe comestibile și cele mai dăunătoare. În cadrul evenimentelor LA PAS care au loc la Timișoara, zilele acestea sunt prezenți și partenerii noștri, cadrele didactice de la LICEUL TEHNOLOGIC RETEZAT din Uricani.
În spatele ceaunelor și în rol principal, a stat Cornel Baroi, profesor și președintele unei asociații, cu care colaborez de ani mulți adoptat și el de localnicii din Țara Momârlanilor, orașul Uricani, jud. Hunedoara.
Am organizat multe evenimente împreună și întotdeauna și-a încântat oaspeții cu bucate bine, pregătite în mod tradițional, cu multe ingrediente locale, un adevărat Chef, care știe valoarea tradițiilor, gastronomiei și obiceurilor din Țara Momârlanilor, dar cu rădăcini într-o altă zonă fantastică a județului Hunedoara, din Romos, aproape de cetățile dacice din Munții Orăștiei, de Geoagiu și de leagănul civilizației omenești, de Tărtăria,  unde s-au descoperit celebrele tăblițe, care se pare, sunt tot o invitație la masă, pentru că, cercetătorii sunt unanim de acord că citirea notițelor se face rotind tăblițele.
Pe tăblița ovală textul interpretat este următorul: „Tu (pe femeia numită) Momo caută. Dar de pat al tău (pentru mine) numește-o”. Celelalte două tăblițe continuă indicațiile: „(O) vei chema tu (în) casa ta” – scrie pe a doua tăbliță găurită, în timp ce pe ultima e un ordin / sfat: „Țapul tu jupoaie! (pregătește-te de ospăț!)”.
      Deci, tot de un ospăț vorbim! ca de altfel, cum este și vorba de produsele Preparate La PAS, servite la Taifas!!!!!
Profesorul- președinte le-a împărtășit, participanților secretele pentru o zacuscă delicioasă, preparată după rețetă veche: ardeii, vinetele și ceapa se coc pentru un plus de aromă, iar gustul autentic se păstrează doar dacă e gătită la ceaun, pe foc și e amestecată cu o lingură de lemn.
Și mai este un condiment special: multă dragoste și pasiune pentru gastronomie, pentru rețele tradiționale ” preparate ca la mama acasă”. Savoarea și mirosul specific este ceea ce le recomandă, să le consumați și numai din produse naturale!
Și tot din Țara Momârlanilor, timișorenii și turiștii prezenți la festival, vor degusta magiunul, (lictar / liptar / silvoizi / solvăiși) preparat cu prune bistrițe foarte bine coapte, tot de Cornel Băroi, tot în ceaun.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share