Calendarul zilei 14 iulie. În 1582 a apărut „Palia de la Orăștie“ – prima traducere parțială în limba română a Vechiului Testament - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul zilei 14 iulie. În 1582 a apărut „Palia de la Orăștie“ – prima traducere parțială în limba română a Vechiului Testament

Calendarul zilei 14 iulie. 1223: Ludovic al VIII-lea devine rege al Franței după moartea tatălui său, Filip al II-lea.

1456: Lupta navală de la Salankemen (pe Dunăre); flota lui Iancu înfrânge flota turcă și reușește să trimită ajutoare în trupe, arme și alimente celor asediați la Belgrad.

1582: A apărut „Palia de la Orăștie“ – prima traducere românească a vechilor cărți biblice „Geneza“ și „Exodul“, tipărită la Orăștie de meșterul-tipograf Șerban, fiul diaconului Coresi și cu Marian Diacul, care folosesc pentru prima dată numele de români, în loc de rumâni. Este un prețios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar parțială a Bibliei, demonstra posibilitățile de expresie ale limbii române și capacitatea ei de a fi limbă de cultură.


De în Mila lui Dumnezeu în zilele lu Batări Jigmon Voivodâ Ardealului: dăruim den aceaste cărți scrise a nostre ceaste doo de întăniu.
Celui domn de steag și vestit viteaz Ghesti Freanți alesu hotnogiu Ardelului și Țărâei Ungurești. Lăcuitoriu îndeva com aceaste doo cărți să fie părgâ pănâ Dumnezeu va și alalte tipări și scoate, și Măria lu Ghesti Freanți fu cu tot agiutoriul și le-au scris în cheltuialâ multâ. Și cu alți oameni buni încâ lăângâ sine și le-au dăruit voo frați românilor pentru aceaia rugați pre Dumnezeu preântru Măriei lui.
De în Mila lui Dumnezeu eu Șerban Diacu me-meșteru mare a tiparelor. Și cu Marien Diac dăâniadu în măna noastrâ ceaste cărți cetind și ne plăcurâ, și le-am scris voo fraților romăni, și le cetiți că veți afla întru iale mărgâritariu scumpu și vistieriu nesfărșit. Cunaște-ve-ți folosu buneaților și plata păcatelor de la Domnezeu întru ceaste cărți.”
Calendarul zilei 14 iulie. 1700: A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia și Turcia, prin care Marea Azov a fost atribuită Rusiei.
1789: Căderea Bastiliei a marcat începutul Revoluției franceze.
1861: La Baden-Baden, regele prusac Wilhelm I este rănit ușor într-o tentativă de asasinat.
1865: Prima ascensiune a vârfului Matterhorn de către expediția condusă de exploratorul britanic Edward Whymper. La întoarcere, patru dintre ei au murit.
1933: În Germania, toate partidele politice, cu excepția celui nazist, au fost scoase în afara legii.
1947: Afacerea Tămădău : Un grup de zece conducători ai PNȚ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreședinte, Nicolae Penescu, secretar general, și Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea“, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de București, sub acuzația de „fugă într-o țară străină“.
1965: Mariner 4 zboară în apropiere de Marte și face primele fotografii de aproape ale unei alte planete.
1969: În Statele Unite sunt retrase oficial din circulație bancnotele de 500$, 1000$, 5000$ și 10000$.
2000: Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene (UE).
2002: Președintele francez Jacques Chirac scapă neatins dintr-o tentativă de asasinat în timpul festivităților de Ziua Bastiliei.
2015: Sonda spațială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a trecut în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto. După o călătorie de 5 miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. “Întâlnirea” este considerată de specialiști principalul eveniment spațial al anului 2015.[1][2][3]
2015: Oamenii de știință de la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva au anunțat descoperirea unei noi particule subatomice numită pentaquark. Existența acestui tip de particulă a fost prezisă din 1964 de fizicienii Murray Gell Mann și George Zweig.[4]
Sărbători

Sărbători religioase
Sf. Camillo de Lellis, călugăr italian al ordinului capucinilor (calendar catolic)
Zi onomastică
Roland
Sărbători naționale
Franța: Ziua națională a Franței (1789)
România: Ziua transmisioniștilor militari

 

surse: wikipedia.org, dacoromanica.ro, tiparituriromanesti.wordpress.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share