Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cele mai grave obiceiuri depresive și cum să le oprești pentru a grăbi procesul de vindecare

Depresia, deja una dintre cele mai frecvente afecțiuni de sănătate mintală din țară, a atins un nou maxim în Statele Unite. Potrivit unui sondaj Gallup din 2023, 29% dintre adulții din America au fost diagnosticați cu depresie la un moment dat în viața lor. Și 17,8% au în prezent această afecțiune sau urmează un tratament pentru depresie. Aceste cifre reflectă o creștere cu 10% și, respectiv, 7% față de statisticile organizației din 2015.

Pe baza a zeci de mii de pacienți cu depresie tratați la Clinicile Amen, este clar că mult prea mulți oameni cu depresie se angajează în obiceiuri care agravează problema. Aici vei descoperi cele mai grave obiceiuri depresive și cum să le oprești, astfel încât să poți accelera procesul de vindecare.

Medicamentele eliberate pe bază de rețetă ar trebui să fie considerate doar o opțiune în tratarea simptomelor depresive – nu ca primă linie de apărare sau ca o singură soluție.

Cauzele depresiei sunt numeroase și cu multiple fațete, iar tratamentele nu sunt niciodată unice. Dar există anumiți pași pe care oricine îi poate face atunci când se confruntă cu semnele depresiei. De fapt, multe dintre ele se concentrează pe lucruri de evitat, de la a nu consuma alcool până la limitarea expunerii în rețelele sociale.

Iată 7 dintre cele mai puternice acțiuni care NU trebuie făcute dacă aveți depresie.

Nu mai căutați substanțe care să vă ajute să faceți față

Droguri (inclusiv alcool), țigări, zahăr – americanii cu și fără depresie caută adesea substanțe cu care să se autocalmeze. Din păcate, aceste „soluții” sunt de fapt noi probleme care așteaptă să apară.
Ele pot duce la dependență, pot împiedica funcționarea creierului sau pot duce la leziuni ale creierului pe termen lung. Chiar și pe termen scurt, te vei simți mai rău după ce le folosești, nu mai bine.
De exemplu, canabisul, țigările și alcoolul au fost asociate cu un flux sanguin cerebral mai scăzut în scanările SPECT ale creierului, ceea ce poate avea un efect negativ asupra stării de spirit. Canabisul a fost legat de orice, de la psihoză la depresie și gânduri suicidare.
Între timp, băutul în exces tinde să exacerbeze condițiile de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. Și cercetările au legat fumatul cu o probabilitate mai mare de depresie.
Alimentele ultraprocesate se potrivesc, de asemenea, criteriilor de a provoca dependență – un fapt înfricoșător, deoarece sunt o caracteristică cheie a Dietei Americane Standard. Numeroase studii de cercetare au arătat legătura dintre alimentele procesate și simptomele de anxietate și depresie.
Pentru toate substanțele nocive de mai sus: Spuneți nu. În schimb, alimentați-vă corpul și creierul – în timp ce reduceți simptomele depresiei – cu o dietă bine echilibrată, care încorporează fructe și legume, pește, carne slabă, grăsimi sănătoase și cereale integrale.

Nu te mai ascunde

Când apare depresia, este tentant să hibernezi sub pături, izolându-te de ceilalți și să nu te aventurezi în aer liber. Dar aceste tactici de evitare înrăutățesc de fapt lucrurile.
În primul rând, lipsa luminii solare poate suprastimula producția de melatonină. Acest lucru poate duce la o senzație de latență sau somnolență, reducând în același timp producția de serotonină și vitamina D, asociată cu dispoziții mai scăzute.
În plus, evitarea activităților sociale poate fi dăunătoare sănătății mintale, așa cum am descoperit mulți dintre noi în timpul pandemiei de COVID-19. Relațiile sociale pozitive pot ajuta la creșterea dispoziției, în timp ce singurătatea și izolarea au fost puternic asociate cu starea depresivă, energie scăzută și chiar sentimente de inutilitate.
În cele din urmă, să stai în pat toată ziua, de obicei, agravează, nu ajută, simptomele depresive. Tiparele de gândire în buclă și negative pot scăpa de sub control atunci când suntem inactivi.
În schimb, distrage-ți atenția cu ceva care te face să te trezești și să te miști, cum ar fi o plimbare afară, un apel telefonic sau o sesiune de grădinărit. Astfel de activități pot muta sentimentele negative în spate și vă pot oferi un sentiment de realizare și scop.

Nu vă bazați prea mult pe medicamente

Când vine vorba de afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia, un plan de tratament personalizat este crucial. Activitatea de imagistică a creierului de la Clinicile Amen folosind scanări SPECT a ajutat la identificarea a 7 tipuri de depresie. Trebuie să-ți cunoști tipul pentru a obține cel mai eficient tratament.
În plus, fiecare trăiește diferit depresia. Antidepresivele care sunt utile unui pacient pot fi inutile pentru altul.
De fapt, medicamentele prescrise în mod obișnuit, inclusiv Prozac și Zoloft, pot de fapt agrava simptomele pentru anumite tipuri de depresie. În alte cazuri, medicamentele eliberate pe bază de rețetă pot duce la reacții adverse nedorite.
Alte cazuri de depresie sunt biologice, legate de factori precum leziunile cerebrale, obezitatea sau insomnia cronică. Asta înseamnă că este posibil să nu răspundă la antidepresive. Imagistica SPECT cerebrală poate ajuta la determinarea tipului de depresie, astfel încât tratamentul să poată fi util, nu dăunător.
În plus, medicamentele eliberate pe bază de rețetă ar trebui să fie considerate doar o opțiune în tratarea simptomelor depresive – nu ca primă linie de apărare sau ca o singură soluție.
Numeroase soluții naturale pot ajuta la combaterea simptomelor depresiei. În cele din urmă, tratamentul depresiei trebuie să fie individualizat și apoi monitorizat pentru beneficii maxime.

Nu-ți mai alimenta gândurile negative.

Chiar și cei fără simptome depresive se pot lupta cu gândurile negative automate (ANT). Aceste voci interioare distructive transmit perspective distorsionate sub formă de gândire catastrofală, vinovăție, presupuneri, citire a minții, gândire totul sau nimic, învinovățirea pe tine sau pe alții… lista poate continua.
Iată vestea bună: nu trebuie să crezi pe niciuna dintre ele.
În chinurile depresiei clinice, este ușor ca gândurile să ia o scădere gravă, așa că ANT-urile sunt o caracteristică tipică a acestei afecțiuni. Dar asta nu înseamnă că sunt adevărate. Utilizați această metodă simplă pentru a arunca o privire mai atentă asupra acestor invadatori insidioși:

Notează toate gândurile negative cu care te lupți.
Pentru fiecare, întreabă-te: este adevărat? Pot fi 100% sigur că este adevărat?
Luați în considerare cum vă simțiți când credeți acest gând. Atunci ia în considerare contrariul – cum te simți fără acest gând?
Practicați această formă de terapie cognitiv-comportamentală (CBT) în mod regulat și veți începe să vedeți logica defectuoasă și tiparele repetate din spatele gândurilor voastre. Se vor schimba pe măsură ce îi salutați cu mai multă atenție.

Nu te compara cu ceilalți

În era rețelelor sociale, comparația poate fi inevitabilă. Dar este deosebit de demoralizant pentru cei care se luptă cu tulburarea depresivă majoră.
Un studiu, publicat într-un număr din 2022 al Journal of Behavioral Addictions, a citat diverse cercetări anterioare care leagă utilizarea problematică a rețelelor sociale cu depresia, inclusiv o asociere bidirecțională. Aceasta înseamnă că utilizarea problematică poate duce la depresie, în timp ce depresia poate crește utilizarea problematică.
Studiul a concluzionat că femeile participante la studiu au avut mai multe șanse să folosească rețelele sociale într-un mod problematic, inclusiv comparându-se negativ cu ceilalți. Și scoruri mai mari de utilizare problematică a rețelelor sociale au fost asociate cu depresia, stima de sine scăzută și comparații negative cu alți utilizatori de rețele sociale.
Prin urmare, cei cu depresie ar trebui să limiteze utilizarea rețelelor sociale. Acestea oferă dependență dar sunt și dăunătoare, în special pentru adulții tineri.

Un studiu a asociat chiar creșterea crizelor de sănătate mintală – inclusiv rate mai mari de depresie și sinucidere – în rândul adolescentelor cu creșterea utilizării electronice. În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că mai mult timp pe ecran a fost asociat cu rezultate mai proaste pentru sănătatea mintală.

Nu mai permite stresului să se acumuleze fără a-l procesa

Stresul se întâmplă – tuturor. Dar pentru cei cu depresie, este deosebit de important să găsească modalități sănătoase de a-l procesa.
Când corpul tău este în mod constant în luptă sau fugi, eliberează hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, non-stop. De-a lungul timpului, te poți trezi că te lupți cu simptomele fizice, ca urmare, de la tulburări de somn până la depresie.
De fapt, un studiu din 2018 a remarcat că stresul cronic și depresia pot fi strâns legate.

Vă simți stresat? Încearcați una dintre aceste moduri eficiente și naturale de a vă rezolva sentimentele:

Scrierea în jurnal sau realizarea unei liste de recunoștință
Activitate fizica
Meditație și/sau tehnici de respirație
Vorbesc cu un prieten sau terapeut de încredere
Petrece timp cu un hobby preferat
Nu te mai simți fără speranță în legătură cu depresia ta.

Depresia face deseori dificil să vezi lumina de la capătul tunelului. Și, deși stigmatul în jurul problemelor de sănătate mintală a scăzut semnificativ pe măsură ce mai mulți oameni fac un pas înainte, unii încă ezită să ceară ajutor.

Dacă tu sau o persoană dragă te lupți cu această afecțiune comună, reține că depresia este tratabilă. Lăsată netratată, depresia poate duce la probleme suplimentare, cum ar fi abuzul de substanțe, afecțiuni cronice de sănătate sau sinucidere.

Cu cât acționați mai devreme, cu atât rezultatul poate fi mai bun, așa că solicitați ajutor imediat. Asigurați-vă că vizitați un profesionist în sănătate mintală care înțelege că sănătatea mintală este legată de sănătatea creierului. Când începeți călătoria vindecării, veți descoperi că există speranță.
Depresia și alte probleme de sănătate mintală nu pot aștepta.

sursa: amenclinics.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share