Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cele mai multe dintre tragediile care au zguduit Valea Jiului s-au petrecut în luna noiembrie

În urmă cu 14 ANI Valea Jiului era zguduită de una dintre cele mai mari tragedii care s-a petrecut în subteranele minelor, 13 mineri de la E.M. Petrila fiind surprinşi de o explozie devastatoare. Accidentul, aşa cum a fost catalogat el, s-a produs la o adâncime de 1000 de metri, în abatajul 431.
Voi ce ne-aţi iubit în viaţă.
Amintirea ne-o păstraţi.
Soptiţi şi al nostru nume,
Şi uitării nu ne daţi.
Din întreaga noastră viață
Ce-am muncit pe acest pământ
Va rămâne amintire,
Doar o cruce pe mormânt….
AU DECEDAT ATUNCI:
Inginer Brad Iosif, inginer-şef producţie (44 ani),
Inginer Holingher Doru, şef Sector I (39 ani),
Stoian Vasile, miner, Sector I (38 ani),
Măţan Adrian, ajutor miner front, Sector I (27 ani),
Mateş Dan, sondor, Sector VI (35 ani),
Moş Silviu, miner-şef schimb, sector I (36 ani),
Şipoş Cristian, miner, Sector I (34 ani),
Alecsa Marcel Alin, sondor, Sector VI (36 ani),
Frăţilă Daniel, miner-şef de schimb, Sector VI (38 ani),
Elekeş Attila, miner galerie, Sector VI (35 ani),
Inginer Vişan Trandafir, adjunct-şef Sector I (40 ani),
Puian Nicolae, miner-şef de brigadă (36 ani).
Bâlbă Sorin Mihai, miner-şef brigadă, Sector IV
Când stratul de cărbune se cutremură întotdeauna există victime. Uneori sunt doar victime minerale şi atunci rezerva de resursă minerală este oarecum compromisă. Alteori, şi în faţa unor astfel de situaţii rămânem muţi, vorbim de victime umane. Mulţi, prea mulţi ortaci au sfârşit sub durerea muntelui de cărbune din Valea Jiului.
In data de 15 noiembrie 2008, subteranul Minei Petrila a fost nemilos. A avut nevoie de 13 doar pentru el. 13 bărbaţi. Sacrificiul lor arde încă pe aceste meleaguri.
Şi atunci, ca şi în cazul tragediei de la clubul Colectiv, televiziunile centrale au transmis vreo două zile în direct, pedalând în special pe lucrurile negative, spre deosebire de cei de la Colectiv pe care televiziunile îi arată ca pe nişte corifei în domeniile lor de activitate, minerii morţi nefiind menţionaţi cu niciun fel de merite, deşi erau cu toţii buni în meseria lor, Alexa Marcel fiind şeful de echipă al celor mai buni salvatori din ţară.
Ca să vedeţi cât de puţin contează Valea Jiului sau restul ţării pentru miticii de la Bucureşti,…dacă pentru victimele incendiului din clubul Colectiv s-a decretat trei zile de doliu naţional, acest lucru nu s-a întâmplat nici înainte de război, nici după război, nici înainte de revoluţie, nici după revoluţie, indiferent câţi oameni au murit, câţi au fost răniţi, în ce condiţii, sau câţi orfani au rămas în urma acestor tragedii.
Mai mult, minerii accidentaţi, rămaşi cu sechele în urma arsurilor suferite, au fost uitaţi de toată lumea, fiind obligaţi să-ţi plătească singuri tratamentul după ce au ieşit din spital. Autorităţile s-au băgat şi ele în seamă, miniştrii au venit la Petroşani, au dat declaraţii pe sticlă, şi-au exprimat regretele, i-au declarat eroi pe cei care au participat la operaţiunile de salvare, au mai promis investiţii în minerit, (n.r. care că de 20 de ani, se lucrează în abataje cu sapa și cu lopata ca în anii 1970, fiindu-le puse în pericol minerilor viața),  pentru ca pe viitor să nu se mai întâmple asemenea tragedii şi… valea. Și credeți că s-a schimbat ceva de atunci, dimpotrivă??? …. Valea a mai fost zguduită și de alte tragedii, la Uricani și la Lupeni, procesul de închidere al minelor  și restructurarea exploatărilor de huilă, continuând și în prezent.  Valea cu miniştrii, care s-au cărat rapid la Bucureşti şi tot valea… şi cu promisiunile pe care aceştia le-au uitat,  imediat ce coloana cu girofar a intrat pe Defileul Văii Jiului!!!

Tragediile care au zguduit Valea Jiului, dar care nu au avut nici un ecou la Bucureşti:

1980 – În urmă cu 35 de ani, la 29 noiembrie 1980, în subteranul minei Livezeni a avut loc o explozie, iar bilanţul a fost unul de neimaginat: 53 de morţi (38 de mineri şi 15 militari în termen), 27 de răniţi (19 mineri şi 8 soldaţi), 35 de văduve şi 37 de copii rămaşi orfani de tată.

1982 – La mina Petrila, 14 mineri au murit iar alţi 15 au fost răniţi, după ce praful de cărbune s-a aprins.

2001 şi 2002 – La Exploatarea minieră Vulcan şi-au pierdut viaţa 24 de mineri, în două explozii.

Noiembrie 2008 – la Mina Petrila, 8 mineri sunt ucişi şi 9 răniţi de o explozie, într-o galerie aflată la 900 de metri sub pământ. Salvatorii care au intrat după ei sunt surprinşi de o a doua explozie, şi bilanţul urcă la 13 morţi, şi 12 răniţi.
Şi….. şirul continuă cu accidentele mortale de la E.M Uricani și Lupeni…

Nici una dintre aceste tragedii nu au sensibilizat Bucureştiul pentru a decreta doliu naţional sau orice altă formă de omagiere a victimelor. Probabil, dacă victimele erau într-un club din Bucureşti, cu muzică şi băutură, şi se călcau în picioare la ieşire, alta ar fi fost atitudinea autorităţilor. Dar, pentru nişte amărâţi de mineri, miticii care ne conduc au considerat dintotdeauna, că nu merită un asemenea efort. Pentru că minerilor li  s-a pus un STIGMAT, declanșat de prin anii 1990, după mineriade. După cum merg lucrurile, s-ar părea că în opinia miticilor,  minerii nu merită decât să muncească în fundul pământului, să scoată cărbune cu sudoare şi uneori cu sânge, iar apoi,  să li se închidă minele, că așa dictează cei de la Bruxelles și unii „ băieți deștepți din energie”.  S-au  închis E.M Petrila, E.M Uricani, E.M Paroșeni, urmează în curând cele de la Lupeni și Lonea, apoi, vor urma pe rând toate celelalte mine, până când, în Valea Jiului, mineritul va fi o amintire, ISTORIE.  Aşa cum sunt ortacii care şi-au pierdut de-a lungul vremii viaţa, comemoraţi în fiecare an de Ziua Minerului și de  Sfânta Varvara.

Nouă, celor care astăzi,  mai căutăm luminiţa din adâncuri( n.r. se stinge… încet.. încet) ne-a rămas doar să aprindem câte o lumânare, să ne plecăm frunţile şi tăcem … în faţa filei de istorie a mineritului, pe care aţi scris-o cu sângele vostru!

ODIHNĂ VEȘNICĂ EROILOR MINERI!
DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ ÎN PACE!

ATENȚIE: IMAGINI CU UN PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL… DREPTURI REZERVATE!

Acum, la  Mina Petrila există un complex muzeal, dedicat salvatorilor mineri, iar cei de la Consiliul  Județean Hunedoara vor să-l transforme într-un hub cultural și punct de atracție turistică, primii 7, 5 milioane de euro fiind deja contractați pe programe de reabilitare energetică a unor clădiri, urmând să se facă și alte investiții,  care vor atrage peste 20 milioane de euro, finanțare europeană.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share