Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ceremonie militară și religioasă de omagiere a eroilor neamului românesc

Ieri, 17 septembrie, la Monumentul Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial de pe Muntele Caraiman, a avut loc o ceremonie militară și religioasă de omagiere a eroilor neamului românesc cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la inaugurarea monumentului și a 10 ani de la înscrierea acestuia în Cartea Recordurilor.
Cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Într-o zi de 14 septembrie 1928 era inaugurată Crucea de pe Caraiman. A fost ridicată la altitudinea de 2.291 de metri, construcția ei desfășurându-se între 1926 și 1928.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, reprezentanți ai Structurilor de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, dar și turiști.
Garda de onoare a fost constituită din militari aparținând Batalionului 21 Vânători de Munte “General Leonard Mociulschi” și Jandarmeriei Montane Sinaia.
Imnul Național al Românei a fost intonat de baritonul Ștefan Alexandru Constantin, acompaniat de muzica militară a Academiei Forțelor Aeriene “Henri Coandă.”
La altitudinea de 2291 m, steagurile de identificare ale Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, ale Brigăzii 61 Vânători de Munte “General Virgil Bădulescu” și ale structurilor subordonate, au fost purtate cu mândrie de vânătorii de munte prezenți la ceremonie.
În încheierea evenimentului s-au despus coroane și jerbe de flori, în memoria eroilor neamului românesc.
Conform unei legende, monumentul de pe Caraiman a fost realizat datorită unui vis pe care l-ar fi avut  REGINA MARIA  în care a văzut MUNȚII BUCEGI„stropiți cu sângele eroilor”.
În urma acestui vis, ar fi decis edificarea monumentului de pe Caraiman. Legenda a circulat și în perioada comunistă și mai apoi, fără ca cineva să aducă vreo dovadă în acest sens.
Efectul acestei legende a dus la atribuirea meritelor de inițiere și construire Reginei Maria.
În urma cercetărilor pe care le-a făcut Paul Adrian Cristescu, a reieșit dintr-un articol apărut în Ziarul „Tricolorul” – Bușteni, nr. 21 din 1 ianuarie 1922, că inițiativa a aparținut comunității locale din   BUȘTENI.
Din mulțimea monumentelor care s-au ridicat în ROMÂNIA  pentru comemorarea ostașilor români din Primul Război Mondial, monumentul de pe Caraiman este singurul despre care nu există informații detaliate în presa acelor timpuri. Nu s-a putut proba până în anul 2018, nici măcar presupusa zi a sfințirii Crucii Eroilor, 14 septembrie 1928. Nu există nici imagini și nici știri de presă în acest sens. Regina Maria nu a consemnat nimic în însemnările ei despre monumentul de pe Caraiman.
Ea a făcut doar mențiuni despre participarea la dezvelirea altor monumente, așa cum a fost și Ultima grenadă de la  BUȘTENI  din data de 9 septembrie 1928.
 ”Fără îndoială aceste pioase monumente au fost înălțate ca să însemne locurile unde s-a petrecut ceva: poate moartea vreunui erou sau numai omorul unui singuratec călător care nu era menit să ajungă la capătul drumului său. De cele mai multe ori stau lângă puțuri, purtând numele acelora cari, gândindu-se la drumeții setoși, au ridicat aceste mijloace de adăpat în locuri depărtate. Ciudate la făptură, ele atrag ochiul de departe; țăranul își descoperă fruntea înaintea lor, șoptind o rugăciune pentru morți. La răscruci, am dat uneori peste dânsele strânse câte zece supt un coperiș; când se află în așa de mare număr, sunt cioplite din lemn. Formele și mărimea lor sunt felurite: unele sunt grozav de zdravene, acoperite original cu șindilă; adesea desenul lor e încurcat, și mai multe cruci, ieșind una din alta, fac o alcătuire curioasă, zugrăvită peste tot cu colorile cele mai tari, pe carele soarele și ploaia răpede le îndulcesc spre o plăcută armonie. Ocrotite de tovarășele lor mai mari, multe cruciulițe se grămădesc alături: cruci rotunde și cruci pătrate, cruci care sunt supțirele și drepte, cruci care par a se pleca smerit spre pământ… Pe drumuri singuratece aceste dovezi rustice de credință au un farmec ciudat. Te miri ce dorinți s-au ridicat când ele au fost puse acolo de mâni evlavioase și de inimi care credeau… Dar, mai presus de toate, crucile de piatră săpată mă ispitesc. Le-am descoperit în tot felul de locuri: unele sunt de o rară frumuseță, acoperite cu inscripții care șerpuiesc în minunate desenuri. Am dat de ele pe câmpii pustii, pe margeni de drumuri prăfoase, la capătul pădurilor întunecate, pe singuratece cline de munte. Le-am aflat pe ape pierdute lângă Mare, unde porumbeii valurilor se rotiau în jurul lor, desmierdându-le ușor cu vârful aripilor. Multe leghi de cale am călărit ca să am alt punct de vedere asupra acestor simbole misterioase, pentru că ele-mi umplu sufletul totdeauna cu o puternică dorință de liniște; ele sunt așa de solemn impresionante, așa de tăcute, așa de liniștite…. Una mai ales mi-a fost scumpă inimii. Stătea singură singurică într-o singurătate demnă, pe un câmp gol, privind amenințător la un smoc de scai cari-și suciau tulpinele spinoase în umbra brațelor ei. Nu-i știam povestea, nici de ce păzia la un loc așa de singuratec; pare că fusese acolo de la însuși faptul vremii.. Obosită de zădarnica veghere, se apleca ușor într-o parte, și în amurg umbra-i sămăna straniu cu umbra unui om” …scria
REGINA MARIA A ROMÂNIEI  în volumul  Țara Mea”, Editura „Neamul Românesc”, IAȘI   1917, pag. 29-31.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share