Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cerul țării și al NATO este apărat și de către această capabilitate modernă și de mare eficacitate defensivă

Exercițiului tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23 s-a desfășurat ieri în poligonul de trageri sol-aer de la Capu Midia.

Acesta a avut ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române, precum şi pregătirea în vederea cresterii capacităţii operaţionale. În timpul exercițiului,  unul dintre lansatoare a fost restartat, după ce o rachetă nu a mai putut pleca de la sol.

Oficialii Armatei române au explicat că problema a fost cauzată de o eroare de comunicare între elementele sistemului Patriot, iar problema a fost remediată ulterior, fiind efectuată lansarea prevăzută de scenariul exercițiului.

La exercițiul ”Patriot Spark 23” au participat premierul Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Angel Tîlvar și  șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Exercițiul efectuat în poligonul de la Capu Midia a urmărit testare sistemului antiaerian Patriot, fiind un exercițiu de combatere a ameninţărilor aeriene, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea de către sistemul de rachete sol-aer PATRIOT a ţintelor aeriene, simulate de tipuri diferite de drone, cu rachete de tip PAC-2 ATM.

”Nu a fost o defecțiune tehnică,  ci o întârziere în funcționare care poate să apară în orice moment în orice alt tip de sistem similar din dotarea oricărei Armate. Aș vrea să se înțeleagă faptul că,  într-o situație reală de luptă, un astfel de eveniment în care se pierde comunicația dintre cabina de comandă și un lansator, nu are niciun impact asupra desfășurării acțiunii de luptă pentru că, sistemul Patriot e astfel proiectat încât, să comute automat lansarea către un alt lansator care e conectat”, a precizat generalul Spînu.

https://www.facebook.com/watch/?v=710803880636590

Întrebat de ce a existat această sincopă între zona de comandă și lansator, înaltul oficial al MApN a completat: ”  Acest lucru urmează să diagnosticheze echipa care se ocupă de investigarea cauzei. Din ce știu eu, a fost o eroare banală de senzori care a întrerupt această comunicație. Obiectivul pe care noi ni l-am propus au fost atins în totalitate prin acest exercițiu, toate trei rachetele au fost lansate fără probleme și și-au atins ținta. Obiectivul de antrenament a fost atins cu eficiență maximă.  Ne-ar fi plăcut sigur să avem o primă tragere fără nicio problemă tehnică, dar să știți că exercițiile pe care le facem nu le facem pentru show ci pentru a învăța din ele și pentru a ne antrena”, a conchis generalul Constantin Spînu.

În dotarea Armatei României au intrat patru  sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație de tip Patriot. Urmează etapa a doua,  în care vor fi achiziționate încă trei  sisteme de tip Patriot.

”Am asistat astăzi la primele trageri reale cu sistemele de rachete Patriot intrate în înzestrarea Forțelor Aeriene Române.
Operaționalizarea acestor sisteme este cea mai importantă etapă a acestui program esențial de înzestrare a Armatei României.
Spațiul aerian al țării noastre este, de astăzi, mai sigur, atât datorită echipamentelor din înzestrarea Armatei, dar și datorită garanțiilor de securitate oferite de apartenența la cea mai puternică alianță politico-militară din lume și de Parteneriatul Strategic cu aliații americani.
Asigurarea securității României, a unui climat sigur în regiune, este una din condițiile esențiale pentru asigurarea prosperității și dezvoltării durabile a țării” a spus Nicolae Ciucă ,al doilea om în stat, fost ministru al Apărării și premier, acum președintele Senatului.

”  Cerul țării și al NATO este apărat și de către această capabilitate modernă și de mare eficacitate defensivă.

Felicit militarii regimentului pentru perioada foarte importantă de pregătire, inclusiv prin participarea la exerciții similare de tragere ale partenerilor și, mai ales, pentru modul în care au performat pe timpul primelor trageri reale. Dificultățile inerente fiecărui început de drum au fost depășite, experiența primelor trageri va rămâne consemnată în registrul istoric al marii unități din Mihai Bravu” a transmis  și generalul Daniel Petrescu, șeful SMA.

Cele șapte  sisteme costă aproximativ patru  miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Poligonul de la Capu Midia este locul unde se antrenează artileriştii şi rachetiştii antiaerieni din cadrul Armatei Române. Este singurul loc din ţară unde se pot executa trageri antiaeriene.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share