Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ciacova, un orăşel de câmpie încărcat de istorie

Oraşul Ciacova se află la 30 km de Timişoara, aşezat în Câmpia Timişului cu obiective turistice de mare interes, cum ar fi  Biserica romano-catolică, sau  Cula din Ciacova.

Prima atestare documentară este 1220 – 1224. Are o populaţie de aproape 5500 locuitori.

În perioada 1390 – 1394 aici a fost ridicată aici o cetate înconjurată de o reţea de canale şi cu un turn dreptunghiular o (culă) construit din cărămidă, cu o înălţime de 30 m, pe patru nivele, ceea ce a făcut ca cetatea să devină  greu de cucerit, devenind astfel un punct de rezistenţă împotriva turcilor.

Turnul, ce a fost ridicat de către o familie de nobili maghiari Csaak. este numit de către localnici (Culă turcească) şi este singura construcţie rămasă după distrugerea cetăţii. Grosimea pereţilor e între 1,10 m-2,70 m.

Pe o perioadă de 146 ani cetatea intră în stăpânirea turcilor, mai exact între 1551-1697, care o transformă întro fortăreaţă militară.

Căderea cetăţii în mâinile turcilor a avut loc pe timpul sultanului Soliman Magnificul, din cauza unei trădări, cetatea fiind predată fără luptă împreună cu toate secretele ei. În timpul ocupaţiei otomane cetatea a fost refăcută de turci şi au fost construite şi câteva turnuri de apărare pentru ai mări rezistenţa.

Fundaţia are o adâncime de aproape cinci metri, iar grosimea zidurilor la baza fundaţiei este de trei metri. Deasupra parterului se află etajele delimitate între ele cu planşeu de lemn, iar în interiorul turnului există o scară săpată în perete care te duce până pe platforma de apărare ce are zidurile crenelate. De asemenea mai există tot în interiorul turnului o nişă care duce spre un coridor din cărămidă despre care se spune că ar fi legat Ciacova de Ghilad, însă nu este circulabil, fiind surpat.

Ferestrele sunt înguste şi alungite terminându-se în exterior în formă de semicerc.

În anii comunismului Cula a fost transformată într-un turn pentru pompieri montându-se în interiorul ei un bazin de apă slăbindu-i astfel rezistenţa.

Oricum pentru Banat este o atracţie turistică, astfel de construcţii mai existând în Serbia, culele construindu-se în general ca turnuri de observaţie şi de apărare pe ambele  maluri ale Dunării.

De asemenea tot în Ciacova întâlnim un alt monument de artă deosebit, Biserica romano-catolică, ce are la intrare un crucifix.

Parohia romano-catolică din Ciacova apare pentru prima dată în analele istoriei în 1333, în listele Decimelor Papale. În 1731 se construieşte prima biserică în stil baroc, iar biserica actuală este construită între anii 1880-1881 , stil neo-gotic, având hramul Sfânta Treime. Episcopul de atunci Alexander Bonnaz a dăruit la construcţia bisericii două minunate vitralii ce pot fi văzute deasupra altarului.

Pe teritoriul parohiei se mai află ridicate două capele, una dintre ele este Capela Sf. Ioan Nepomuk, iar în cimitir este cea de-a doua capelă, a  Celor Șapte Dureri ale Sf. Fecioare Maria, dar şi Stâlpul Sfintei Maria, ce a fost ridicat în anul 1800 şi se află la intrarea în biserică.

Orga bisericii are peste o sută de ani, ce poate fi auzită atât la slujbele religioase cât şi la unele concerte ce au loc chiar şi în locuri mai puţin convenţionale, cum ar fi în cimitir de Ziua Tuturor Sfinţilor sau la Paşti, când şvabii din Ciacova , cei mai mulţi plecaţi peste hotare, prin Bavaria, se întorc pentru câteva zile în locurile natale şi la mormintele străbunilor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share