Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat

În urma apariției unor materiale de presă privind incendiile din regiunea Cernobîl, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională de Meteorologie, fac următoarele precizări:

• Autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropiere zonei Cernobîl.
• Valorile de radioactivitate se mențin în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu. Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.
• Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie și cei ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului monitorizează permanent evoluțiile și vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european.
Simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022 estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.
Directorul general al Agenției Internaționale  pentru Energie Atomică ( AIEA)  Rafael Mariano Grossi  a precizat că”  instalația de cercetare nucleară din orașul Harkiv a suferit daune suplimentare, atunci când a fost supusă incendiului, dar cantitatea de material nuclear a rămas intactă”.
Instalația a fost folosită pentru cercetare și dezvoltare și producerea de radioizotopi pentru aplicații medicale și industriale. Materialul său nuclear este subcritic – nu poate exista o reacție nucleară în lanț – și inventarul radioactiv este scăzut. În ceea ce privește situația personalului de la Centrala Nucleară din Chornobîl (CNP), Ucraina a spus că nu au existat noi evoluții. Ultima rotație a personalului tehnic care lucrează la locul accidentului din 1986 a avut loc în urmă cu o săptămână. Forțele ruse au preluat controlul asupra locului pe 24 februarie a.c.
Centrul de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu, care urmăreste permanent indicatorii la nivel european, a confirmat că valorile de radioactivitate rămân în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share