20/01/2021

CU MASCĂ… SAU FĂRĂ MASCĂ???

Masca ar putea deveni curând obligatorie pe stradă în România, dacă ritmul infectărilor se va menține crescut, a declarat joi seara, la Digi 24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, în anumite județe cu rate de infectare mari se discută deja despre obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice în special în localitățile ce ar putea fi vizate de carantină. Sunt deja județe unde aceasta este obligatorie: Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, urmează Suceava și poate și altele.

Este o boală pentru care măsura de prevenire este atât de simplă: mască, distanțare, respectarea unor reguli de bază de igienă. Dacă toți purtăm mască acolo unde trebuie și respectăm regulile, deja reducem semnificativ răspândirea și putem să stopăm o răspândire exponențială.(…) În curând este posibil să se ajungă la acest lucru dacă cifrele continuă să crească”, a conchis  Raed Arafat.

Fostul președinte Traian Băsescu a transmis un mesaj extrem de dur la adresa autorităților și consideră că măsurile luate privind epidemia de coronavirus ar fi trebui să fie mult mai dure.„Discursurile mi se pare demagogice, parcă ar avea tonul ăla de a încerca să se salveze, de a pasa responsabilitățile altora. În februarie spuneam că va fi o pandemie grea și Iohannis spunea – când auziți asta, schimbați canalul – asta gândeau liderii noștri, când în februarie, în China, erau carantinate orașe întregi. Nu au înțeles că din China până în Europa e doar un pas, când avem avioane, oameni care circulă. Ieri au făcut un PALIATIV. Esența este să înceteze transferarea virusului de la unul la altul. Trebuie măsuri mai dure”, a spus fostul președinte, Traian Băsescu.

Numărul ridicat de cazuri de coronavirus ne poate duce, ușor, ușor, către o nouă stare de urgență. Deja s-a decis închiderea restaurantelor în interior, a teatrelor și a cinematografelor, măsură care era impusă în starea de urgență din luna martie.

Municipiul București este cel mai afectat de pandemia de coronavirus, rata de incidență ajungând deja la 2,31 cazuri COVID-19 la mia de locuitori. Dacă oamenii nu respectă regulile de protecție iar numărul de cazuri va continua să crească, Capitala va intra în scenariul roșu, având în vedere că rata de incidență ar putea ajunge de 3 la mie. Autoritățile au decis ca zonele care intră în scenariul roșu să pună lacăt pe toate școlile, mai precis, orele se vor susține în sistem online. În plus, orașul ar putea fi carantinat în totalitate.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share