Cum îți obișnuiești creierul să învețe? Pe 11 septembrie 2023 începe noul an școlar, deci probabil accentul multora cade pe schimbarea orei de culcare, rechizite, pantofi și cămăși noi . Toate acestea pălesc prin comparație cu însușirea unor metode de învățare, foarte importante pentru elevii care își doresc doar note de 10. Iată câteva trucuri și metode pentru o sesiune eficientă de studiu!
Cum să înveți ușor în noul an școlar? TOP 5 trucuri și metode de învățare
Fiind întrebată cum reușește să învețe, răspunsul unei gimnaste premiate, elevă de nota 10, a avut două părți cheie. Exersează, exersează, exersează! Din păcate, majoritatea elevilor, fie că sunt la liceu sau chiar la facultate, nu știu să studieze. Părerile greșite despre cum să studiezi apar din abundență pe Internet. În numeroase studii despre comportamentul elevilor, un lucru s-a dovedit clar: majoritatea studenților cred că cel mai bun mod de a studia este să-și recitească notițele. Din nefericire, recitirea este una dintre cele mai puțin eficiente moduri de a studia! Atunci, ce ar trebui elevii să facă pentru a învăța mai eficient?
În plus, cincizeci de ani de științe cognitive ne oferă câteva metode cheie de învățare. John Dunlosky și colegii săi ne-au scutit de multe necazuri, testând și selectând numeroase cercetări în urma cărora au realizat un clasament al celor mai eficiente strategii. Iată câteva concluzii cheie.
În timp ce rutinele obișnuite, cum ar fi evidențierea și recitirea s-au clasat în partea de jos a listei, două strategii cheie de studiu au urcat în vârf. Pentru a se pregăti pentru un nou an școlar, elevii trebuie să știe cum să se testeze pe ei înșiși și cum să-și organizeze studiul în intervale. Desigur, ușor de zis, greu de făcut, așa că haideți să fim mai specifici.
Strategia nr. 1: „Reamintirea”
Termenul tehnic pentru auto-testare este „exercițiu de reamintire”. Esențialul ideii este următorul: pentru a întări în memorie conținutul, încearcă să îți amintești materialul în mod repetat.
- De exemplu, dacă studiezi părțile ochiului, închide cartea, scoate o foaie de hârtie (sau deschide un fișier nou pe computer) și enumeră toate părțile, atât cât poți. Apoi, verifică-ți răspunsurile față de carte. Fă acest lucru din nou și din nou și vei memora părțile ochiului pentru o lungă perioadă de timp.
Iată ceva important: exercițiul de reamintire este bun chiar și atunci când simți că nu cunoști bine tot materialul. Actul de a încerca să îți reamintești materialul și apoi de a verifica ceea ce nu știai este cel care întărește memoria.
Strategia nr. 2: Recapitularea spațiată
Să îți dai prea multe teste într-o perioadă scurtă de timp nu oferă beneficii pe termen lung.
- De exemplu, dacă te-ai testat pe părțile ochilor, ai așteptat cinci minute și ai făcut-o din nou, beneficiile vor fi infime. În schimb, cheia este să îți extinzi timpul de învățare sau să îți distanțezi intervalele de studiu. Spre deosebire de recapitularea înghesuită a întregii informații înainte de un test, spațierea implică studierea materialului pe o perioadă lungă de timp. Diferitele sesiuni de studiu se pot concentra chiar pe același material, dar cheia este să le distanțezi.
Combinația dintre exersarea reamintirii și recapitularea spațiată (denumită reînvățare succesivă) are unul dintre cele mai puternice efecte descoperite în știința cognitivă, iar cunoașterea și practicarea acesteia sunt esențiale pentru studenți.
Pune detaliile la punct!
Deși elevii pot fi îndrumați să folosească aceste două strategii importante de studiu, există o mare problemă care ar putea îngreuna procesul: planificarea deficitară. Elevii pot cumpăra agende la începutul anului școlar, dar le folosesc așa cum ar trebui?
Alături de strategii eficiente de învățare, un student trebuie să fie sigur că își planifică bine programul. Mulți profesori, părinți și prieteni pot sfătui elevul să fie organizat, dar pentru asta are nevoie de pragmatism. În momentul în care își primesc orarele pentru cursuri, ar trebui să-ți noteze toate termenele limită. Multe aplicații de organizare a cursurilor fac acest lucru în mod automat, dar ar trebui să știi unde să cauți și să îți setezi notificări, ca totul să fie personalizat pentru tine. Dar planificarea unui program este o metodă știută de mult timp. Pentru a pune în practică cele mai bune unelte cognitive ale tale, trebuie să planifici diferite sesiuni de studiu ale aceluiași material și să fii atent la detalii .
- Cel mai eficient ar fi să planifici, în esență, aproape fiecare oră a săptămânii. Programeză-ți timp pentru momente sociale, pentru activitate fizică, pentru prieteni și familie, dar și pentru fiecare curs sau materie. Nu te opri aici. Planifică CE anume vei face în timpul sesiunii de studiu. În loc să notezi doar „psihologie 6-8 sau biologie 20-21, planifică-ți de fapt să A) Citești lecția înainte de a fi discutată în clasă, B) Revizuiești notițele luate în clasă și C) Testează informația învățată. Chiar și într-o singură săptămână, plănuiește să te îți dai mai multe teste. Adăugarea acest detalii la program este mai probabil să aibă succes.
Adaptează totul pentru facultate
Aceste strategii cheie sunt grozave, dar pentru tinerii care încep facultateaexistă și câteva elemente de ansamblu de reținut. Facultatea nu este sinonimă cu clasa a XIII-a. Există un jargon nou și așteptări diferite. Ce este un „seminar”? Care sunt cele mai bune moduri de a citi, de a scrie și de a gândi critic? Cel mai important, cum ar trebui să vă adaptați învățatul pentru a compensa diferențele disciplinare?
Toate acestea sunt întrebări la care, prea puțin sau chiar deloc, răspund cursurile de la facultate. Cunoașterea răspunsurilor este, de asemenea, esențială pentru a-ți pregăti mintea pentru studiu. Rememorarea, recapitularea spațiată și planificarea sunt grozave, dar pregătirea pentru nou și pentru provocarea reprezentată de facultate este de asemenea esențială.
Învățatul este o provocare, dar cu strategiile potrivite și efortul de a exersa (și exersa, și iar exersa) ne putem pregăti creierul pentru a învăța eficient. Să înceapă noul an școlar!
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
CROSUL VIITORILOR CAMPIONI
Reluarea circulației pe linia Expres 8 și introducerea autobuzelor electrice în zona Plopi – Kuncz
Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara la datorie și în acest weekend