Asociația Națională a salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România pentru prima jumătatea anului 2020 și pentru sezonul de iarnă 2019-2020, perioadă în care serviciile Salvamont au asigurat asistența de salvare montană cu un număr de 350 – 600 de salvamontiști, zilnic, în cele cca 120 de baze și posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluență turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine.
În prima jumătate a acestui an salvamontiștii au fost solicitați să intervină la 3.545 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate un număr de 3.727 persoane.
Dintre aceste acțiuni un număr de 2.897 de intervenții au avut loc în sezonul de iarnă (ianuarie- martie), 2.356 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 541 de acțiuni înregistrându-se iarna în afara domeniilor schiabile, 496 de acțiuni in prima parte a sezonului de vară, iar 152 cazuri s-au petrecut în locuri greu accesibile din afara zonei montane și la care structurile Salvamont au fost solicitate să intervină pentru soluționarea acestora. Dintre acestea, 1.411 de cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD, 18 cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 19 cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.
Au fost realizate peste 52.000 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.
În perioada de referință, prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, au fost primite, direct sau prin SNAU 112, și redirecționate către echipele salvamont din țară un număr de 7.957 apeluri de urgență sau prin care se solicitau informații despre zona montană.
.
In perioada sezonului de iarnă 2019 – 2020 (noiembrie 2019- martie 2020), salvamontiștii au fost solicitați să intervină la 3.645 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, dintre acestea, 2.723 de intervenții pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, 921 de acțiuni înregistrându-se în zona alpină, 112 cazuri s-au petrecut în locuri greu accesibile din afara zonei montane și la care structurile Salvamont au fost solicitate să intervină pentru soluționarea acestora, totalizându-se un număr de 3.806 persoane salvate.
Dintre acestea, 1.559 de cazuri au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, 13 persoane au fost predate elicopterelor SMURD, pentru transport către unitățile medicale specializate, iar un număr de șapte persoane au fost predate serviciului IML.
Este un număr destul de mare de intervenții, analiza realizată de salvatorii montani pentru această situație identificând ca factori negativi de influență, gradul mare de afluire și încărcare turistică către zonele de practicare a sporturilor de iarnă și calitatea și utilizarea necorespunzătoare a echipamentului sportiv, iar scăderea minora față de anul trecut, datorându-se restricțiilor impuse de perioada de pandemie.
.
Structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și, în activitatea derulată, nu au solicitat și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne. De asemenea, au fost realizate peste 24.000 de acțiuni specifice de asigurare zilnică a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare și pe perioada desfășurării a 102 evenimente sportive sau de alta natură în zona montană, evenimente la care au fost înregistrați peste 16.000 participanți. În perioada de referință prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone și prin dispeceratele județene Salvamont au fost primite și redirecționate către echipele salvamont din țară un număr de 4.211 apeluri de urgență și un număr de 6.356 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană.
Pentru pregătirea și formarea salvatorilor montani au fost organizate doua școli naționale Salvamont, pentru începători și avansați, cu un număr total de 59 participanți, un stagiu național de formare al unităților canine pentru intervenția la avalanșă cu 11 echipaje de intervenție mixtă , câine și salvator montan.
.
Ținând cont că turismul montan a fost prima activitate care s- a reluat la întreaga capacitate, după încetarea restricțiilor datorate noului Coronavirus și de evoluția îngrijorătoare a numărului de accidente montane pe munte, au fost realizate ample acțiuni de remarcare a traseelor turistice, de refăcut poteci si podețe, de amplasat în refugii recipiente cu dezinfectant și a fost demarat programul ”Vara 2020 – Vara responsabilității pe munte”, program prin care turiștii sunt invitați să fie alături de eforturile echipelor Salvamont pentru reducerea numărului de accidente pe munte.
.
Echipele Salvamont, singurele structuri abilitate legal, pregătite și dotate să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 iar absolut orice informații despre zona montană se pot obține prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Ia-ți timp în fiecare zi pentru a-ți asculta corpul
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Pictură murală de dimensiuni mari pe clădirea Liceului Alimentar din Timișoara
RO Bike Valley se extinde în toată regiunea de Vest!
Provocări, oportunități și cele mai noi tehnologii în domeniul energetic, teme de dezbatere la conferința internațională RSEEC 2024 de la UPT