Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Eforturile comune au dat roade și PREGĂTIȚI PENTRU 55

Consiliul Transporturi, Telecomunicații și Energie va avea loc pe  4 martie 2024, unde se vor reuni ministri de resort.

Pachetul „Pregătiți pentru 55” este un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației UE și de punere în aplicare a unor noi inițiative cu scopul de a asigura conformitatea politicilor UE cu obiectivele climatice convenite de Consiliu și de Parlamentul European.

CM-1737-2024-INIT_ro

„Pregătiți pentru 55” se referă la obiectivul UE de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

Pachetul de propuneri urmărește să ofere un cadru coerent și echilibrat pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE, care: asigură o tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social;  menține și consolidează inovarea și competitivitatea industriei UE, asigurând totodată condiții de concurență echitabile față de operatorii din țările terțe; susține poziția UE de lider în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

 

Prețul gazelor în UE a scăzut substanțial spre sfârșitul anului 2022 și a rămas relativ stabil în 2023.

În decembrie 2023, un megawatt-oră (MWh) de gaz costa 34 EUR – aproape de nouă ori mai puțin decât în perioada de vârf a crizei, când prețul era de peste 300 EUR/MWh.

Mai mult:

reducerea dependenței de Rusia: UE a diversificat rapid importurile de energie din afara Rusiei. Ponderea globală a gazului rusesc (gaz natural lichefiat GNL și gaz natural furnizat prin gazoducte) în importurile de gaze ale UE a scăzut de la 45-50% în anii anteriori crizei la 15%

reducerea cererii de energie: țările UE au colaborat pentru a reduce cererea de energie. Consumul de gaze a scăzut cu peste 18% în 2022 și 2023, comparativ cu ultimii cinci ani

securitatea aprovizionării: instalațiile de înmagazinare a gazelor au fost umplute la 95% din capacitate înainte de iarna 2022-2023 și la peste 99% din capacitate în octombrie 2023. Acest lucru a asigurat rezerve abundente înainte de fiecare sezon rece

stimularea surselor regenerabile de energie: UE a accelerat implementarea energiei din surse regenerabile. 2022 a fost un an record pentru energia solară, în care s-a înregistrat o capacitate fotovoltaică instalată de 41 de gigawați, cu 60% mai mult decât în 2021 (26 GW). În mai 2022, pentru prima dată în istorie, în UE a fost generată mai multă energie electrică din energia eoliană și solară decât din combustibilii fosili.

Starea uniunii energetice 2023 (Comisia Europeană)

Țările UE au adoptat  și un regulament de urgență pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile cele mai afectate de criza energetică

Regulamentul include trei măsuri de urgență: reducerea consumului de energie electrică; plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică ;asigurarea unei contribuții de solidaritate din partea întreprinderilor care utilizează combustibili fosili, etc.

Noile norme permit statelor membre să colecteze fonduri din profiturile excedentare ale companiilor energetice și să le redistribuie celor mai vulnerabile persoane și întreprinderi din UE, oferind sprijin direct celor care se confruntă cu dificultăți în a-și plăti facturile la energie.

Tranziția către neutralitatea climatică va aduce beneficii atât mediului, cât și oamenilor. Cu toate acestea, persoanele cu venituri mici și microîntreprinderile pot fi afectate de creșterea prețurilor combustibililor fosili ca urmare a introducerii unui nou sistem de comercializare a certificatelor de emisii pentru clădiri și transportul rutier și pentru combustibili.

Acesta este motivul pentru care Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice propus va oferi sprijin pentru grupurile vulnerabile cele mai afectate de acest nou sistem, propus în cadrul pachetului legislativ „Pregătiți pentru 55”.

 

Emisiile de metan cauzează încălzirea globală și, de asemenea, poluează aerul. Reducerea acestor emisii este de o importanță crucială în combaterea schimbărilor climatice. Sectorul energetic, care este responsabil pentru 19% din emisiile de metan din UE, are cel mai mare potențial de reduceri rapide și eficiente, precum și rentabile.

În decembrie 2022, țările UE din cadrul Consiliului au ajuns la un acord cu privire la o propunere de regulament care vizează stabilirea de noi norme pentru reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic. În noiembrie 2023, Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu asupra regulamentului.  Textul trebuie să fie aprobat și adoptat în mod formal de ambele instituții. Propunerea face parte din pachetul „Pregătiți pentru 55”, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puțin 55% până în 2030.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share