Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Eşecul Strategiei pentru Siguranţa Rutieră 2022-2030 trebuie asumat

Anul trecut a fost adoptat Planul Strategic privind Siguranţa Rutieră, care propunea reducerea accidentelor cu 50 la sută. 

Această propunere trebuia urmată şi de soluţii concrete, adresate cauzelor.  În schimb, s-au făcut predicţii care nu sunt ancorate în realitate, soluţii fanteziste şi ineficiente, idei ipotetice greu de pus în practică.

O componentă extrem de importantă a siguranţei rutiere o reprezintă pregătirea candidaţilor care vor obţine permis de conducere.

Strategia pentru Siguranţa Rutieră vorbeşte de educaţie rutieră, dar nicăieri în textul strategiei nu sunt menţionate şcolile de şoferi, acestea fiind cele mai în măsură să ofere o educaţie rutieră concretă şi actualizată. Pe această componentă ar trebui să se pună mai mult accent şi să nu mai fie ignorată. Este esenţial ca nivelul de pregătire al examinatorilor să crească şi să fie unitar, deoarece în prezent examinarea nu se face după criterii clare şi uneori se lasă loc la interpretări personale a modului în care se face examinarea candidaţilor.

Creşterea calităţii profesionale a instructorilor este un element foarte important. Educaţia rutieră ar fi trebuit integrată în legile educaţiei, iar componenta didactică asumată de instructorii auto, cei care sunt cei mai în măsură să ofere o educaţie rutieră concretă şi actualizată.

Intervenţiile la nivelul siguranţei rutiere sunt o glumă

La o reţea rutieră naţională de 17.000 de km se propunea realizarea a 64 de sensuri giratorii, 20 de pasaje rutiere şi 100 de pasaje pietonale pentru fluidizarea şi siguranţa traficului.

 

Cu astfel de intervenţii locale şi nesemnificative cantitativ poţi rezolva cel mult provocările de trafic dintr-un oraş sau o comună.

”Pentru programele de creştere a siguranţei rutiere se cheltuiesc mulţi bani, însă ele sunt de un adevărat insucces. Fără un plan amplu şi bine pus la punct, cu măsuri concrete în vederea reducerii numărului colosal de accidente rutiere, nu vom ajunge niciodată la rezultate vizibile şi vom rămâne pe primul loc în topul ţărilor europene cu cele mai numeroase accidente rutiere.

 

Când vom ajunge în etapa în care un document strategic poate realmente să fie implementat şi să aibă un impact real în viaţa de zi cu zi a românilor? Și ce se va întâmpla când se va vedea că, la finalul perioadei de implementare a acestei strategii, numărul de accidente nu a scăzut cu 50%, sau nici măcar cu 25%? Cine va fi tras la răspundere?

Cred că trebuie să ne întoarcem la masa discuţiilor şi să încercăm să revizuim această Strategie privind Siguranţa Rutieră pentru a găsi împreună măsuri pragmatice, moderne care să rezolve în mod real provocările cu care ne confruntăm. Avem o problemă reală, dovedită prin statistici dureroase şi suntem datori să găsim soluţii,  care să schimbe realitatea în privinţa accidentelor rutiere” transmite  deputatul Cristian Paul Ichim.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share