Eugen Doga alături de primarul municipiului Târgoviște pe scena Festivalului Crizantema de Aur - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Eugen Doga alături de primarul municipiului Târgoviște pe scena Festivalului Crizantema de Aur

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, a ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 54. Desfășurat în perioada 21-23 octombrie 2021, în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cel mai longeviv festival muzical din România este organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.

Și anul acesta, maestrul Eugen Doga, artist emerit al poporului, a fost președinte de onoare al juriului din cadrul concursului de Interpretare. Academicianul Eugen Doga a fost prezent și pe scenă la decernarea premiilor ”Crizantema de Aur”, alături de oficialitățile locale, organizatori ai festivalului.

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, s-a declarat onorat de întâlnirea cu maestrul Eugen Doga, și i-a mulțumit acestuia pentru prezența sa la Târgoviște.

”Aseară, am avut privilegiul, de a întâlni o personalitate covârșitoare a lumii muzicale. Considerat cel mai mare compozitor român în viață, românul basarabean Eugen Doga este, de o bună perioadă, președintele de onoare al juriului Festivalului Târgoviștean de Romanțe “Crizantema de Aur”.
Celebrul său vals pentru coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra mea fiară” (My Sweet and Tender Beast), este recunoscut, printr-o decizie specială a UNESCO, drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv. Mulțumim, maestre!”, a scris edilul Târgoviștei pe pagina de social media.
CRIZANTEMA DE AUR 2021 – ALBUM FOTO: GALA LAUREAȚILOR
„Nu știu câtã bucurie am produs eu la Târgoviște, dar eu am avut maxima bucurie cã m-am aflat aici, sunt cel mai bogat pentru cã am primit aplauzele și dragostea publicului și a oamenilor de la Târgoviște. Am primit aplauze, am avut întâlniri frumoase la acest festival și m-am bucurat sã vãd cã mã cunosc pe mine și opera mea. Sunt momente de neuitat pe care eu le-am pus la suflet și nu spun asta din politețe, sunt simțiri care sunt așezate în suflet”, a mărturisit Eugen Doga în cadrul unui interviu.
*Imagini arhiva Oficial Media din anul 2017
Maestrul Eugen Doga a strâns de-a lungul vieții numeroase distincții și decorații, iar de curând a lansat o autobiografie, sub titlul ”Viața mea așa cum a fost să fie”, proaspăt scoasă de sub tipar. “Nici nu știam cum se va numi, fiindcă vroiam să scriu despre toate, să cuprind lumea, dar la un moment dat am înțeles că mâinele-mi sunt prea scurte, iar lumea — foarte mare.”

Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din URSS (1987), laureat al Premiului „Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al URSS. (1986), potrivit wikipedia.org.

CRIZANTEMA DE AUR 2021 – ALBUM FOTO: CONCURSUL DE INTERPRETARE

În anul 1972 a primit “Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, “Scoica de Aur”, pentru coloana sonoră a filmului Șatra.

În anul 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008 a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei (acordat de Rusia), Ordinul Dinamo România în grad de Comandor,[18] Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998).

La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugen Doga”.

La 26 august 2008, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat Premiul de Stat pe anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale.

Pe 26 martie 2014, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer.

Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga in Moldova ca un omagiu adus aniversării a 80 ani ai marelui artist.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share