Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Explorează cu trenurile CFR Călători “Țara Zarandului”

Țara Zarandului este situată în partea de nord a judeţului Hunedoara, regiunea Vest, România  și cuprinde depresiunea Brad,  delimitată de Munții Metaliferi și străbătută de Crişul Alb. Cuprinde un număr de 13 comune: Baia de Criş, Băiţa, Blăjeni, Buceş, Bucureşci, Bulzeştii de Sus, Certeju  de Sus, Crişcior, Luncoiu de Jos, Ribiţa, Tomeşti, Vaţa de Jos, Vălişoara care au în componența lor cu 93 de sate. Suprafața totală a teritoriului este de 1.135,6 kmp, cu o populație de 27.429 locuitori. Microregiunea Țării Zarandului reprezintă un teritoriu rural, coerent geografic și teritorial, continuu, compact, și omogen din punct de vedere economic și social.

126 de ani de la inaugurarea gării din BRAD

”Explorează cu trenurile CFR Călători “Țara Zarandului” – un ținut fascinant și autentic, ȋncărcat de tradiţii și istorie, care-ți va umple sufletul de frumos și amintiri de neuitat. Centrul Țării Zarandului este orașul Brad, iar astăzi – 30 august, se împlinesc 126 de ani de la inaugurarea Gării Brad, de la darea în folosință a Reviziei de vagoane Gurahonț și a deschiderii secției Sebiș-Gurahonț-Brad pentru traficului de călători.
Ruta feroviară Arad – Ineu – Brad te conduce în inima Zarandului, iar de la fereastra trenului poți admira pitorescul peisajelor, cu pășuni, coline, munți, Valea Crișului Alb etc.” se arată în mesajul celor de la CFR Călători. 
Gara Brad se numără printre cele mai vechi clădiri de călători din România. Gara din Brad a fost ridicată in anul 1896 de austro-ungari, reprezintă o copie fidelă a unei stații din Tirol, Austria și seamănă foarte mult cu impozanta gară din Milano. În timpul lucrărilor de construcție a fost descoperit întâmplător un depozit de piese din bronz cuprinzând un topor, un vârf de lance şi două brățări, aparținând primei vârste a fierului. Localnicii în vârstă îşi aduc aminte că în anii ’30 – ’40 șeful gării a fost Nicolae Beligan, tatăl cunoscutului actor Radu Beligan.

Această rută care există de peste 100 de ani, deserveşte localităţile:  Tămand, Bocsig, Rapsig, Sebiş, Livada, Joia Mare, Almaş, Bonţeşti, Gurahonţ, Romaniţa, Aciuţa, Tălăgiu, Vârfurile, Cariera, Leasa, Hălmagiu, Ocişor, Ociu, Vaţa, Birtin, Lunca Moţilor, Baia de Criş, Ţebea, Ribiţa şi Brad.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share