Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Guvernul a aprobat  angajarea a  325 de mineri  la  CEVJ din 1 ianuarie 2024

Este de notorietate faptul că Valea Jiului este o regiune defavorizată prin prisma caracterului său mono industrial, unde familia unui lucrător din domeniul minier/energetic (CEVJ) se bazează, de cele mai multe ori, pe un unic întreținător.

 Conform prevederilor art. LXXVI (1) din Legea nr. 296/2023, “Guvernul României poate aproba prin memorandum în cazuri temeinic justificate, ca anumite categorii de operatori economici să aplice parțial sau să fie exceptați de la aplicarea prevederile secțiunilor din cadrul Capitolului III Măsuri pentru disciplina economico-financiară, pe baza unor analize fundamentate, elaborate de aceștia, din care să rezulte modul în care le este afectată activitatea și avizate de autoritățile publice tutelare, care vor iniția și proiectul de memorandum”.

Actuala structură a CEVJ a fost constituită urmare încredințării bunurilor ce compun activele funcționale energetice și industriale din cadrul Sucursalei Electrocentrale Paroșeni, Exploatării Miniere Lonea, Exploatării Miniere Livezeni, Exploatării Miniere Vulcan, Exploatării Miniere Lupeni, Prestserv Petroșani, Sediului executiv din domeniul public sau privat al statului în vederea administrării acestora de către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului — S.A., în numele Ministerului Energiei, conform Ordinului Ministrului Energiei nr.1227/03.10.2023.

Începând cu data de 05.10.2023, cei 2.045 salariați ai S. Complexul Energetic Hunedoara S.A. au fost angajați la noua societate. Prin OUG nr.79/02.10.2023, CEVJ beneficiază de un ajutor de stat în sumă de 70.502 mii lei pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, care, împreună cu veniturile obținute din neutralizarea cărbunelui acoperă cheltuielile de funcționare ale societății în lunile octombrie și noiembrie a.c., urmând a se adopta OUG privind acordarea unei finanțări sub formă de grant pentru perioada decembrie 2023 – martie 2024, ca parte din ajutorul de stat pentru închidere și punere în siguranță a minelor de huilă. La dimensionarea cuantumului ajutorului de stat s-au luat în considerare inclusiv cheltuielile necesare pentru acoperirea drepturilor prevăzute în Contractul colectiv de muncă aflat în vigoare la nivelul Societății.

Având în vedere necesitatea continuării activității de punere în siguranță a zăcământului în conformitate cu studiul GIG la exploatările miniere Lonea și Lupeni până în anul 2026, lucrări de închidere de suprafață și ecologizare până în anul 2032, este necesară suplimentarea personalului existent la cele 3 sucursale cu 325 de lucrători, pe durată determinată, după cum urmează: a) EM Lonea cu 149 de lucrători, efectivul actual fiind de 281, ajungându-se la un efectiv de 430 de persoane b) EM Lupeni cu 124 de lucrători, efectivul actual fiind de 306, ajungându-se la un efectiv de 430 de persoane. c) Sucursala Electrocentrale Paroșeni cu 52 de lucrători, efectivul actual fiind de 188, ajungându-se la un efectiv de 240 de persoane.

Lipsa de finanțare a dus la oprirea activității de închidere subterană începând cu jumătatea anului 2021.

În acest moment E.M. Lupeni înregistrează întârzieri importante în ceea ce privește aceste lucrări. Pentru închiderea și ecologizarea perimetrului minier Lupeni este necesară organizarea muncii pe patru  schimburi/zi, aceasta conducând la nevoia de suplimentare de personal.

Din cele 22 de persoane, 20 vor forma o brigadă în cadrul sectorului A.S.M, brigadă ce va executa exclusiv lucrări de închidere subterană.

Precizăm faptul că în momentul de față, datorită deficitului de personal, sectorul A.S.M nu are organizată o brigadă pentru a efectua lucrări de închidere, iar activitatea sectorului, la fel ca și activitatea întregii mine se desfășoară pe două  schimburi. Prin crearea brigăzii de închideri se are în vedere realizarea lucrărilor de închidere necesare (construcții de izolare, lucrări de înnămolire, foraje, etc.), astfel încât, la finalul anului 2032 perimetrul E.M. Lupeni să fie închis, inclusiv legăturile cu suprafața.

Totodată memorandumul prevede  aprobarea ocupării prin concurs a celor 43 de posturi vacante din cadrul Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA, rezultate ca urmare a ieșirilor din sistem a unor salariați (prin pensionare si deces);  apoi aprobarea acordării indemnizației pentru activitatea de salvare minieră, cuprinsă la litera B2 din anexa nr. 8 la Contractul Colectiv de Muncă al Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA, B – Sporuri cu caracter nepermanent;  aprobarea acordării de tichete cadou sau adaos în bani pentru toți salariații Societății, în valoare de minim 300 lei/salariat/eveniment, cu ocazia: Vinerii Mari, Paștelui, 4 Decembrie (Sf. Varvara – Ocrotitoarea Minerilor) și a Crăciunului, precum și a altor premii și sporuri acordate conform Contractului Colectiv de Muncă și bugetate pe anul 2023, așa cum sunt prevăzute și motivate în prezentul memorandum; aprobarea suplimentării personalului existent al Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA cu 325 de posturi din 1 ianuarie 2024

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share