Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Hai, cu noi în RETEZAT!

”Pământ sfânt pentru ştiinţă în întregimea sa, un monument sacru al naturii, simbol al bogăţiilor noastre naţionale” aşa numea Alexandru Borza Retezatul, cel mai vechi parc naţional din România. Vorbele sale s-au transformat în fapte,  pentru că este recunoscut drept “părintele spiritual al Retezatului”.
În opinia sa, motivul pentru care a fost creat Parcul Naţional Retezat este că: “regiunea superioară a Retezatului trebuie transformată într-un grandios parc naţional, o rezervaţiune ştiinţifică importantă, prin adăpostirea şi apărarea de orice stricăciune a vegetaţiei şi a lumii sale animale”.
Recunoscută ca Rezervație a Biosferei și inclusă în prestigioasa listă a patrimoniului mondial UNESCO, această „grădină a Edenului” adăpostește peste o treime din flora și lacurile glaciare de pe cuprinsul țării noastre, Bucura fiind cel mai întins, iar Zănoaga cel mai adânc lac glaciar din România.
Parcul Național Retezat este  un loc cu o frumusețe aparte, al cărui farmec este redat de peisajele uluitoare ale lumii sălbatice, conturate de păduri, lacuri glaciare, pășuni alpine și piscuri înalte, precum și de flora și fauna zonei. În perioada sezonului estival, printre cele mai populare activități turistice în rândul vizitatorilor, se regăsesc: drumețiile montane de relaxare, cercetare, birdwatching, wildlife-foto, cicloturismul și traseele de cățărare.
„Parcul Naţional Retezat este supranumit “Tărâmul cu Ochi Albaştri”, datorită multitudinii de lacuri glaciare ce se găsesc în masiv şi care reprezintă aproximativ 38% din totalul de lacuri glaciare din România. Prezenţa lacurilor este rezultatul topirii foştilor gheţari alpini şi a urmelor lăsate de aceştia. Lacurile, alimentate de zăpada topită a crestelor, oferă privelişti de vis, iar dispunerea celor 54 de lacuri glaciare permanente în căldări, pe trepte de versanţi, în complexe sau izolate şi concentrarea lor într-un singur masiv muntos creează un peisaj spectaculos care atrage anual admiraţia a mii de turişti.
Vârfurile înalte de peste 2000 de metri, pădurile dese, cascadele neîmblânzite și peisajele sălbatice ce deschid largi orizonturi peste văile și ochii albaștri ai apelor, toate creează un decor fabulos pentru fotografiat, pentru că în orice parte îndrepți obiectivul aparatului, vei obține o veritabilă operă de artă. Parcul Național Retezat oferă posibilități nelimitate de explorare, de la plimbări până la alpinism și schi. Despre Vârful Retezat știm că se înalță la 2482 de metri, fiind vizibil de la mare distanță, dacă privești atât dinspre nord,  cât și dinspre sud. Ei bine, acesta atrage atenția cu aspectul său neobișnuit, de piramidă cu vârf plat, ce a născut o serie de povești și legende în jurul său. Ajuns sus, în față vei avea cel mai frumos tablou de munte: un albastru infinit, așternut între stâncile aspre ale vârfurilor Sântămăria, Judele, Bucura I, Bucura II și Custura Bucurei.
Lacul Bucura este cel mai întins lac glaciar din România cu o suprafață de 8,9 ha. Tăul Porţii este lacul glaciar aflat la cea mai mare altitudine din Munții Retezat, la o altitudine de 2260 m. Tăul Porţii este alimentat doar din izvoarele subterane și din precipitații fiind primul lac din salba de lacuri glaciare înșirate din căldarea Bucurei, al doilea fiind Tăul Agățat și continuându-se cu lacurile Bucura, Viorica, Florica, Ana și Lia. Un alt lac spectaculos este lacul Zănoaga care este cel mai adânc lac glaciar din țară, cu o adâncime de 29 m. Tăul Țapului este cel mai pitoresc lac din Retezat, fiind singurul care are o insuliță cu ochi verzi, de jneapăn. Alte lacuri glaciare care reprezintă o atracție pentru turiști, binecunoscute iubitorilor de munte și intens vizitate pentru frumusețea lor sunt: Galeșu, Tăurile Custurii, Ștevia și Tăul dintre Brazi – singurul lac situat în zona de pădure și care nu are origine glaciară din Parcul Național Retezat. Recomandăm spre vizitare un loc special, la care se poate ajunge ușor – lacul de acumulare Gura Apelor, care este situat pe limita de vest a parcului. Lacul este un habitat acvatic artificial, construit între anii 1975 și 1986 pe valea Râului Mare.
Printre atracțiile turistice din parc se numără cascadele formate de-a lungul pâraielor și râurilor. Una dintre cele mai cunoscute este Cascada Lolaia, situată în partea de nord a Parcului Naţional Retezat, la o altitudine de aproximativ 1050 de metri.
Cândva, demult tare, la un sfârșit de vară, o frumoasă ciobăniță cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucșoara.
Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriașă și înfrcoșătoare s-a abatut asupra turmei și, cu mare lăcomie, a mâncat toate oile. Pe loc, de frică, cosițele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Și acum, la cascada Lolaia, se văd cele două cosițe despletite ale fetei, curgând ca două șuvoaie argintii.
Turiștii sunt încântați să vadă Cascada Ciomfu care are una din cele mai spectaculoase căderi de apă din Parcul Național Retezat.
În Parcul Naţional Retezat se regăsesc 50 de vârfuri, cel mai înalt fiind vârful Peleaga – 2509 m, fiind îndeaproape urmat de vârful Păpușa – 2508 m. Vârful Retezat este cel mai cunoscut datorită formei sale „tăiate“, fiind vizibil din toată Țara Haţegului, dar ca altitudine este doar al treilea vârf din masiv – 2482 m.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share