Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Împreună putem asigura un viitor mai sigur pentru noi toți”

Secretarul general adjunct Mircea Geoană a subliniat importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei,  în cadrul unei ceremonii de marcare a doi ani de la invadarea cu drepturi depline a Ucrainei de către Rusia, într-o ceremonie care a avut loc ieri,  la sediul NATO.

Mircea  Geoană a salutat succesul Ucrainei pe câmpul de luptă de la invazie și a subliniat angajamentul continuu al NATO față de țară.

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1413359366207542

Alături de Natalia Galibarenko, ambasadorul ucrainean la NATO, secretarul general adjunct aa spus: „Ucraina luptă mai departe, NATO este hotărâtă să vă sprijine”.

Acesta  a reamintit diferitele tipuri de sprijin oferite de Aliați, încă de la începutul războiului și a subliniat faptul că,  toți Aliații au convenit că Ucraina, va deveni  în viiitor și membră a NATO. „Cred în Ucraina. Eu cred în NATO. Și cred că împreună putem asigura un viitor mai sigur pentru noi toți”, a spus el.

Discursul a fost urmat de un moment de reculegere și de interpretarea Imnului Național al Ucrainei de către Volodymyr Kapshuk, un bariton ucrainean, care activează,  în prezent la Opera Națională din Paris. După spectacol, ambasadorii NATO au fixat floarea-soarelui pe o hartă a Ucrainei.

Președintele Putin a început acest război,  pentru că a vrut să închidă ușa NATO și să refuze Ucrainei dreptul de a-și alege propria cale. Dar el a realizat exact opusul: Ucraina este acum mai aproape de NATO decât oricând. Vom deschide împreună un nou Centru comun de analiză, formare și educație în Polonia. Și ne adâncim legăturile politice prin Consiliul NATO-Ucraina, unde ne consultăm și luăm decizii împreună. Ucraina va adera la NATO. Nu este o întrebare dacă, ci când. În timp ce vă pregătim pentru acea zi, NATO va continua să fie alături de Ucraina. Pentru securitatea voastră  și a noastră” a transmis și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Astăzi marcăm doi ani de la brutala invazie pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și intervenția militară inițială în Donbas. Bărbații și femeile din Forțele Armate ucrainene și poporul Ucrainei continuă să inspire lumea cu hotărârea și curajul lor în apărarea eroică a națiunii lor, a pământului și a valorilor noastre comune.

Omagiem  viețile pierdute și deplângem suferința umană tragică și distrugerea cauzate de războiul ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei. Rusia a eșuat în eforturile sale de a submina statulitatea Ucrainei și de a rupe hotărârea poporului ucrainean.

Ucraina a prevalat ca națiune suverană și democratică, eliberând teritorii semnificative și împingând în urmă flota Rusiei de la Marea Neagră. Aliații rămân la fel de hotărâți ca niciodată în sprijinirea Ucrainei atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să prevaleze. Salutăm eforturile tuturor aliaților și partenerilor de a conveni asupra angajamentelor și acordurilor bilaterale de securitate pe termen lung cu Ucraina. Pe măsură ce Ucraina își exercită dreptul inerent la autoapărare, așa cum este consacrat în articolul 51 din Carta ONU, Aliații și partenerii oferă asistență militară, financiară și umanitară continuă.

NATO continuă să sprijine Ucraina cu echipamente și provizii neletale necesare urgent pentru a consolida autoapărarea Ucrainei. NATO se angajează să ajute la consolidarea și reconstrucția sectorului de securitate și apărare al Ucrainei, să sprijine descurajarea și apărarea Ucrainei pe termen lung și să tranzite Ucraina la interoperabilitatea deplină cu NATO.

Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război, o încălcare flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU, pentru care trebuie să fie pe deplin răspunzătoare.

Nu poate exista impunitate pentru crimele de război și încălcările și abuzurile din Rusia ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar, inclusiv deportarea forțată a copiilor și violența sexuală legată de conflict. Condamnăm atacurile îngrozitoare ale Rusiei împotriva orașelor Ucrainei și a infrastructurii sale civile, energetice și portuare, dintre care unele au afectat și teritoriul Aliaților.

De asemenea, condamnăm pe toți cei care facilitează războiul Rusiei și amplifică dezinformarea Rusiei. Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să își retragă complet și necondiționat toate forțele militare din Ucraina, în conformitate cu rezoluțiile Adunării Generale a ONU. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale și nelegitime ale Rusiei, inclusiv Crimeea. Rusia nu a arătat nicio deschidere reală către o pace dreaptă și durabilă. Aliații salută și susțin angajamentul președintelui Zelenskyy de a stabili principiile pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă.

Se lucrează în curs de recuperare și reformă pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește apărarea antiaeriană și antirachetă, deminarea umanitară, reabilitarea medicală a soldaților ucraineni răniți, sprijinirea veteranilor, reconstrucția postbelică, achizițiile de apărare și consolidarea capacității industriale de apărare a Ucrainei. S-a convenit să înființăm un Centru comun de analiză, instruire și educație NATO-Ucraina în Polonia pentru a identifica și aplica lecțiile învățate din războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

O Ucraina puternică, independentă și democratică este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice. Lupta Ucrainei pentru independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială în cadrul granițelor sale recunoscute internațional contribuie direct la securitatea euro-atlantică. În Consiliul NATO-Ucraina, Aliații și Ucraina lucrează îndeaproape și iau decizii împreună, ca egali, pentru a sprijini integrarea ulterioară a Ucrainei în NATO, în conformitate cu deciziile Summit-ului de la Vilnius.

Viitorul Ucrainei este în NATO. Aliații și Ucraina sunt împreună!!!!!” se subliniază în mesajul NATO. 

 

 


 



Distribuie acest articol Oficial Media
Share