Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Județul Hunedoara prezent la Târgul de Turism de la Romexpo

Împărțit în șase zone etnografice, județul Hunedoara numără o colecție impresionantă de obiceiuri, tradiții și elemente populare specifice. Ținutul Pădurenilor, Țara Zarandului, Țara Hațegului, Valea Mureșului, Valea Jiului și Ținutul Orăștiei cuprind zone rurale pitorești ce constituie veritabile destinații ecoturistice care vor fi prezentate și promovate la ediția din acest an a TTR.
În județul Hunedoara se află cinci dintre cele șase cetăți dacice din Munții Orăștiei care sunt printre cele mai cunoscute monumente antice din România. Cetățile de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița reprezintă expresia monumentală a civilizației Regatului Dacic din secolele I a. Chr. – I. p. Chr., o semnătură originală în peisajul Europei temperate în perioada de sfârșit a epocii fierului. Odată cu înscrierea în anul 1999 pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, aceste monumente au devenit un bun cultural comun al umanității, alăturându-se unor monumente de pe mapamond.
În plus, ca o noutate, Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va intra în proprietatea județului Hunedoara, în urma votului acordat recent în Parlament pentru Proiectul de Lege de modificare și completare a Legii privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.
Pentru DGAMPT Hunedoara, administrarea, protejarea, întreţinerea și punerea în valoare a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO reprezintă priorități. De asemenea, Casa-Muzeu „Avram Iancu” de la Baia de Criș, Complexul de Monumente Țebea și Casa Memorială „Drăgan Muntean”, preluate de Direcția Generală, sunt parte a unor proiecte de dezvoltare, promovare și punere în valoare.
În anul 2021 a luat naștere și Colecția publică „Zestrea Apusenilor”, expoziție administrată de Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, cu scopul promovării zonei din punct de vedere turistic și etnografic.
Toate acestea vor fi prezentate și promovate în rândul vizitatorilor Târgului de Turism al României – toamnă 2023.
 DGAMPT Hunedoara va prezenta, alături de aplicația turistică a județului -„Discover Hunedoara” și aplicația Exploring Dacia – Sarmizegetusa Regia. Este vorba despre o aplicație de realitate augmentată care prezintă detalii arhitectonice și artefacte dacice specifice sitului arheologic de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia.
Materialele de promovare expuse la stand vor veni în sprijinul vizitatorilor cu informații utile despre obiectivele turistice și sperăm că-i vor convinge că județul Hunedoara este un tărâm de poveste ce merită vizitat. La loc de cinste, vor fi expuse produsele tradiționale specifice regiunilor folclorice hunedorene.
Bunătățile culinare și obiectele tradiționale vor atrage atenția oaspeților de la târg, evidențiind vrednicia și respectul pentru păstrarea tradițiilor ce îi caracterizează pe producătorii locali.
 ”Le vom arăta românilor că “Hunedoara frumoasă” este un tărâm încărcat de istorie și frumuseți de basm. Aici, pot vedea vestigiile antice de la Cetățile Dacice din Munții Orăștiei și Capitala Daciei Romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, locuri ce ne amintesc de daci și de romani, strămoșii noștri. La noi, pot găsi frumoase castele și cetăți medievale, dar și impresionante biserici de piatră.
La Complexul de monumente de la Țebea pot trăi sentimente aparte legate de istoria și patriotismul moților,  se pot bucura de termele cu băi vindecătoare de la Geoagiu și Călan, pot urca pe cărări de munte în Retezat, Parâng, Vâlcan sau Apuseni, se pot bucura de cele mai frumoase tradiții și obiceiuri ale oamenilor primitori din Ținutul Pădurenilor, din Țara Zarandului și cea a Hațegului, din Ținutul Momârlanilor .
Printre materialele de promovare am introdus și un pliant numit “Valea Jiului” în care este prezentat arealul miraculos al acestei zone, cu stațiunile montane fermecătoare și cu patrimoniul cultural de la Exploatarea Culturală Petrila, care a luat ființă în locul fostei Exploatări Miniere Petrila.
 Vizitatorii Târgului de Turism de la Romexpo vor găsi și produse tradiționale vestite în țară: virșli de Sălaș sau virșli de Brad, cârnații de Săcărâmb, pâinea la țest, plăcintele pădurenești, mierea, zacusca ori diverse brânzeturi preparate după rețete autohtone. Vor fi prezentate și alte produse tradiționale specifice județului.
 Nădăjduim că toate acestea îi vor convinge pe vizitatorii standului nostru să își rezerve pachete de vacanță în ”Hunedoara frumoasă”, să vină și să se bucure de bogăția și frumusețea locurilor, de tradițiile și obiceiurile strămoșești păstrate cu sfințenie” transmit cei din Consiliul Județean Hunedoara și reprezentanții direcției.
 Județul Hunedoara poate fi găsit la   standul cu numărul 27 aflat în pavilionul B2, iar biletul de intrare costă 15 lei.
Ediția de toamnă a Târgului de Turism al României are loc în perioada 9 – 12 noiembrie 2023, fiind dedicat atât agențiilor de turism, touroperatorilor, participărilor internaționale și serviciilor turistice, cât si zonelor turistice din România prin intermediul: Unitatilor Administrativ Teritoriale, Consiliilor Județene, Primăriior, Asociațiilor de Turism, Oficiilor de Turism.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share