Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Jurnaliștii africani în program de pregătire la MAE

La sediul Ministerului Afacerilor Externe, a avut loc ceremonia de închidere a programului de pregătire cu tema Consolidarea rezilienței la dezinformare într-un mediu de comunicare în continuă schimbare” („Building resilience to disinformation in a changing communication environment”), dedicat jurnaliștilor și experților în comunicare din state africane.

În cadrul ceremoniei, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu i-a felicitat participanții la curs și a exprimat speranța că această primă ediție a programului de formare a contribuit la consolidarea dialogului și a schimbului de bune practici pe teme de comunicare strategică și combatere a dezinformării. De asemenea, a arătat că proiectul și-a propus deopotrivă o mai corectă înțelegere reciprocă a realităților socio-politice din Africa și din vecinătatea țării noastre, precum și crearea de noi legături interumane între România și statele de pe continentul african. Ministrul Luminița Odobescu a reiterat angajamentul ferm al MAE de a contribui la dinamizarea și diversificarea relațiilor între România și statele africane, pe multiple paliere, care să țină cont de prioritățile de dezvoltare ale acestora și să valorifice mai bine oportunitățile de colaborare, în logica triplului nexus (umanitar-dezvoltare-pace) și în răspuns la obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

La rândul său, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reliefat, în cadrul ceremoniei, dorința României de reangajare în raport cu continentul african, cu accent pe oportunitățile oferite de parteneriatul între Uniunea Europeană și Uniunea Africană. În contextul elaborării de către MAE a Programului multianual strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistența umanitară pentru perioada 2024-2027, a reiterat angajamentul ferm al României, asumat la cel mai înalt nivel, pentru continuarea cooperării cu statele din Africa prin implementarea de proiecte concrete, destinate consolidării parteneriatelor durabile și reciproc avantajoase ale României cu state africane. În acest sens, a anunțat operaționalizarea, începând cu anul 2023, a Fondului pentru Viitorul Africii prin Pace, Educație și Dezvoltare, cu o alocare bugetară anuală de 17% din bugetul de asistență oficială pentru dezvoltare al MAE. A subliniat că programele finanțate din acest Fond se vor concentra pe sprijinirea statelor partenere în îmbunătățirea și eficientizarea domeniilor managementului situațiilor de urgență, educației, siguranței alimentare, diplomației, mass-media și comunicării publice.

 

 

Programul de pregătire cu tema „Consolidarea rezilienței la dezinformare într-un mediu de comunicare în continuă schimbare” („Building resilience to disinformation in a changing communication environment”) este finanțat integral din bugetul de asistență oficială pentru dezvoltare al MAE pentru anul 2023 și se constituie ca un proiect în premieră implementat de MAE român și RoAid. Proiectul este inclus în ,,Planul anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară aferent anului 2023”, aprobat de Guvernul României.

Programul s-a desfășurat în perioada 3-7 iulie 2023, la București, și a reunit cursanți provenind din nouă state africane: Kenya, Tanzania, Mauritania, Africa de Sud, Senegal, Angola, Etiopia, Namibia, Ghana și Nigeria, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice din România specializați în domeniul comunicării.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share