Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

LA MULȚI ANI, MUNȚII MEI!

26 Septembrie – Ziua Mondială a Munților Carpați
Al doilea lanț muntos din Europa, cu o lungime de 1.500 de kilometri, Munții Carpați se întind pe teritoriul Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei, Ucrainei, României și Serbiei. Țara noastră deține 40% din lanțul carpatic, aproape o treime din suprafața României fiind ocupată de Munții Carpați.
În fiecare an, aceasta aniversare dorește să readucă în atenția tuturor faptul că trebuie să fim generoși cu natura, pentru ăa nu este deloc,  un efort prea mare,  iar ea ne oferă, fără rezerve, beneficii inestimabile.
Muntii Carpati sunt cel de-al doilea lanț muntos din Europa, iar cel mai înalt vârf din lanțul carpatic din România este Vârful Moldoveanu de 2.544 m, situat în Munții Fagaras.
România detine 40% din lantul carpatic, ceea ce înseamnă că,  o aproape o treime din suprafața țării noastre este ocupată de Muntii Carpați.
Se estimează că aproximativ 2 milioane de români trăiesc, în prezent, în zona montană,  în aproximativ 745 de localități
De-a lungul timpului, Carpatii au generat în imaginația poporului, mituri și legende fantastice, care se regăsesc în obiceiurile și tradițiile românești.
Flora Carpaților cuprinde 1.350 de specii, dintre care 116 endemice – sunt specii de plante sau animale care se regăsesc exclusiv într-o regiune și care,  necesită o atenție particulară,  datorită caracteristicilor habitatului lor.
Ziua Munților Carpați oferă prilejul țărilor aflate în acest areal să colaboreze între ele pentru îndeplinirea diferitelor obiective, care sunt: stabilirea retelelor ecologice din Carpați, managementul durabil al biodiversității, eliminarea și prevenirea speciilor străine în ecosistemul din Munții Carpați și introducerea de organisme modificate genetic, elaborarea și promovarea de inventare regionale ale speciilor și habitatelor, integrarea obiectivelor de conservare și utilizare durabilă a diversității biologice.
Atât pentru bogăția lor spirituală, cât și pentru cea științifică, Munții Carpați, se cuvine a fi sărbătoriți.

Cea de-a 7-a reuniune a Conferinței părților la Convenția-cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților (Convenția Carpaților COP7) va avea loc la Belgrad, Serbia, în perioada 11-13 octombrie 2023.

Conferința va reuni reprezentanți la nivel înalt din cele șapte state părți la Convenție, împreună cu numeroși părți interesate din regiune, Europa și comunitatea internațională

Scopul acestei reuniuni și cea de -a 20-a aniversare  a Convenției Carpaților, este de a reflecta asupra călătoriei extinse a Convenției, realizările sale notabile, provocările cu care se confruntă și calea de urmat preconizată.

Această Conferință are o importanță imensă în modelarea viitorului regiunii Carpaților și, prin extensie, influențând protecția mediului și dezvoltarea durabilă în Europa și întreaga planetă.

Info_course_2023

Segmentul la nivel înalt se va concentra în primul rând pe tripla criză planetară din Carpați, cu un accent deosebit pe criza de biodiversitate și soluțiile dezvoltate în cadrul Convenției Carpaților.

Acesta va evidenția inițiative-cheie, cum ar fi Cadrul pentru Biodiversitatea Carpaților cu Viziunea Carpatică 2050 corespunzătoare, precum și Memorandumul de Cooperare dintre Convenția privind Diversitatea Biologică, Convenția Alpină și Convenția Carpaților pentru o mai bună implementare a Kunming-Montreal Global,  Cadrul biodiversităţii în Carpaţi şi alte regiuni montane. În plus, conferința va aborda problemele schimbărilor climatice și poluării în Carpați.


Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin