Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Modificarea Legii Dialogului Social din România reprezintă o prioritate a ministrului Muncii Marius Budăi

Confederația Sindicală Națională MERIDIAN participă în fiecare an la lucrările Conferinței Internaționale a Muncii, organizată de OIM. Anul acesta se desfășoară cea de-a 110 a sesiune la Geneva pânî în data de 11 iunie 2022. 
Organizația Internațională a Muncii (O.I.M.) desfășoară anual, începând cu anul 1919 Conferința Internațională a Muncii, un eveniment tripartit în care participă reprezentanți guvernamentali, sindicali și patronali din lumea întreagă, pentru a evalua principalele probleme sociale și laborale, pentru a analiza progresul privind implementarea normelor OIM în statele membre și pentru a dezbate plângerile partenerilor sociali privind aplicarea defectuasă a convențiilor și recomandărilor acestei organizații internaționale. În prezent 181 de state sunt membre ale organizaţiei. OIM are o structură tripartită, care aduce împreună reprezentanţii guvernelor, patronatelor şi sindicatelor, în condiţii egale, pentru a discuta chestiuni legate de muncă şi politică socială. Politicile OIM sunt fixate în cadrul Conferinţei Internaţionale a Muncii, care are loc în fiecare an, adunând toţi constituenţii. Conferinţa adoptă noi standarde internaţionale în domeniul muncii, planul de activitate al OIM şi bugetul. Între sesiunile Conferinţei, OIM este coordonat de Consiliul de administraţie, care este compus din 28 reprezentanţi guvernamentali, 14 reprezentanţi ai pantronatelor şi 14 reprezentanţi ai sindicatelor. Secretariatul OIM este asigurat de Biroul Internaţional al Muncii, care are sediul la Geneva, în Elveţia şi are birouri în mai mult de 40 de state. Directorul general al OIM este în prezent Juan SOMAVIA.
Standardele internaţionale în domeniul muncii sunt instrumente juridice elaborate de către constituenţii OIM (guvernele, angajatorii şi sindicatele) care stabilesc principii şi drepturile la muncă. Acestea sunt fie convenţii, care sunt tratate internaţionale obligatorii dacă sunt ratificate de statele member, sau recomdări, care servesc ca nişte ghiduri neobligatorii. În multe cazuri convenţiile stabilesc principiile de bază care să fie implementate de statele care le ratifică, în timp ce recomadările suplimentrează convenţiile asigurând ghiduri mai detaliate referitoare la modul în care acestea trebuie aplicate. Convenţiile şi recomadările sunt elaborate de reprezentanţii guvernelor, angajatorilor şi lucrătorilor şi sunt adoptate de Conferinţa Internaţională a Muncii care se desfăşoară în fiecare an. Odată ce un standard este adoptat, statele membre, conform Constituţiei OIM, trebuie să le supună autorităţilor competente (Parlamentului). În cazul Convenţiilor, acesta înseamnă pentru ratificare. Dacă o convenţie este ratificată, în general aceasta intră în vigoare pentru acel stat de la data ratificării. Statele care au ratificat convenţiile se obligă să aplice convenţia în legislaţia şi practica naţională şi să trasnmită rapoarte privind aplicarea acesteia la intervale regulate. Dacă este necesar, OIM acordă asistenţă tehnică. În plus, pot fi iniţiate plângeri împotriva statelor care încalcă o convenţie pa care a ratificat-o
Cele patru obiective strategice ale OIM sunt: promovarea şi realizarea standardelor şi principiilor drepturilor fundamentale în muncă; crearea oportunităţilor mai mari pentru femei şi bărbaţi pentru asigurarea de locuri de muncă şi venituri decente; Creşterea acoperirii şi eficacităţii protecţiei sociale pentru toţi; Consolidarea tripartismul şi dialogului social.
Obiectivul strategic al Organizaţiei Internaţionale a Muncii este cel de a promova oportunităţi pentru femei şi bărbaţi astfel încât acestea să dezvolteo muncă productivă, decentă, lucrând în condiţii de siguranţă, egalitate, echitate şi demnitate umană”,  transmite  Juan Somavia, Director-General al OIM.
În anul 2020 și anul 2021, reuniunile s-au desfășurat doar on-line datorită situației pandemice instituite la nivel global. Anul acesta delegația tripartită a României condusă de Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi .
Confederația Sindicală Națională MERIDIAN este reprezentată la această Conferință de Vicepreședintele Confederației, Gabriel Rodrigo Maxim și de Prim-vicepreședintele Federeției Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România,  Liviu Grab.
Aceștia  participă în Comisia pentru aplicarea standardelor internaționale de Muncă, organism al Conferinței Internaționale a Muncii,  care va pregăti Raportul comisiei de experți pentru aplicarea convențiilor și recomandărilor Organizației Internaționale a Muncii.
Organizațiile sindicale din România folosesc această oportunitate pentru a prezenta argumentele privind standardele scăzute de protecție oferite lucrătorilor prin Legea Dialogului Social din 2011 – act normativ care a desființat contractul colectiv de muncă la nivel național și a inhibat negocierile colective la nivel sectorial, stabilind în același timp praguri nerealiste de reprezentativitate la nivel de unitatea la negocierea colectivă pentru acest nivel, îndepărtând astfel abuziv sindicatele de la masa negocierilor, în favoarea unor așa ziși “reprezentanți ai salariaților”promovați chiar de patronat.
” În cadrul Lucrărilor  Conferinței Internaționale a Muncii, de la Geneva, am avut  o întâlnire cu directorul Departamentului de Norme Internaționale de Muncă, Corinne Vargha.
Discuțiile s-au axat pe modificarea Legii Dialogului Social din România, care reprezintă o prioritate a mandatului meu de ministru al Muncii și Solidarității Sociale și m-am revăzut cu repezentanții patronatelor și sindicatelor din România.  Am susținut, mereu, că dialogul este extrem de important pentru mine, și, de aceea le mulțumesc tuturor celor prezenți pentru discuția constructivă pe care am avut-o!„ a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share