Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Morile de apă din Gârnic până în Sicheviţa

Morile de apă din Gârnic, coboară ca o salbă de briliante spre Sicheviţa şi Clisura Dunării, şi nu numai că macină timpul, dar sunt atât de funcţionabile şi după 200 ani, încât cu simplitatea lor, purtate de un jet de apă, macină cu timpul şi făina pentru pâinea cea de toate zilele.

 

Gârnic, popasul „Gernik 100”, şi patronul acestuia, Gabi Lungu, care s-a dovedit a fi şi un bun ghid, purtându-ne paşii spre iezăre, cascade, sate uitate în timp, sau spre morile de apă de la Sicheviţa, Gârnic existente din 1809, care nu numai că macină timpul, însă sunt foarte funcţionale, şi macină şi în ziua de azi grăunţele localnicilor, transformându-le în cea mai albă şi fină făină.

Sfânta Elena, Gornea, Sicheviţa, Curmătura şi Gârnic, sate rămase în timp şi uitate de istori, sate care îţi aduc aminte de strămoşi.

Comuna Sicheviţa, este aşezată într-un loc mirific de pe Clisura Dunării, la hotarul dintre Munţii Locvei şi Munţii Almăjului, şi are în compunerea sa 19 sate. Este una dintre cele mai vechi aşezări din Clisura Dunării, atestată documentar încă din evul mediu (1363), cu o populaţie curat românească. Este o străveche vatră cu urme de locuire încă din preistorie, aşezată acum la confluenţa dintre Valea Cameniţa şi Valea Sicheviţa. Satul îşi are numele de la pârâul şi valea cu acelaşi nume şi este “locul de baştină” al românilor de pe Clisura Dunării.

Morile de la Sicheviţa sunt cu ciutură şi ax vertical.

Pe Valea Sicheviţei se află zece mori de apă, unele din ele ridicate direct pe cursul apei, altele pe “ierugă”, construite din bârne de lemn, lipite cu lut, pe furci de lemn cu picior de piatră, acoperite cu şindrilă. Pe axul ciuturei este vatra cu horn deschis, unde morarul se încălzea noaptea.

Comuna Gârnic are în componenţa sa doar două sate: Gârnic şi Padina Matei, cu o populaţie de peste 1200 locuitori. Populația satului este constituită în întregime din cehi. Gârnic este unul dintre cele 6 sate cehe din România.

Obiective turistice:

 

  • Peștera Padina Matei,
  • Grota Haiducească,
  • Complexul de mori din localitatea Gârnic – funcționabile,
  • Rezervația naturală Valea Mare,
  • Complexul de cascade de pe pârâul Modăvița,
  • Complexul de mori de pe râul Gramensca.

Duminica dimineaţa înainte de luarea mesei de prânz ne-am “înrolat” în frunte cu inimosul Gabi Lungu şi ne-am dus la slujba din sat.

Într-una din fotografii se poate vedea şi grupul de jurnalişti bănăţeni, hoinărind pe “coclaurile” Gârnicului, fotografie făcută tot de un coleg, Petre Irimuş

Localnicii şi-au păstrat intacte tradiţiile :

  • “Fărșang” – bal mascat, cu 6 săptămâni înainte de sărbătorile Pascale
  • Balul Secerișului la Gârnic, în luna august
  • Târg lunar la Gârnic, ultima duminică din lună
  • Festival Rocker’s Gârnic

Stejarel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share