Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

NATO a lucrat mereu pentru a construi un parteneriat și un bun dialog cu Rusia

Aflată la Bruxelles pentru a participa la Consiliul NATO-Rusia după ce a purtat discuții strategice cu Rusia privind securitatea europeană la Geneva, secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, i-a informat marți pe aliații europeni din NATO și UE cu privire la aceste evoluții.
Wendy Sherman s-a întâlnit cu ambasadorii Comitetului politic și de securitate al UE pentru a discuta despre ”consolidarea militară neprovocată a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina și pentru a prezenta o sinteză a dialogului strategic de stabilitate dintre SUA și Rusia”.
“Reuniunea a subliniat angajamentul SUA de a lucra îndeaproape cu UE și cu statele sale membre pentru a aborda împreună această provocare urgentă. Aceștia au afirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite și al UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Secretarul adjunct a mulțumit Comitetului pentru activitatea depusă pentru a se asigura că orice nouă invazie militară rusă în Ucraina va avea drept rezultat costuri severe, inclusiv măsuri economice coordonate, pentru Federația Rusă” se arată în comunicatul  Departamentul de Stat.
SUA au reiterat avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile şi au transmis cu claritate că ”nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO” , în timp ce viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a cerut ”garanţii ”scrise în piatră” că Ucraina şi Georgia nu vor deveni vreodată membre ale NATO”.
De mai bine de două decenii, NATO lucrează pentru a construi un parteneriat cu Rusia, dezvoltând dialogul și cooperarea practică în domenii de interes comun. Cooperarea practică a fost suspendată din 2014 ca răspuns la anexarea ilegală și nelegitimă de către Rusia a Crimeei, Ucrainei, pe care NATO nu o va recunoaște niciodată. Canalele de comunicare politice și militare rămân deschise. Preocupările cu privire la modelul agresiv și destabilizator al activităților militare și retorică a Rusiei se întind cu mult dincolo de Ucraina.
De la sfârșitul Războiului Rece și dizolvarea Uniunii Sovietice, NATO a lucrat pentru a construi un parteneriat și un dialog cu Rusia, inclusiv prin Consiliul NATO-Rusia (NRC), un forum de consultare pe probleme de securitate și cooperare.
NRC rămâne o platformă importantă pentru dialog, cu toate acestea, toată cooperarea practică civilă și militară în cadrul NRC cu Rusia a fost suspendată din aprilie 2014, ca răspuns la intervenția militară și acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina și la anexarea ilegală și nelegitimă a Crimeei, pe care Aliații NATO nu le recunosc și nu le vor recunoaște.
În timp ce NATO își menține angajamentele internaționale, Rusia a încălcat valorile, principiile și angajamentele care stau la baza relației NATO-Rusia (așa cum se subliniază în Documentul de bază al Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic din 1997, Actul de înființare a NATO-Rusia din 1997 și în 2002). Declarația de la Roma). Rusia a rupt încrederea din nucleul cooperării noastre și a contestat principiile fundamentale ale arhitecturii globale și euro-atlantice de securitate. Cu toate acestea, canalele de comunicare politică și militară rămân deschise pentru a permite un schimb de informații cu privire la probleme de interes și interes reciproc, pentru a reduce neînțelegerile și pentru a crește predictibilitatea.
Preocupările aliaților cu privire la acțiunile și politicile destabilizatoare ale Rusiei depășesc Ucraina. Acestea includ activități militare provocatoare în apropierea granițelor NATO, care se întind de la Marea Baltică până la Marea Neagră; retorică nucleară iresponsabilă și agresivă, poziție militară și doctrina subiacentă; și acțiuni hibride, inclusiv tentative de interferență în procesele electorale, campanii de dezinformare pe scară largă și activități cibernetice rău intenționate.
În octombrie 2021, NATO a retras acreditarea a opt membri ai Misiunii Ruse pe lângă NATO, care erau ofițeri de informații ruși nedeclarați, și a decis să reducă numărul diplomaților ruși acreditați. Această decizie s-a bazat pe inteligență.
Tot în octombrie 2021, Rusia a decis să suspende activitatea misiunii sale diplomatice la NATO și a cerut NATO să-și suspende Misiunea de legătură militară la Moscova și să înceteze funcționarea Biroului de Informații NATO din Moscova. NATO regretă decizia Rusiei; cu toate acestea, politica NATO față de Rusia rămâne consecventă. Alianța și-a consolidat descurajarea și apărarea ca răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei, rămânând în același timp deschisă dialogului. Această abordare dublă nu se schimbă.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share