Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instituirea unui registru național de mediu și a unui cazier de mediu, precum și a unui sistem de puncte de penalitate pentru cei care încalcă legislația de mediu.
Propunerea legislativă este eligibilă de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Implementarea unui registru național electronic de mediu, introducerea cazierului de mediu, precum și introducerea sancțiunii complementare a punctelor de penalizare sunt menite să descurajeze încălcarea legislației de mediu, atât pentru persoane fizice și juridice, cât și pentru instituții și UAT-uri.
Dragoș Popescu, senator USR: „În momentul de față, nu există la nivel național nicio formă de trasabilitate a infracțiunilor și contravențiilor în domeniul mediului, iar în ultimii ani suntem martorii unor fenomene extinse de criminalitate de mediu în România, care ne afectează sănătatea și mediul în care trăim. Legislația-cadru europeană face pași rapizi în direcția reducerii acestor fenomene și considerăm că România trebuie să acționeze cât mai rapid, mai ales în contextul investițiilor ce se vor face prin PNRR în domeniu”.
Inițiativa legislativă creează astfel o lege-cadru, după care executivul poate să reglementeze prin acte normative secundare condițiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme legale.
„Sunt necesare mecanisme care să aibă ca efect descurajarea încălcărilor legislației de mediu, cum ar fi sancționarea graduală pe bază de puncte, suspendarea autorizației de mediu sau interdicția altor drepturi pe o anumită perioadă. Nu poți aplica însă aceste mecanisme fără date, fără o evidență atât a autorizațiilor, cât și a faptelor pentru care s-au aplicat sancțiuni. Primul pas în acest sens este să avem date, respectiv Registrul de mediu, pe care îl introducem prin lege și în baza căruia se va institui certificatul de cazier de mediu”, a declarat Oana Cambera, deputată USR.
Cazierul de mediu este destinat persoanelor juridice, inclusiv pentru unități administrativ-teritoriale, precum şi asociații, acţionarii şi reprezentanții legali ai persoanelor juridice, care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal pentru încălcarea legislației de mediu, de gestionare a deșeurilor, a calității aerului, a emisiilor industriale și substanțelor chimice periculoase, a zgomotului ambiant, a biodiversității și biosecurității, precum şi cele care privesc disciplina privind protecția mediului. Certificatul de cazier de mediu va fi necesar pentru încheierea asigurărilor, participarea la licitații publice și pentru emiterea actelor de reglementare de mediu.
Registrul național electronic de mediu e o bază de date gratuită și deschisă publicului ce conține toate reglementările care stau la baza desfășurării unei activități cu impact asupra mediului. Registrul va putea fi consultat de toate instituțiile, persoanele fizice / juridice, societatea civilă interesată pentru a se asigura conformitatea cu legea și sesizarea instituțiilor interesate cu privire la posibile încălcări ale legii.
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Dragostea nu înseamnă doar atracție fizică. Dacă Pacea nu vine niciodată, nu merită să continui
Ia-ți timp în fiecare zi pentru a-ți asculta corpul
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Lazarev: Comportamentul imoral al soților nu oferă nicio șansă pentru păstrarea familiei
Dragostea nu înseamnă doar atracție fizică. Dacă Pacea nu vine niciodată, nu merită să continui
Profesorul Valeriu-Augustin Stoian, de la Facultatea de Construcții a UPT, omagiat la împlinirea vârstei de 75 de ani și peste 50 de ani de activitate didactică