Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Aliații NATO sunt gata să se întâlnească din nou cu Rusia pentru a avea discuții mai concrete

Consiliul NATO-Rusia, care reunește toți cei 30 de Aliați NATO și Rusia, s-a reunit astăzi la Bruxelles  pentru a discuta despre situația din Ucraina și din jurul acesteia și implicațiile pentru securitatea europeană.

Left to right: Alexander Fomin (Deputy Minister of Defence, Russian Federation) with Alexander Grushko (Deputy Minister of Foreign Affairs, Russian Federation) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a prezidat întâlnirea, a declarat: „Nu a fost o discuție ușoară, dar tocmai de aceea a fost atât de importantă”. El a menționat că Aliații NATO sunt pregătiți să se întâlnească din nou cu Rusia pentru a discuta mai detaliat o serie de subiecte și pentru a pune pe masă propuneri concrete. „Există oportunități de angajament constructiv care nu trebuie ratate, în interesul securității în Europa”, a spus el.

”Astăzi, Rusia a ridicat propunerile pe care le-a publicat în decembrie, menite să abordeze preocupările lor de securitate. Acestea includ cereri de oprire a admiterii oricăror noi membri în NATO. Și să retragă forțele din aliații estici.(n.r. România, Polonia) . Aliații, de partea lor au reafirmat funcționării politicii ”Ușii Deschise a NATO” . Și dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriile aranjamente de securitate. Aliații au spus clar că nu vor renunța la capacitatea lor de a se proteja și de a se apăra reciproc. Inclusiv cu prezența trupelor în partea de est a Alianței. În același timp, atât Rusia, cât și aliații NATO au exprimat nevoia de a relua dialogul și de a explora un program de întâlniri viitoare. Aliații NATO sunt gata să se întâlnească din nou cu Rusia pentru a avea discuții mai detaliate, să pună propuneri concrete pe masă, și să caute rezultate constructive. În special, Aliații ar dori să discute modalități concrete de creștere a transparenței exercițiilor militare, pentru a preveni incidentele militare periculoase, și să reduceți amenințările spațiale și cibernetice. Aliații s-au oferit, de asemenea, să analizeze controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea. Inclusiv pentru abordarea limitărilor reciproce ale rachetelor, și să abordeze politicile nucleare. Pe liniile de comunicații, Aliații NATO sunt interesați să caute modalități de îmbunătățire a canalelor de comunicații civile și militare, și posibilitatea de a ne reînființa birourile respective la Moscova și Bruxelles. Aliații NATO sunt clari cu privire la perspectivele de progres în aceste discuții. Aceștia și-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la consolidarea armatei ruse în și în jurul Ucrainei. Și a cerut Rusiei să detensioneze imediat situația, Și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a vecinilor săi.

Left to right: NATO Deputy Secretary General Mircea Geoană; Admiral Rob Bauer (Chair NATO Military Committee); Wendy R. Sherman (US Deputy Secretary of State); NATO Secretary General Jens Stoltenberg); Alexander Grushko (Deputy Minister of Foreign Affairs, Russian Federation); Alexander Fomin (Deputy Minister of Defence, Russian Federation);

De asemenea, au cerut Rusiei să se abțină de la poziții de forță agresivă și de la activități maligne îndreptate împotriva Aliaților, Și respectați toate obligațiile și angajamentele sale internaționale. Toate acestea înseamnă că dialogul nostru este dificil, dar necesar. Aliații NATO au subliniat că vor depune toate eforturile pentru a găsi o cale politică de urmat. Salut, de asemenea, consultările bilaterale dintre Statele Unite și Rusia. Și ședința de mâine a OSCE. Acestea sunt oportunități de angajament constructiv care nu trebuie ratate, în interesul securității în Europa” a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share