Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Partidul Pro România anunța public faptul că NU participa la ședința de constituire a Consiliului Județean Dambovita din mai multe motive

Florina Mureșan, consilier județean PRO România menționează că: “Partidul Pro Rmânia a obținut 4 mandate de consilieri județeni, în urma alegerilor din 27 septembrie 2020.

  • Dl Adrian Țuțuianu
  • Dna Oana Vlăducă
  • Dna Ioana Ioniță
  • Dl Florin Șontea

Vineri, 23 octombrie ne-a fost comunicată încheierea Tribunalului Dâmbovița prin care se validează mandatele Dnei Ioana Ioniță și Dlui Florin Șontea și se invalidează mandatele Dlui Adrian Țuțuianu și Dnei Oana Vlăducă, întrucât aceștia din urmă au renunțat la funcțiile de consilieri județeni, fiind candidați pentru funcțiile de deputat, respectiv senator. De asemenea a fost invalidat mandatul de consilier județean al dlui Corneliu Ștefan.

Pro România a depus documentele pentru validarea consilierilor locali supleanți, Dumitru Irena Georgeta și Mureșan Florina Ramona. Urmare a consultărilor din interiorul partidului, ținând cont de experiența administrativă anterioară, am fost desemnată lider al grupului de consilieri județeni ai Pro România.

Având în vedere hotărârea Tribunalului, la acest moment, Consiliul Județan Dâmbovița are validați 31 de consilieri județeni, din care 16-  PSD, 13 – PNL și 2 – PRO România.

Potrivit dispozițiilor legale, urmează ca Prefectul Județului să convoace în termen de 5 zile prima ședință de constituire a consiliului județean, ședință în care consilierii validați urmează să depună jurământul.

În calitate de lider al consilierilor județeni ai Partidului Pro România vă anunț public faptul că NU vom participa la ședința de constituire a Consiliului Județean având în vedere următoarele aspecte:

  1. Din cei 4 consilieri județeani aleși pe listele Pro România, sunt validați doar 2, prin urmare reprezentarea partidului nu poate fi realizată conform rezultatelor alegerilor;
  2. Potrivit prevederilor art. 208 din Codul administrativ, consilierii județeni se pot constitui în grupuri, dacă sunt în număr de cel puțin 3, prin urmare dreptul de a ne constitui într-un grup ne este, la acest moment, interzis.
  3. Constituirea comisiilor de specialitate se va face în lipsa reprezentării partidului Pro România: sunt 7 comisii de specialitate, consilierii județeni sunt obligați să facă parte din aceste comisii, ori este evident că fiind validați doar 2 consilieri județeni din 4, nu vom face parte din comisii de la constituirea acestora, ci ulterior probabil, la cum se mișcă lucrurile peste 30 de zile.
  4. Este cel puțin ciudat faptul că s-au uzitat termenele maxime prevăzute de codul administrativ, fiind prelungită în acest fel validarea și respectiv constituirea consiliului județean – mânie se împlinesc 30 de zile de la data alegerilor locale…

Prin urmare, cerem public secretarului general al Județului Dâmbovița să depună la Tribunalul Dâmbovița, de urgență, dosarele consilierilor județeni suplenați al Partidului Pro România: dna Irena Dumitru și subsemnata, în vederea validării.

Cerem, de asemenea, Prefectului Județului Dâmbovița să convoace cea de-a doua ședință de constituire, imediat după rămânerea definitivă a încheierii de validare a celor doi supleanți pentru ca și partidul Pro România să poată fi  reprezentat în Consiliul Județean potrivit mandatelor încredințate de alegători.

Este evident că există un interes politic și un blat în întârzierea acestor validări, existând interesul PSD de a alege vicepreședinții în lipsa consilierilor județeni ai Partidului Pro România (vorbim aici de majoritatea absolută pe care aceștia trebuie să o aibe la alegerea vicepreședinților)  și interesul PNL de a menține în funcție actualul președinte al consiliului județean. De altfel, este evidentă strategia  PNL și la nivel național de a susține PMP, partid din partea căruia actualul președinte al consiliului județean candidează la funcția de senator, de care are nevoie pentru a constitui o majoritate parlamentară după alegerile din 6 decembrie.

Este un calcul matematic simplu: ședințele consiliului județean, spune art. 180 din Codul   administrativ, se desfășoară legal în prezența majorității consilierilor județeni în funcție ( 17 PSD, 13 PNL, 4 PRO România) adică 18 consilieri județeni. La acest moment, în condițiile invalidării consilierilor județeni ai Pro România, PSD poate profita de  majoritate absolută (din 31 de conilieri validați, majoritate ar însemna 16 consilieri județeni, adică exact cât are acum validați PSD). Alegerea vcicepreședinților, spune art. 188 din Codul administrativ,  se realizează prin vot secret cu majoritate absolută (jumătate plus 1 din numărul consilierilor ÎN FUNCȚIE).

Cerem public președintelui Consiliului Județan Dâmbovița și Secretarului Județului Dâmbovița să nu convoace ședința ordinară pentru alegerea vicepreședinților decât după validarea tuturor consilierilor județeni, în caz contrar vom ataca hotărârea la instanța de contencios administrativ.

Deși în calitate de subprefect al județului nu am făcut politică, nu am putut să nu constat că de multe ori interesele județului au fost puse pe locul 2 în detrimentul intereselor de grup, fără să existe o opoziție puternică din partea PNL. Am constatat, de asemenea, de foarte multe ori o prestație neconvingătoare a multora dintre consilierii județeni sau lipsa oricărei implicări a multora dintre ei.

 

 

Pro România va încerca să schimbe această stare de lucruri, deși nu avem experiență politică mare, fiind toți 4 la prima experiență în consiliul județean, ne vom pregăti și vom acționa pentru promovarea proiectelor cu adevărat importante pentru județ, a propriilor proiecte prezentate în campania electorală, asigurarea unui climat de normalitate și legalitate în activitatea instituției.

Așa cum știți, Pro România va fi partid politic de opoziție constructivă și nu anexa vreunuia din partidele mari. Noi nu suntem nici lângă PSD și nici lângă PNL, noi suntem Pro România , Pro Dâmbovița.

Pozițiile noastre în consiliul județean vor fi publice și transparente și nu vom menaja pe nimeni, indiferent de funcția pe care o ocupă.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share