26/10/2020

Peste două treimi dintre români (68%) au auzit de sprijinul acordat de UE agricultorilor, însă jumătate dintre ei nu cunosc detalii despre acesta

AGRICULTURA

69% dintre români consideră că agricultura și dezvoltarea rurală sunt subiecte importante pentru viitor. În opinia lor, obiectivele principale ale politicii UE în domeniu ar trebui să fie asigurarea unui standard de viață decent pentru agricultori (59%), dezvoltarea zonelor rurale păstrând caracterul lor specific (56%), garantarea unor produse agricole de calitate, sănătoase și sigureși asigurarea unor prețuri rezonabile la alimente pentru consumatori (ambele cu 53%).

 

Peste două treimi dintre români (68%) au auzit de sprijinul acordat de UE agricultorilor, însă jumătate dintre ei nu cunosc detalii despre acesta. 57% dintre respondenți apreciază că sprijinul acordat este prea mic și doar 27% îl consideră adecvat, iar 84% sunt de părere că el ar trebui să crească în viitor. Marea majoritate a românilor cred că subvențiile ar trebui reduse în cazul agricultorilor care nu respectă standardele privind bunăstarea animalelor (74%), protecția mediului (77%) și siguranța alimentară (79%). 90% dintre români apreciază că utilizarea practicilor agricole favorabile climei și mediului (“practicile verzi”) ar trebui continuată. Iar 73% dintre cei intervievați consideră că politica agricolă comună aduce beneficii tuturor cetățenilor, nu doar agricultorilor.
Pe ansamblul Uniunii, 62% dintre cetățeni consideră că agricultura este un subiect important pentru viitor, 56% apreciază că garantarea unor produse agricole de calitate, sănătoase și sigure ar trebui să fie un obiectiv principal al politicii agricole comune, 69% au auzit de sprijinul acordat agricultorilor, însă 59% nu cunosc mai multe detalii, iar 62% cred că politica agricolă comună aduce beneficii tuturor. 41% dintre europeni consideră sprijinul UE pentru fermieri adecvat și doar 29% apreciază că este prea mic. Cei care sunt în favoarea creșterii acestui sprijin în viitor reprezintă 45% din totalul respondenților. Europenii sunt și ei majoritar în favoarea penalizării celor ce nu respectă standardele de bunăstare animală, mediu și siguranță alimentară (87%este procentul înregistrat de toate cele 3 categorii). De asemenea, 87% dintre ei sunt în favoarea aplicării de practici agricole “verzi”.
Context

Datele pentru studiul Eurobarometru privind politica agricolă comună au fost colectate în perioada 17-26 octombrie 2015. Eșantionul folosit pe ansamblul Uniunii Europene a fost de27.822 persoane, iar metoda de intervievare a fost față-în-față.

Eșantionul pentru România a fost compus din 1.017 persoane.

Persoane de contact pentru presă

Enrico Brivio – Tel: +32 229 56172;

Clémence Robin – Tel: +32 229 52509

Întrebări din partea publicului larg

Europe Direct la telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile

Vlăduţ ANDREESCU, manager  ED Târgovişte

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share