Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Prevenirea și tratarea problemelor renale prin nutriție. Superalimente pentru sănătatea rinichilor

Funcția deficitară a rinichilor poate fi cauzată de diabet, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Semnele comune ale problemelor renale includ urinarea frecventă, dificultăți de urinare și sete persistentă. O bună funcționare a rinichilor este esențială pentru menținerea homeostaziei în organism, inclusiv pentru nivelul pH-ului și echilibrul electrolitic; in plus, rinichii produc hormoni care produc globule rosii si regleaza tensiunea arteriala.

Rinichii sunt o pereche de organe situate chiar sub piept pe ambele părți ale coloanei vertebrale. În partea superioară a fiecărui rinichi se află glandele suprarenale. În fiecare zi, rinichii filtrează până la 140 de litri de sânge și excretă toxine în urină.

Un motiv pentru a bea suficientă apă este asigurarea unei funcții sănătoase a rinichilor. La urma urmei, deshidratarea cronică într-un grad mic este una dintre cele mai frecvente cauze ale pietrelor la rinichi.

Funcția deficitară a rinichilor a fost, de asemenea, asociată cu o serie de alte probleme grave de sănătate, inclusiv diabet, hipertensiune

O bună funcționare a rinichilor este esențială pentru menținerea homeostaziei în organism, începând cu compoziția sângelui. Astfel, rinichii sunt responsabili pentru menținerea pH-ului adecvat și a echilibrului electrolitic (raportul dintre sodiu, potasiu și fosfat).

În plus, rinichii produc hormoni care produc globule roșii și reglează tensiunea arterială.

Factori nutriționali care amenință sănătatea rinichilor

Deșeurile care sunt reținute de rinichi și excretate în urină includ ureea și acidul uric, formate ca urmare a defalcării proteinelor și, respectiv, acizilor nucleici.

Aportul excesiv de proteine ​​crește nivelul de uree, iar acidul uric este un produs secundar al metabolismului proteinelor și fructozei. Fructoza tinde să crească nivelul de acid uric în câteva minute de la ingestie.

Majoritatea oamenilor mănâncă de trei până la cinci ori cantitatea de proteine ​​de care au nevoie și de două până la patru ori cantitatea sigură de fructoză. Acești doi factori nutriționali, prin ei înșiși, și mai ales în combinație, pun o presiune semnificativă asupra rinichilor și contribuie la dezvoltarea bolilor și a pietrelor la rinichi.

Formarea pietrelor la rinichi a fost asociată în special cu o dietă bogată în fructoză procesată și alte zaharuri, deoarece zahărul descompune legăturile minerale din organism, împiedicând absorbția calciului și magneziului. Acidul fosforic din băuturile răcoritoare oxidează, de asemenea, urina, favorizând formarea de pietre.

Medicamentele pentru durere sunt, de asemenea, cunoscute a fi dăunătoare rinichilor dacă sunt luate în exces și/sau pe o perioadă lungă de timp. Acestea includ aspirina, medicamentele antiinflamatoare (AINS), ibuprofenul, naproxenul și acetaminofenul – mai ales atunci când sunt luate în combinație cu alcool, chiar și în cantități mici.

3 factori nutriționali cheie pentru a proteja funcția rinichilor

  • Limitați proteinele – consumați doar atât cât are nevoie organismul. Aportul ideal de proteine ​​este de aproximativ un gram de proteine ​​pe kilogram de masă corporală slabă, care pentru majoritatea oamenilor este între 40 și 70 de grame pe zi.
  • Limitați fructoza la 25 de grame pe zi (aproximativ 6 lingurițe) sau mai puțin (mai ales dacă aveți rezistență la insulină/leptină)
  • Bea apă curată, purificată. Pur și simplu înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă pură, face o diferență enormă în îmbunătățirea funcției rinichilor și a sănătății generale.

Boli de rinichi și/sau pietre

  • Pietre de struvită (mixte): mai frecvente la femei, aproape întotdeauna rezultatul unei infecții ale tractului urinar
  • Litiaza de cistina: reprezinta un procent foarte mic din cazurile de litiaza la rinichi. O tulburare moștenită care determină rinichii să secrete cantități mari de anumiți aminoacizi (cistinurie)
  • Pietrele de acid uric: sunt un produs secundar al metabolismului proteinelor și fructozei, adesea însoțite de gută. Reducerea aportului de proteine ​​și fructoză este esențială pentru prevenirea și tratarea acestor tipuri de calculi. Luarea citratului de potasiu (care reduce aciditatea urinei și reduce excreția urinară de calciu) poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pietrelor de acid uric.
  • Pietre de oxalat de calciu: cele mai frecvente. Aproximativ 80% dintre pietrele la rinichi sunt formate din calciu, iar aproximativ 80% dintre acestea sunt pietre de oxalat de calciu. Acestea sunt de obicei rezultatul unui aport insuficient de apă și al factorilor dietetici, inclusiv al consumului excesiv de oxalat, proteine ​​și sare procesată.

Oxalatul este prezent în unele fructe și legume, dar cea mai mare parte este produsă de ficat. Dacă ați fost diagnosticat cu calculi de oxalat, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să evitați alimentele bogate în oxalat. De asemenea, asigurați-vă că obțineți suficient magneziu, deoarece magneziul ajută la prevenirea combinarii calciului cu oxalații pentru a forma pietre mai târziu.

 

Dacă aveți pietre de oxalat de calciu, în loc să reduceți aportul de calciu, puteți decide să minimizați cantitatea de oxalat din organism. Soia și berea sunt cei doi principali vinovați de evitat. Din motive care nu au fost încă clarificate, s-a dovedit că sucul de grepfrut crește riscul apariției pietrelor la rinichi și, prin urmare, este cel mai bine evitat. Alte alimente bogate în oxalat:

  • Spanac
  • Rubarbă
  • Ciocolată
  • Pătrunjel
  • Sfeclă
  • Cele mai multe leguminoase, inclusiv fasole verde
  • Făină de grâu și alte cereale
  • Piper
  • Nuci

Potasiul și sănătatea rinichilor

Potasiul (un mineral și un electrolit) este esențial pentru funcționarea normală a celulelor, țesuturilor și organelor. Este vital pentru sănătatea inimii, digestie, funcția musculară, sănătatea oaselor și multe altele.

Deși potasiul se găsește în multe alimente consumate în mod obișnuit – inclusiv fructe, legume, produse lactate, somon, sardine și nuci – doar 2% dintre adulții primesc cantitatea zilnică recomandată de 4.700 de miligrame (mg).

Aceasta poate fi o problemă, deoarece este necesar să se mențină raportul adecvat dintre potasiu și sodiu în sânge. Dacă mănânci prea mult sodiu, ceea ce este destul de tipic dacă mănânci multe alimente procesate, atunci vei avea o nevoie crescută de potasiu. În plus, persoanele cu sindrom de malabsorbție cronică, cum ar fi cei cu boala Crohn, sau cei care iau medicamente pentru inimă (în special diuretice de ansă), sunt expuși riscului de a avea niveluri scăzute de potasiu (hipokaliemie).

Cu toate acestea, oricine nu își urmărește dieta și consumă alimente procesate în exces, fără a obține suficiente alimente proaspete, întregi, este expus riscului de a avea un nivel scăzut de potasiu.

Dar acestea fiind spuse, dacă aveți probleme grave cu rinichii, în general, trebuie să vă limitați aportul de alimente bogate în potasiu. De ce? Deoarece rinichii tăi sunt responsabili pentru menținerea cantității adecvate de potasiu în organism și, dacă nu funcționează bine, nivelurile de potasiu pot deveni excesiv de ridicate.

Aportul recomandat de potasiu poate varia

Daca rinichii tai functioneaza bine, cantitatea recomandata de potasiu este in jur de 4.700 mg/zi, care ar trebui echilibrata si cu sodiu. Ca regulă generală, raportul dintre potasiu și sodiu ar trebui să fie în jur de 5:1. Cel mai simplu mod de a realiza acest raport este să consumi alimente adevărate (multe legume proaspete), în mod ideal organice și produse local, pentru a asigura un conținut optim de nutrienți.

Acest tip de dietă cu alimente întregi va furniza în mod natural mult mai mult potasiu față de sodiu, în timp ce alimentele procesate sunt aproape garantate să vă ofere raportul inversat. Preluarea legumelor proaspete este o modalitate excelentă de a vă asigura că obțineți suficient potasiu.

Superalimente pentru sănătatea rinichilor

  • Ardei gras roșu: sărac în potasiu, bogat în vitaminele A, B6, C, acid folic și fibre
  • Cireșe: bogate în antioxidanți și fitochimice
  • Varză: săracă în potasiu, bogată în vitaminele C și K, fibre și substanțe fitochimice care protejează împotriva daunelor radicalilor liberi
  • Struguri roșii și violet: bogați în antioxidanți; resveratrol
  • Conopida: bogat în vitamina C, acid folic și fibre
  • Pepene verde: bogat în apă, cu proprietăți diuretice, care vă permite să produceți mai multă urină și să scăpați de toxine
  • Usturoi: antioxidant cu proprietati antiinflamatorii, previne formarea cheagurilor de sange
  • Suc de lămâie: Ajută la reducerea formării pietrelor la rinichi
  • Ceapa: saraca in potasiu, bogata in antioxidanti, in special quercetina, care are proprietati antihistaminice naturale
  • Seminte de dovleac: bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, in special magneziu, care ajuta la reducerea riscului de pietre la rinichi
  • Mere: bogate în fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori. Oțet de mere crud organic ajută la prevenirea pietrelor la rinichi
  • Fructe de pădure, inclusiv afine, zmeură, căpșuni
  • Cartofi dulci: bogați în beta-caroten, vitamine A și C, fibre, sursă bună de vitamina B6 și potasiu

Plante pentru curățarea rinichilor

  • Ghimbir: curăță sângele și rinichii de toxine
  • Trifoi Roșu: Un diuretic care stimulează eliminarea deșeurilor din rinichi
  • Turmericul: are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii care ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor și inflamațiilor rinichilor
  • Phyllanthus: Folosit în America de Sud pentru a sparge pietrele la rinichi (numele său spaniol înseamnă „ceea ce sparge pietrele”)
  • Papadie: Un diuretic natural care ajută la întărirea rinichilor și la ameliorarea problemelor tractului urinar
  • Rădăcina de hortensie: remediu nativ american pentru pietrele la rinichi
  • Urzica: un diuretic natural care ajuta la purificarea sangelui si la tratarea infectiilor tractului urinar; bogat in fier, ceea ce il face benefic pentru hematopoieza
  • Ienupăr: Îmbunătățește funcția rinichilor și ajută la tratarea infecțiilor tractului urinar și a pietrelor la rinichi și/sau vezicii urinare. Nu utilizați ienupăr dacă aveți o infecție la rinichi sau sunteți gravidă. De asemenea, nu o luați mai mult de patru săptămâni continuu.

sursa: suntmamica.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share