Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Grădina Carpaților de la branding de țară la nevoia de sustenabilitate a destinațiilor

   Haideți să facem turismul din România și mai sustenabil și mai competitiv pe scena europeană!

Turismul românesc are o imagine și un brand?

Sunt imaginea lui, dar și experiența turiștilor, afectate de locurile în care deșeurile sunt vizibil aruncate în natură?

Ce facem când luăm trenul și ne uităm pe fereastră, de la Aeroportul Internațional Otopeni spre București, capitala României?

Ce facem când ne oprim în orice parcare publică de pe marginea unui drum național din România și vedem mormanele de deșeuri aruncate?

Ce facem cu Grădina Carpaților, ca brand turistic național?

Acestea sunt întrebări pe care conferința Grădina Carpaților: de la branding de țară, la nevoia de sustenabilitate a destinațiilor le-a pus pe agenda publică și s-au căutat și unele răspunsuri.

        Turismul românesc recuperează și poate mai mult chiar și pe componenta de sustenabilitate

Clienții străini, dar și români, deja caută un produs turistic responsabil și destinații sustenabile.  Există un culoar la nivel european pentru România ca destinație turistică, ca brand verde, dar avem nevoie de acțiune.

Pe de o parte, de acțiune guvernamentală pentru curățirea României, în parteneriat cu administrațiile publice locale și cetățean.

Pe de altă parte, sectorul turistic are nevoie de  acțiune: de la ecoturism la city-break, de la turism de sănătate la cel de business, de la munte la mare avem nevoie să ne asumăm că afacerile și destinațiile devin responsabile față de mediu natural, social și cultural în paralel cu o construcție serioasă de produs și brand.

Evenimentul desfășurat zilele trecute  a fost organizat de către Asociația de Ecoturism din România (Descoperă Eco-România), în parteneriat cu FIHR – Federatia Industriei Hoteliere din Romania), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE, în cadrul proiectului “Pentru Eco și Turism/o inițiativă civică de curățare a naturii din România – PET România, Țara Dornelor și Zărnești.

Din județul Hunedoara au fost prezenți  și au vorbit participanților,  directorul  Daniel Stoian care a  prezentat proiectul de succes implementat la nivelul județului și care vizează și   Managementul deșeurilor în România și Anca Rusu – manager al Destinației de ecoturism Țara Hațegului – Retezat.

”Țara Hațegului – Retezat este o micro-regiune cu resurse naturale și culturale remarcabile, unice în lume, unde pot fi dezvoltate activități de turism sustenabil.

Ne dorim ca o astfel de zonă să ofere turiștilor experiențe integrate, dar cu un impact minim asupra mediului, agregând o rețea de servicii ecoturistice complementare, în interiorul unei strategii unitare de marketing și dezvoltare. Tot ceea ce facem, facem cu sprijinul comunităților locale, în folosul lor, cu respect față de ceea ce lăsăm moștenire copiilor noștri.

La întălnirea cu colegii noștri  am vorbit despre destinații sustenabile și susținerea brandului de țară în contextul în care România pare a fi o țară sufocată în gunoi, neatractivă pentru turiști.

Am dezbătut soluții, alături de specialiști și am prezentat modele de succes, printre care și noi, Destinația de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat sau sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Hunedoara – unul dintre puținele funcționale din România.

Alături de Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Asociația de Ecoturism din România și alte asociații care activează în domeniul turismului și al managementului deșeurilor, am semnat o scrisoare deschisă adresată Guvernului, prin care solicităm luarea de măsuri imediate în direcția sustenabilității” a transmis Anca Rusu.

           “European Tourism Sustainability Monitoring 2030” finanțat de Comisia Europeană!!!

Ce veți obține prin participarea la acest proiect?

– Evaluarea stării de sustenabilitate a activității dumneavoastră, pentru a identifica punctele forte și slabe și pentru a stabili strategii de îmbunătățire.
– Dobândirea cunoștințelor privind monitorizarea sustenabilității, prin participarea la ateliere personalizate susținute de experți în domeniu.
Oportunitatea de a vă prezenta sustenabilitatea activității către alte părți interesate, consolidând astfel încrederea și atrăgând noi clienți.
Posibilitatea de a planifica și implementa proiecte inovatoare în domeniul sustenabilității, contribuind la dezvoltarea durabilă a afacerii dumneavoastră.
– Interacțiune și schimb de idei și experiențe cu alte entități din domeniul dumneavoastră de activitate din șase țări participante: Austria, Germania, Italia, Slovenia, Polonia și, desigur, România.
Certificarea sustenabilității afacerii dumneavoastră prin aplicarea în cadrul proiectului pe o schemă de certificare recunoscută la nivel European, național sau regional, care se potrivește cel mai bine specificului activității dumneavoastră.
O compensație financiară pentru eforturile depuse.
Prin participarea la activitățile proiectului, puteți primi până la 7.840 Euro, care să acopere costurile pentru certificare, training și implementare în cadrul entității.
                                                                           

 Puteți cere detalii prin e-mail la adresa romania@etsm2030.eu sau telefonic la numărul 0751.618.303.

Nu uitați că termenul limită pentru înscriere este 5 iulie 2023, ora 18.00!

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share