Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Prin toate aceste modificări aduse legii pensiilor militare și sistemul polițienesc va fi unul eșuat”

 Polițiștii de penitenciare, grefierii din sistemul de justiție, alte cadre din MAI  au  protestat ieri,  timp  de patru ore la Palatul Parlamentului, pentru a a trage atenția asupra modificărilor apărute la Legea nr. 223/2015 a pensiilor militare, care a fost făcută franjuri, urmând ca aceasta  să intre în vigoare,  începând cu data de 01.07.2023.

Dacă în urmă cu peste 160 ani Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Țării Românești, introducea pensiile militare pentru o compensare la privațiunile și obligațiile pe care le aveau cadrele militare, ei bine astăzi, asistăm la o distrugere a tot ce înseamnă sistemul de pensii militare.

Mai mult de atât, toate statele NATO sau UE au acest sistem de pensii militare, iar condițiile de pensionare, cât și sumele cuvenite sunt cu mult mai mari decât ale țării noastre, doar aleșii noștri au considerat că a venit timpul să pună sistemul de apărare și siguranță națională pe butuci.

Creșterea vârstei de pensionare  la 65 de ani, în condițiile în care speranța medie de viață pentru un polițist  operativ este de 58 ani, va obliga Ministerul Afacerilor Interne să facă o achiziție și de sicrie pentru personalul propriu, pentru că,  polițiștii nu vor mai putea apuca să se bucure de acest drept.

Care sunt efectele imediate ale modificării legii pensiilor militare pentru MAI:

-val masiv de pensionări în rândul personalului, cel puțin 3000-4000 de polițiști vor solicita încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare;

-creșterea numărului de demisii; numai anul trecut au demisionat 350 de polițiști, iar până la sfârșitul anului 2023, numărul acestora va fi aproape dublu față de cel al anului precedent.

-creșterea deficitului de personal la aproape 40.000, în condițiile în care numărul locurile din școlile de poliție vor fi ocupate pe jumătate, iar angajările sunt blocate prin ordonanță de urgență;

-creșterea volumului de muncă în rândul personalului MAI, ceea ce va duce la crearea unor blocaje în soluționarea dosarelor, supraaglomerarea punctelor de trecere ale frontierei sau întârzierea intervențiilor în cazul apelurilor prin 112;

-pensionarea polițiștilor cu experiență va adânci deprofesionalizarea personalului MAI, personalul nou încadrat nemaiavând de unde învăța meserie;

”Aceste modificări aduse legii pensiilor militare nu vor produce efecte negative numai în rândul angajaților din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, ci se va răsfrânge și asupra societății civile. Nu întâmplător, președintele Klaus Iohannis a afirmat că ”România este un stat eșuat”, pentru că,  prin toate aceste modificări aduse legii pensiilor militare și sistemul polițienesc va fi unul eșuat. Acesta nici nu a întreprins vreun demers pentru a evita aceasta catastrofă,  ce va avea impact direct asupra siguranței cetățenilor țării pe care o conduce” transmit cei de la SINDICATUL EUROPOL.

Odată cu rotativa guvernamentală prin care s-a schimbat atât premierul, cât și ministrul afacerilor interne, avem pentru perioada iunie 2023-decembrie 2024 un nou program de guvernare,  care va produce impact  și asupra Ministerului Afacerilor Interne.

 Iată care sunt prioritățile și obiectivele noii conduceri:

Priorități de guvernare:

-Optimizarea instituțiilor MAI pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și societății, într-o manieră coerentă, guvernată de principii solide și responsabilitate.

– Creșterea gradului de protecție și de siguranță a cetățeanului și a comunităților având la bază dezvoltarea componentei de cunoaștere concretizată printr-o prezență activă pe teren, precum și prin menținerea și îmbunătățirea unor legături și interacțiuni solide și permanente cu membrii comunităților respective

-Consolidarea capacității de prevenție, intervenție și reacție a MAI pentru impunerea respectării legii.

-Continuarea implementării concepției privind recrutarea, formarea și evoluția profesională a personalului MAI.

-Accelerarea proceselor de simplificare administrativă și transformarea digitală a serviciilor publice și a procedurilor interne de lucru.

 Obiective de guvernare 2023-2024

-Eficientizarea mecanismelor instituționale și interinstituționale necesare elaborării și implementării strategiilor naționale în domeniul afacerilor interne.

-Adoptarea unui set de strategii sectoriale și alte documente programatice în domenii-cheie de competență, care să confere eficientizarea activităților de prevenire și combatere a fenomenului infracțional.

-Consolidarea Sistemului Național Integrat pentru Situații de Urgență.

-Gestionarea provocărilor migraționiste și securității frontierelor.

-Creșterea siguranței rutiere prin consolidarea mecanismelor de prevenire și combatere a încălcării legislației rutiere.

-Adaptarea mecanismelor recrutare, selecție, încadrare, dezvoltare, pregătire, formare și perfecționare a personalului MAI la realitățile sociale actuale.

-Optimizarea funcțională a structurilor MAI.

-Transformarea digitală a unor servicii publice și a activității structurilor MAI.

-Eficientizarea managementului resurselor logistice și financiare.

-Consolidarea capacității MAI de a utiliza fondurile externe nerambursabile pentru a crește calitatea serviciilor oferite cetățenilor.

-Consolidarea mecanismelor de realizare a comunicării publice.

Se pare că salariile personalului din MAI nu reprezintă nicio prioritate și nici un obiectiv al noii echipe de guvernare, inechitățile salariale continuând să fie doar un deziderat.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share