Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

România nu poate exista pe harta lumii fără satul românesc

La invitația președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a fost prezent la Deva.  Acesta a fost  însoțit de reprezentanți ai agențiilor prin intermediul cărora se derulează programele naționale de investiții în domeniul agricol, au participat la o întâlnire cu producătorii agricoli și crescătorii de animale din județul Hunedoara.

Ministrul Agriculturii a vorbit despre programele naționale de sprijin, cum ar fi cel pentru tomate, pentru legumele cultivate în spații protejate, pentru producătorii de cartofi și struguri de masa, reproducerea la porc și păsări, despre graficul de acordare a subvențiilor pentru combustibil și pentru crescătorii de animale, dar și despre dezvoltarea sistemului de irigații și construirea de spații pentru depozitarea producției.

Ministrul  a vorbit despre regândirea agriculturii românești, prin redirecționarea materiei prime către sectorul de producție și mai puțin spre export. Prin Planul Național Strategic pentru Producția Agricolă 2023-2027, la care se lucrează în prezent, se pune accent pe prelucrarea și procesarea producției agricole în interiorul țării. Planul Național Strategic, așa cum a rezultat în urma dialogului transparent și constructiv pe care l-am avut cu reprezentanții tuturor sectoarelor, a fost transmis Comisiei Europene în termenul pe care ni l-am asumat la finalul anului trecut, cu ocazia Consiliului AgriFish. Am transmis spre Bruxelles un document complex, care alături de toate programele de sprijin pe care le finanțăm din bugetul național, contribuie la dezvoltarea agriculturii românești. Îi asigur pe toți fermierii că vom depune toate eforturile ca acest Plan Național Strategic să aducă stabilitatea și predictibilitatea de care agricultorii români au nevoie pentru a păstra un nivel ridicat al producției și pentru a rămâne competitivi pe o piață în continuă evoluție.  Doar în acest fel, satul românesc va rezista și fermierii vor performa” a declarat ministrul  Agriculturii.  Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a adăugat că România nu poate exista pe harta lumii fără satul românesc.  O oră din cadrul întâlnirii a fost rezervată discuțiilor directe cu fermierii prezenți în sală, care au ridicat o serie de probleme punctuale cu care se confruntă în activitatea lor.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit, în data de 9 martie 2022, suma de 420.368.438,68 euro, ce reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană, în contul cheltuielilor efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), aferente trimestrului IV al anului 2021.

Din această sumă, valoarea de 413.150.523,91 euro corespunde decontărilor cheltuielilor efectuate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, iar cea de 7.217.914,77 euro este aferentă plăților din Fondul EURI, ce reprezintă resurse financiare suplimentare puse la dispoziție României din instrumentul de redresare al Uniunii Europene

Prin viramentul efectuat astăzi, suma totală a cheltuielilor rambursate României din FEADR, de la începutul anului de către Comisia Europeană depășește un miliard de euro. Sunt bani care au intrat deja în conturile fermierilor. Așa cum am mai spus, luăm toate măsurile necesare pentru ca fermierii români să își primească banii la timp.  Este foarte important să continuăm într-un ritm susținut direcționarea tuturor fondurilor disponibile pentru sprijinirea fermierilor români, astfel încât aceștia să-și poată desfășura activitățile în bune condiții, în scopul obținerii unui nivel ridicat al producției, a mai spus Adrian CHESNOIU, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Reamintim că la începutul lunii ianuarie Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit suma de  1,081 miliarde euro, ce reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană, în contul cheltuielilor efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2021, pentru acordarea plăților în avans fermierilor, aferente Campaniei 2021 din plățile directe finanțate din FEGA (Fondul European  de Garantare Agricolă).

 

” Vizita ministrului Agriculturii ne onorează și ne bucurăm că ultimele informațiile au ajuns la fermierii hunedoreni. Discuțiile au fost interactive în interesul  beneficiarilor noștri. Pot să anunț și eu că, APIA a stabilit cuantumurile ANT-urilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic pentru anul de cerere 2021. În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.294/02.03.2022 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic pentru anul de cerere 2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 211/03.03.2022, valoarea plafonului este de 223.976.951 euro și se asigură de la bugetul de stat, prin ministerul nostru de resort Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9475 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 398 din 1 octombrie 2021” a ținut să declare și directorul executiv al APIA HUNEDOARA,  ec. Veronica Topor.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share