Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

România va implementa fără excepție reformele din PNRR

Premierul României  Marcel Ciolacu a avut zilele trecute  întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, si cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

La întrevederea cu președinta Comisiei Europene a participat și directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force) din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.

Șeful Executivului a declarat că toți liderii europeni au reconfirmat, în cadrul întâlnirilor  oficiale, susținerea  aderării României la Spațiul Schengen și au mulțumit românilor pentru efortul de a oferi sprijin, pe mai multe planuri, Ucrainei și Republicii Moldova.

Implementarea reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență  și introducerea capitolului RePower-EU au reprezentat puncte importante pe agenda discuțiilor. De asemenea, s-a discutat despre deficitul bugetar al României în contextul actual geostrategic și al crizei de securitate.

“România va implementa fără excepție reformele din PNRR. Discuțiile vor continua la nivel tehnic, însă am stabilit principiile. Am anunțat că, în calitate de prim-ministru, nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%, pentru că ar duce la creșterea inflației și la reducerea ratei de creștere economică. Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate. Avem în vedere  reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar și ridicăm nivelul de luptă cu evaziunea fiscală”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Pentru reducerea deficitului bugetar, prim-ministrul a anunțat că pachetul legislativ asupra căruia Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament va fi structurat pe trei paliere: reforma administrativă, combaterea evaziunii fiscale și ajustările fiscale. Săptămâna viitoare, o echipă tehnică a Guvernului României  va merge la Bruxelles pentru continuarea dialogului.

“Comisia Europeană a înțeles contextul, respectiv efectele directe și indirecte ale războiului  din Ucraina, și efortul României de a oferi sprijin atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. Există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar”, a menționat  prim-ministrul.

Șeful executivului a adăugat că a remarcat o viziune comună cu liderii europeni, context în care au fost abordate aspecte care țin, unele, de Comisie, altele de Consiliu, respectiv de Parlamentul European, în funcție de reprezentarea instituțională.

În întâlnirea cu liderii europeni, premierul a abordat problemele de maxim interes pentru România: 1) aderarea la Schengen; 2) Reformele din PNRR; 3) Deblocarea tranșelor de plată din PNRR și 4) Măsurile fiscale pentru dezvoltare sustenabilă.
În spiritul solidarității europene, CE va recunoaște eforturile financiare făcute de România pentru susținerea Ucrainei, și va ține cont de acest lucru la stabilirea calendarului de revenire a deficitului bugetar la pragul de stabilitate de 3%, după criza din timpul pandemiei.
Important despre Schengen Premierul a transmis leadership-ului austriac faptul că ”o amânare a deciziei de aderare dincolo de orizontul 2023 ar fi complet nejustificată și inacceptabilă” . Avem încredere în capacitatea Comisiei de a identifica resorturile necesare în acest scop.
 Despre creșterea cotei generale de TVA sau anularea cotei reduse de TVA la alimente și medicamente: Guvernul nu ia în calcul această propunere a CE. BNR a atras atenția că o majorare a TVA ar crește inflația.
Despre faptul că CE ar fi cerut creșterea vârstei de pensionare pentru eliminarea procentului de 9,4%. Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare peste 65 de ani cât e în prezent. O astfel de creștere poate avea loc doar odată cu creșterea speranței de viață din România.   În prezent, țara noastră este penultima din UE în privința speranței de viață (în fața Bulgariei). CE nu a condiționat eliminarea pragului de 9,4% de creșterea vârstei de pensionare, ci de realizarea reformei pensiilor.
Premierul e determinat să facă reformele din PNRR.
În același timp, nu trebuie să uităm că acest prag 9,4% care însemna înghețarea pensiilor pentru 50 de ani a fost introdus în mod cinic de cei de la USR!

Pe lângă întrevederile cu președinta Comisiei Europene, cu președinta Parlamentului European si cu președintele Consiliului European, în seara zilei de 31 august premierul s-a întâlnit, la Bruxelles, cu ambasadorul SUA în Belgia, Michael Adler, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Mark Gitenstein, și ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith. ”Contăm pe partenerii noștri americani în abordarea provocărilor noastre și în demonstrarea rolului cheie pe care România îl joacă” a conchis  prim-ministrul Marcel Ciolacu, după întrevederea cu ambasadorii americani.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share