Salvatorii români își încep misiunea - a fost activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Salvatorii români își încep misiunea – a fost activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE

Cele două aeronave militare care au transportat echipa de salvatori români și tehnica aflată în dotare au aterizat în Adana, Turcia.
Echipa de salvatori români a intrat deja în legătură cu autoritățile turce, aceștia fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.
Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.
Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.
Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.
Totodată, în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și doi  subofițeri cu doi  câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.
Statul şi guvernul şi-au mobilizat toate posibilităţile, iar la nivel internațional și european s-a declanșat mecanismul de ajutorare.
Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit  ieri  dimineață sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de 78 de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.
Comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunțat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că ”Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE și că echipe de salvatori din România și Regatul Țărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremurul cu magnitudine 7,8 care a avut loc luni dimineața în sud-estul Turciei și în alte țări vecine, îndeosebi Siria, și care s-a soldat până acum cu cel puțin 5000 de morți și mii de răniți în cele două țări”
Guvernul indian a declarat că două echipe ale Forței naționale de răspuns la dezastre din India, formate din 100 de persoane cu echipe de câini special instruiți și echipamente, sunt pregătite să fie trimise în zona dezastrului. Echipele medicale erau pregătite și materialele de ajutorare erau trimise în coordonare cu autoritățile turcești. Polonia va trimite un grup de salvare format din 76 de pompieri și opt câini.
Uniunea Europeană a declarat că a activat serviciul său de cartografiere de urgență prin satelit Copernicus pentru a ajuta primii respondenți care lucrează la fața locului. Echipe de salvare urbană din Spania se pregătesc să se deplaseze în Turcia, a declarat ministerul de interne.
Departamentul de pompieri din Taiwan a declarat că are o echipă de 130 de persoane, împreună cu cinci câini de căutare și 13 tone de materiale de ajutoare, pregătită să meargă în Turcia și că așteaptă un răspuns.
1000 de voluntari au plecat din Istanbul pentru a se implica în operațiunile de căutare-salvare a victimelor. Israelul a anunțat că este „pregătit să ajute”, iar Uniunea Europeană, prin vocea lui Josep Borrell  a transmis că „pregătită să sară în ajutor”.
Și SUA  anunță că este pregătită să sprijine eforturile de salvare. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că a „fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem gata să oferim orice fel de asistență necesară. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu Turcia”.
O primă echipă cu specialişti  din Israel, în operaţiuni de căutare și salvare a plecat aseară în Turcia pentru a oferi asistență în zonele afectate de cutremur. Această delegație este formată din militari ai Armatei israeliene, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe al Statului Israel, precum și ai Ministerului Apărării. O altă delegație mai numeroasă a ajuns azi dimineață în Turcia. Aceasta include ajutoare umanitare ample și este coordonată în parteneriat cu alte agenții umanitare. Ei vor organiza chiar un spital de campanie, în zona cea mai afectată de cutremurele majore, delegația fiind însoțită de fostul ambasador în România, David Saranga, acum ambasador în ministerul de externe al Israelului.
Ministrul Educației din Turcia a anunțat că școlile rămân închise până pe 13 februarie.
Marți dimineață, la ora locală 5.13, un alt cutremur a lovit centrul Turciei , relatează BBC, citând Centrul Seismic Euro-Mediteranean, care anunță că seismul a măsurat 5,6. Se așteaptă ca și acest cutremur să aibă o serie de replici. Vom reveni și cu alte informații.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share