20/10/2020

Sanctuarul de la Parţa va fi pus în valoare printr-un proiect transfrontalier România Serbia

Ieri la Consiliul Judeţean Timiş s-au întâlnit partea română şi partea sârbă pentru a pune la punct detaliile ce privesc Sanctuarul de la Parţa, pentru punerea acestuia în valoare. Cu această ocazie se va construe un punct muzeal unde se va realize o copie în mărime natural a sitului arheologic.

Pentru această punere în valoare atât situl de la Parţa, din România, cât şi cel de la Majdan, din Serbia vor beneficia de fonduri europene pentru accesul turiştilor.. Proiectul întitulat „Valorificarea potenţialului siturilor arheologice Parţa si Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră a Banatului” , finanţat prin  Consiliul Judeţean Timiş se va desfăşura în parteneriat cu Muzeului Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, pe Programul IPA Interreg Romania–Serbia Axa 4.1. Bugetul necesar este de 665.303,61 euro din care CJ Timiș – 15.200 euro, Muzeul Național al Banatului – 402.660,61 euro şi Municipalitatea Novi Knezevac – 247.443 euro.

Terenul unde va fi construit punctual muzeal va fi pus la dispoziţie de către Primăria Parţa.

„Prin acest proiect vom ajuta la promovarea turismului. Va fi realizată o construcţie nouă la Parţa, pe acelaşi loc pe care în urmă cu mai mulţi ani a fost descoperit  un sanctuar. Va fi realizată şi o pagină de internet, iar pentru promovare vom organiza şi o serie conferințe cu operatorii de turism, fiind  editată şi o monografie a siturilor arheologice din Banat. Pe partea sârbă se va reconstrui o parte din cimitirul bisericii Novi Knezazevac”, a declarat preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra.

Cu această ocazie a fost semnat şi  acordul pentru acest proiect, de către partea sârbă şi cea română.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share