Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 17-18 iulie 2023, la Summitul Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

La opt ani de la ultima lor întâlnire, liderii UE și liderii Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibe (CELAC) s-au întâlnit la Bruxelles pentru al treilea summit UE-CELAC. Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele pro tempore CELAC, prim-ministrul Saint Vincent și Grenadinele Ralph Gonsalves, au coprezidat summitul. La summit, liderii UE și CELAC s-au angajat să își reînnoiască parteneriatul de lungă durată, care se bazează pe valori și interese comune și pe o puternică legătură economică, socială și culturală.

Reuniunea la nivel înalt a avut ca obiectiv principal relansarea parteneriatului strategic dintre cele două zone geografice, în noul context geopolitic și geoeconomic global, afectat inclusiv de efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, context care a generat riscuri pentru ambele regiuni, dar și noi oportunități comune.

Obiectivele parteneriatului reînnoit UE-CELAC se concentrează pe realizarea unei conectivități sustenabile sporite, sprijinirea tranziției verzi și a digitalizării, creșterea rezilienței lanțurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanței multilateralismului, a bunei guvernări și a valorilor democratice.

Liderii au discutat o gamă largă de probleme pentru a consolida parteneriatul, inclusiv: cooperarea consolidată în forurile multilaterale, pacea si securitatea globală; comerț și investiții; eforturile de combatere a schimbărilor climatice; dreptate și securitate pentru cetățeni.

La sfârșitul summit-ului, aceștia au adoptat o declarație, care a fost aprobată de toate țările, cu o singură excepție, din cauza dezacordului cu un singur alineat, și au convenit să organizeze summituri la fiecare doi ani.

declaratie EU-CELAC

„Ne angajăm să stimulăm democrația parlamentară pe tot globul. Consolidarea parteneriatului dintre Europa și America Latină și Caraibe este esențială pentru ambele regiuni. Summitul  este o șansă pentru noi de a ne consolida acordurile comerciale, de a crește cooperarea pentru a ne îndeplini obiectivele de mediu și de a ne asigura că respectarea drepturilor omului este plasată în centrul discuțiilor noastre. Europa trebuie să se angajeze în continuare cu regiunile din întreaga lume într-un spirit de prietenie și respect reciproc. Parlamentul European își va juca rolul și sunt încântat să anunț că în curând vom deschide primul nostru birou de antenă din America Latină” a transmis Roberta Metsola.

Biroul Parlamentului European a convenit la începutul acestei luni să înființeze un birou al Parlamentului European în regiunea ALC. Această decizie face parte din eforturile de consolidare a dimensiunii parlamentare în reprezentanțele externe ale UE, cu accent pe adunările parlamentare multilaterale și organizațiile internaționale. Birourile sunt esențiale pentru stabilirea de rețele, creșterea gradului de conștientizare cu privire la activitatea Parlamentului și schimbul de cunoștințe și bune practici.

Președintele României  a salutat organizarea Summitului UE-CELAC ca un moment necesar de reapropiere a unor comunități regionale cu abordări și interese preponderent convergente

Președintele Klaus Iohannis a arătat că țara noastră sprijină ferm dialogul și cooperarea constructivă cu partenerii din regiune și susține organizarea periodică a reuniunilor la nivel înalt dintre cele două blocuri. Președintele României a reamintit discuțiile sale cu Președintele Braziliei, Președintele Chile și Președintele Argentinei, care au evidențiat interesul comun al Uniunii Europene și al Americii Latine de a așeza parteneriatul pe noi fundamente, mai solide și mai actuale, și care au contribuit la pregătirea Summitului. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a prezentat eforturile țării noastre pentru diminuarea efectelor crizei alimentare și umanitare cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Totodată, referindu-se la una din temele principale ale Summitului, Președintele Klaus Iohannis a prezentat viziunea României cu privire la cele mai eficiente măsuri de combatere a efectelor schimbărilor climatice.

Președintele României a susținut concentrarea cooperării bi-regionale atât pe combaterea mai eficientă a riscurilor cauzate de schimbările climatice, cât și pe valorificarea tranziției verzi ca nouă oportunitate comună.

Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța educației pentru mediu și a deprinderii de către cetățeni a unor noi abilități adaptate tranziției verzi. De asemenea, Președintele României a mai susținut necesitatea implicării Uniunii Europene în sprijinirea statelor cu reziliență scăzută la dezastre și a exemplificat cu proiecte ale țării noastre în domeniu, care pot servi drept sursă de inspirație și consolidare instituțională inclusiv în regiunea Americii Latine și Caraibilor.

Președintele Klaus Iohannis a pledat, de asemenea, pentru identificarea de proiecte cu aplicare regională în acest domeniu, în cadrul implementării Noii agende UE-CELAC.

eu-celac-roadmap2023-25

În marja Summitului, Președintele României a avut o întrevedere cu președintele pro tempore (în exercițiu) al CELAC, Ralph Gonsalves, Prim-ministrul Saint Vincent și Grenadine, care a co-prezidat Summitul alături de președintele Consiliului European.

Cei doi înalți demnitari au abordat teme de interes pentru cele două regiuni, precum și subiecte de cooperare bilaterală politico-diplomatică și sectorială. Președintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul țării noastre de a fi o voce activă în relația UE – regiunea Caraibilor, plecând de la dezvoltarea pe mai departe a relațiilor bilaterale și a unor proiecte de sprijin în favoarea regiunii care și-au dovedit succesul în anii anteriori.

În plan bilateral, relația României și Saint Vincent și Grenadine a fost apreciată ca foarte bună, fiind discutate oportunitățile educaționale pentru studenți, dar și deschiderea unui consulat onorific în această țară.

Președintele României a prezentat  și perspectiva țării noastre privind efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul multidimensional acordat și a subliniat importanța acțiunii comune,  pentru apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share