Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Timişoara – Capitală Cultural Europeană în 2021

Pe ultima sută de metri, Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Patru oraşe, patru municipii, cu dosarele frumos legate cu primburi albe sau tricolore, se luptă şi aşteaptă . Ce? Titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Sorţii au fost benefici şi au ales – Timişoara.

Fiecare oraş a mizat pe câte ceva:  Baia Mare a mizat pe moştenirea arhaică, Bucureştiul pe diversitate, exploatarea cartierelor şi pe festivaluri de renume, Cluj-Napoca a susținut conexiunea dintre Est şi Vest, iar Timişoara a creat un traseu cu ”staţii” culturale pe şi de-a lungul râului Bega.

Ministerul Culturii, a întors-o, a sucit-o , a răsucit-o şi s-a gândit că nu ar stricas un traseu cultural, fluvial, mai ales că Timişoara are şi cinci tipuri de mijloace de comun, dar şi şapte vaporaşe care vor face cultură de-alungul râului Bega.

Sunt extrem de fericit și emoționat. Vreau să mulțumesc comunitățiii timișorene, pentru priceperea echipei în elaborarea acestui proiect. Echipa este comunitatea. Vreau să mulțumesc echipei condusă de doamna director Simona Neumann pentru dăruire, a spus primarul Nicolae Robu, plângând de emoţie.

Directorul Filarmonicii Banatul Ioan Gârboni, era şi el cu ochii în lacrimi când a declarant: „cinstit, mă gândeam că vom câştiga, dar nu simţeam asta. Comisia a fost foarte corectă. Toţi am muncit împreună cu echipa. Cred că a contat mult şi multiculturalismul, faptul că avem 30 de etnii, nu am avut niciun scandal religios niciodată, faptul că avem patru teatre în patru limbi, asta cred că a contat foarte mult. De-acum încolo va fi greu, pentru că în următorii cinci ani va trebui să pregătim evenimente. Instituţiile de cultură din oraş nu vor mai avea concediu. Va fi o abundenţă de turişti, va fi un program cu totul altfel gândit. Vor fi cel puţin cinci, şase evenimente de cultură în fiecare zi organizate. Vor fi 20.000 de evenimente culturale într-un an, dar cred că vom face faţă. Mă bucur extrem de mult”.

Chiar şi prin mijloacele de transport în comun găseşti mesajul după care se ghidează Timişoara”: Luminează oraşul prin tine!”. În prezent municipiul de pe Bega  găzduieşte anual între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale.

Timişoara dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, şase teatre, patru muzee, Filarmonica şi Opera, patru spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, opt centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice şi comerciale şi două centre de tranzit pentru refugiaţi, 18 galerii de artă, peste zece cenacluri literare cu scriitori de renume şi prestigiu.

Clujul avea cele mai mari șanse de a fi desemnat Capitală Europeană a Culturii , dar nu are staţii culturale şi nici vaporaşe. Felicitări Timişoara.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share