Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Un spațiu Schengen mai mare, fără controale la frontieră, ar întări UE”

Într-o rezoluție adoptată marți cu 25 de voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 0 abțineri, europarlamentarii Comisiei pentru petiții cer Consiliului European  să voteze până la sfârșitul anului 2023 în favoarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen, având în vedere că ambele țări au a îndeplinit deja cerințele necesare pentru admitere.

Ei regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge aderarea acestor două țări „fără a prezenta vreo justificare legală legată de criteriile de aderare”. Un spațiu Schengen mai mare, fără controale la frontieră, ar întări UE”  susțin europarlamentarii.

1278666EN

”Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de călătorie fără viză reprezintă o povară societală și economică importantă pentru afacerile și populațiile celor două țări. Cetăţenii Bulgariei şi României sunt discriminaţi, întrucât se confruntă cu întârzieri, dificultăţi birocratice şi costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, comparativ cu omologii lor din spaţiul Schengen” se mai  arată în text. Remarcând timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei, europarlamentarii notează că întârzierile cu care se confruntă românii și bulgarii pot dura de la câteva ore până la chiar zile –față de cele 10 minute fără controale la frontiera internă–, ceea ce înrăutățește și condițiile de muncă ale șoferilor de camioane.

În prezent, toate statele membre UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul de călătorie liberă Schengen, care include și state non-UE Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Comisia Europeană a apreciat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a susținut în mod repetat aderarea acestora, cel mai recent printr-o rezoluție din 5 octombrie 2022 și o dezbatere pe 14 decembrie 2022.

Plenul Parlamentului va vota pentru prezenta rezoluție, programată pentru plenul din 10-13 iulie

Eurodeputații cheamă Comisia Europeană să facă o estimare a costurilor de oportunitate şi a daunelor de mediu pe care România şi Bulgaria le-au suferit cu începere din iunie 2011 din cauza „refuzului nejustificat” de admitere în spaţiul Schengen, şi încurajează Bruxelles să analizeze posibilităţi de compensare financiară.

Joi dimineață, Conferința Președinților va analiza textul raportului și îl va propune pentru plen. Raportul va ajunge în plen în sesiunea plenară din 11 – 13 iulie.Pe 18 iulie, în cadrul Comisiei PETI va avea loc o dezbatere publică cerută de noi în cadrul căreia vor fi analizate printre altele și implicațiile refuzului aderării României la Schengen.

VICTORIE pentru România! Unanimitate în Dosarul România Schengen – despăgubiri pentru pierderile suferite timp de 12 ani, Austria sub lupă pentru posibila încălcare a Tratatului UE!

”Totul a pornit de la petiția depusă de Răzvan Nicolescu, în numele Asociației pentru Energie Curată, la Parlamentul European, pentru a se constata încălcarea, de către Austria, a Tratatului UE și de către Consiliu a dreptului românilor la liberă circulație.
Îi mulțumesc doamnei Dolors Montserrat, președinta Comisiei PETI și șefa Delegației spaniole a EPP, pentru curaj și deschiderea totală față de argumentele noastre juridice!
Îi mulțumesc lui Peter JAHR (Germania), coordonatorul politic din partea EPP a Comisiei PETI, pentru susținerea necondiționată, dând dovadă că este un adevărat prieten al României! Chapeau!
Le mulțumesc de asemenea,  în mod deosebit, colegilor mei europarlamentari români din Comisia PETI, Lorant Vincze(EPP), Vlad Gheorghe (Renew), Cristian Terheș(ECR) și staff-ului tehnic, Radu Negrea, Monica Opricescu și Calina Berceanu!” a transmis europarlamentarul Rareș Bogdan.
”Votul de azi din Comisia Petiții întărește ceea ce am spus de câțiva ani: este un abuz pe care Austria, Olanda îl fac. în Rezolutia de azi se cere Consiliului să găsească soluții să nu se mai folosească în mod abuziv votul veto!
Acum ar trebui să vedem ce întreprinde Presedintele Iohannis în Consiliul  European! Folosește argumentele din rezoluția recent votatî? Ce face noul ministru  de interne? Va convinge în urmatorul JAI pe mandatul Spaniei, să se pună pe ordinea de zi și să treacă la vot?
Parlamentul European a făcut tot ce a depins de el!
Mingea este acum  în terenul Consiliului European, al diplomatiei române și al Comisiei Europene! ” a declarat europarlamentarul Maria Grapini.
”Vine factura pentru Austria! Domnule Nehammer, aveți un mesaj de la Bruxelles: locul României e în Schengen, iar guvernul de la Viena va trebui să explice austriecilor de ce dă miliarde de euro compensații financiare pentru ”refuzul nejustificat” prin care au privat românii de intrarea în spațiul liber de circulație european.
Astăzi a fost vot în UNANIMITATE în Comisia pentru Petiții – avem forma finală a rezoluției pe care am insistat să o dăm în Parlamentul European și în care scrie negru pe alb,  că după absolut orice criteriu și conform cu toate prevederile din legislația comunitară, România și Bulgaria ar fi trebuit să fie deja în Schengen.
Rezoluția cere Consiliului un nou vot în 2023 pentru intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și spune încă o dată,  că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru admitere. Tot ceea ce am zis de la începutul discuției despre Schengen este menționat în textul rezoluției care va merge la vot în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg în perioada 10-13 iulie.
Rezoluția subliniază că românii sunt discriminați de negarea nejustificată a acestui acces în Schengen, că pierdem timp și bani la cozi prin vămi, că aceste cozi generează pierderi economice și poluare enormă, că afectează sănătatea șoferilor de camion, a angajaților și a tuturor cetățenilor care trec prin punctele de frontieră și a celor care locuiesc în zonele respective. De aceea, merităm despăgubiri de la cei care prin votul lor nejustificat – atenție, scrie mare de tot – au ținut România în afara Schengen și după 2022.
Textul pe care l-am negociat cu colegii din toate grupurile europarlamentare enumeră toate documentele oficiale conform cărora România și Bulgaria îndeplinesc condițiile necesare accesului în Schengen. Prin urmare, rezoluția care sunt sigur că va fi votată de majoritatea europarlamentarilor enunță fără echivoc ceea ce fiecare român știe deja – că Austria ne-a încălcat un drept și că trebuie:  să plătească pentru asta și să remedieze situația.
Dacă Guvernul Ciucă și-acum Guvernul Ciolacu parcă au  renunțat la drepturile românilor din țară și din diaspora și i-au abandonat la cozi, eu și colegii mei,  ne facem datoria în Parlamentul European și spunem răspicat: România trebuie să intre URGENT în Schengen!” a precizat și europarlamentarul Vlad Gheorghe.
”Am votat în cadrul Comisiei pentru Petiții rezoluția prin care Parlamentul European condamnă în termeni duri veto-ul aplicat aderării României la spațiul Schengen și solicită identificarea unor soluții și demersuri concrete pentru remedierea acestei situații. Rezoluția a fost aprobată în unanimitate.
Cu suportul colegilor mei din grupul social-democrat am introdus următoarele aspecte în cuprinsul petiției:
– menționarea petiției #RomâniaCereSchengen inițiată împreună cu PES activists România și aprobată de legislativul european în 2015 – punct preluat în preambulul rezoluției;
– evidențierea faptului că veto-ul aplicat împotriva României poate conduce la sentimente anti-europene, cetățenii simțindu-se discriminați – punct preluat în recitalul rezoluției, litera E;
– sublinierea faptului că decizia Consiliului din 8 decembrie a fost adoptată fără a prezenta o justificare din punct de vedere legal – element preluat la punctul 2;
– menționarea faptului că refuzul de a accepta România în spațiul Schengen conduce la încălcarea Cărții Drepturilor Fundamentale a UE în ceea ce privește demnitatea, dreptul la libertate și la siguranță, egalitatea, protecția mediului, libertatea de circulație și de ședere – element preluat la punctul 4;
– solicitarea Comisiei Europene de a analiza soluții legale alternative care să conducă la intrarea României și Bulgariei în zona de liberă circulație – punct preluat în paragraful 11, prin care se solicită Comisiei să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra libertatea de mișcare a cetățenilor români;
– analizarea posibilității de a ataca veto-ul în fața Curții de Justiție a UE, de către Parlamentul European – punct preluat în paragraful 12 care subliniază necesitatea de a analiza acțiunile actuale și posibile acțiuni viitoare în fața Curții de Justiție a UE ” conchide și europarlamentarul Victor Negrescu.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share