Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Va câștiga Roberta Metsola  președenția Parlamentului European?

Europarlamentarul umanist Maria Grapini a interpelat-o  astăzi, pe candidata PPE la Președinția Parlamentului European, Roberta Metsola. Întrebările au fost  unele concrete, însă, din păcate, răspunsurile au fost evazive!

”Din păcăte nu a răspuns! Este o persoana abilă, dar fără experiență practică! Din studenție nu a făcut decât politică, nu a avut vreo funcție în Malta, dar a fost un fel de Monica Macovei a noastră, cu gura mare,  pentru apărărea drepturilor omului. Ea a fost coinițiatoarea Rezoluției împotriva României,  de aceea, am întrebat-o,  cum va elimina dubla măsură! Ea susține listele de vot transnaționale și federalizarea UE, dar nu a răspuns, mai departe la întrebările pe care I le-am adresat”.

Ce vrei, în context, să faci în viitor? Pledezi pentru cele două lucruri pe care noi le avem în dezbatere de mult timp: federalizare și liste transnaționale? Care este poziția ta, în calitate de viitor președinte al Parlamentului European? Și dacă, așa cum ai spus, ca și campioană a luptei pentru drepturile omului, vei pleda pentru a nu mai avea dublă măsura pentru că, în trecut, am asistat de foarte multe ori la decizii instituționale, fie ale Comisiei, fie ale Consiliului, chiar și Parlamentului. Când erau guverne de stânga, se făceau rezoluții, când erau guverne de dreapta, pe același subiect, nu se făceau rezoluții” a întrebat europarlamentarul român.  Reamintim faptul că,  în luna noiembrie 2018,  Parlamentul European a adoptat în plenul de la Strasbourg, rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția “violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018” și  unde se recomanda autorităților “să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție”. Au fost atunci  473 voturi “pentru”, 151 “împotrivă” și 40 abțineri.

 ”Dacă se vor întoarce cu fața la cetățenii europeni, societățile, în ansamblu se vor radicaliza și așa cum a fost în Germania, cetățenii vor prefera să aleagă stânga” a conchis europarlamentarul umanist Maria Grapini. Social democrații europeni vor propune un candidat ca secretar general al Parlamentului European și cinci vicepreședinți.

În cazul în care va fi aleasă să-i succeadă socialistului italian David Sassoli, Roberta Metsola va deveni abia a treia femeie președinte al Parlamentului European, după franțuzoaicele Simone Veil (1979 – 1982) și Nicole Fontaine (1999-2002), ambele provenind din zona politică a creștin-democraților europeni, aceleași valori politice precum ale PPE. Mai mult, Roberta  Metsola s-ar putea alătura unei galerii de femei  lider ale instituțiilor UE, în vreme ce Ursula von der Leyen este președinta Comisiei Europene, iar Christine Lagarde șefa Băncii Centrale Europene. Ar fi pentru prima dată când Malta, cel mai mic stat membru al UE, ar da un reprezentant de-al său la conducerea unui instituții europene. Roberta Metsola, în vârstă de 42 de ani, este eurodeputat din 2013. Ea a fost aleasă prim vicepreședinte al Paralamentului European în noiembrie 2020.

Metsola este avocat de profesie, specializată în drept european. Ea este căsătorită cu finlandezul Ukko Metsola și are patru băieți. Roberta Metsola este o conservatoare ea fiind împotriva avortului, Malta fiind de altfel, singura țară din UE unde avortul este ilegal. Potrivit Politico, Metsola a votat împotriva multor rezoluții ale Parlamentului care apără drepturile la avort și s-a referit adesea la această problemă ca fiind o competență națională. Poziția sa anti-avort nu este pe placul multora dintre colegii eurodeputați care i-au cerut explicații în acest sens.

”Aș dori să văd acest Parlament ca pe ceva care dă putere, la care oamenii se simt mândri că fac parte, că putem fi deschiși, accesibili, să ajungem peste decalajul politic și să găsim soluții comune. Această eră post-pandemie ne va oferi o oportunitate de a face exact asta și cred că nu ar trebui să renunțăm la aceste idealuri comune frumoase”,  transmite Roberta Metsola, pe pagina sa de facebook.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share