Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ziua mondială a ONG-urilor este sărbătorită, în fiecare an, la 27 februarie, în 96 de ţări de pe şase continente, potrivit https://worldngoday.org.

Ziua Mondială a ONG-urilor ne oferă prilejul de a celebra rolul remarcabil pe care îl joacă societatea civilă prin eforturile pe care le depune pentru a se asigura că drepturile fundamentale ale omului sunt respectate și că nimeni nu este lăsat în urmă. Este mai important ca niciodată să marcăm această zi, deoarece, în întreaga lume, vremurile în care trăim nu sunt deloc prielnice pentru ONG-uri și pentru societatea civilă, iar apărătorii drepturilor omului au din ce în ce mai puțină marjă de acțiune.

Organizațiile societății civile sunt o voce a celor care, de mult prea multe ori, nu își pot face auzită vocea. Aceste organizații au curajul de a se împotrivi nedreptăților, cu prețul riscurilor la care, uneori, se expun chiar ele.

”Cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor, recunoaștem cu toții rolul organizațiilor non-guvernamentale în societate și, mai ales, impactul pozitiv al politicilor propuse de acestea. Și este cel mai bun moment pentru a ne exprima mulțumirea față de fondatorii, angajații, voluntarii, membrii și susținătorii acestor organizații”, a transmis astăzi premierul Marcel Ciolacu.

 Și Uniunea Europeană va continua să acționeze pentru apărarea unui mediu deschis și propice pentru societatea civilă, atât în Europa, cât și în țările partenere.

”Vom depune și mai multe eforturi pentru a proteja spațiul democratic la toate nivelurile. Vom continua să sprijinim activitatea neprețuită desfășurată de organizațiile societății civile și să cooperăm cu ele în întreaga lume. ONG-urile joacă un rol de prim-plan în cadrul instrumentelor de finanțare externă ale Uniunii Europene, contribuind la conceperea, la punerea în aplicare și la monitorizarea lor.

Uniunea Europeană acordă anual un sprijin în valoare de două miliarde EUR organizațiilor societății civile locale din țările partenere.

Această sumă reprezintă 73 % din sprijinul acordat acestor organizații la nivel mondial.

  UE este astfel principalul donator la nivel mondial,  în ceea ce privește sprijinirea societății civile locale

Depunem aceste eforturi pentru că este necesar să investim în drepturile omului, să investim în activitatea societății civile și să garantăm libertățile fundamentale, pentru a crea un climat de securitate durabil. Uniunea Europeană își asumă cu mândrie rolul de lider al celui mai amplu program la nivel mondial de protecție a apărătorilor drepturilor omului, desfășurat în cadrul Instrumentului european pentru democrație și drepturile omului. În cadrul unui proiect specific, în ultimele 18 luni am alocat 338 de granturi de urgență pentru a veni în sprijinul apărătorilor drepturilor omului,  într-un număr total de 64 de țări.

Motivul pentru care facem acest lucru este că, fără activitatea societății civile, nici acțiunea Uniunii Europene nu ar fi eficace.

 

Uniunea Europeană nu îi va abandona niciodată pe apărătorii drepturilor omului și nu va abandona nici organizațiile societății civile: acesta este parteneriatul cel mai valoros pe care ne putem baza,  pentru a apăra drepturile și pentru a oferi noi posibilități. Împreună!” se arată în comunicatul U.E.

Comisia Europeană şi-a propus și ea  să menţină nivelul de finanţare pentru sectorul neguvernamental în cadrul financiar următor la un nivel ridicat, cu 1,5 miliarde euro pentru 2021-2027, precizează site-ul https://worldngoday.org, care citează o declaraţie în acest sens,  a vicepreşedintelui Comisiei Europene,  Josep Borrell.

Cu ocazia Zilei mondiale a ONG-urilor, în fiecare an, este organizată o conferinţă la nivel înalt în Europa de către o structură specializată a Consiliului Europei (CoE), eveniment care reuneşte reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţe permanente ale statelor membre ale CoE, activişti proeminenţi pentru drepturile omului, studenţi şi membri ai Secretariatului Consiliului Europei.

Conferința ONG-urilor a Consiliului Europei este organismul care reprezintă societatea civilă în Consiliul Europei, o organizație europeană fondată în 1949. Consiliul Europei are 47 de state membre cu aproximativ 800 de milioane de cetățeni, iar sediul său este la Strasbourg, Franța.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share