Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

13 solutii pentru a-ti recapata echilibrul psihic

11126914_10203615426337140_7262115992390021490_nBătăi de cap, frustrări, termene limită şi prea multe cerinţe? Nu, nu fac reclamă la cine ştie ce medicament minune. Stresul nu dăunează întotdeauna, ba chiar în doze mici te poate motiva să dai ce ai mai bun. Dacă eşti supus în mod constant stresului, şi psihicul şi fizicul tău vor avea de suferit. Din păcate, pentru mulţi oameni, stresul e atât de banal că a devenit un mod de viaţă.

Aşa că e timpul să iei măsuri pentru a-ţi aduce sistemul nervos înapoi în echilibru.

1. Pregăteşte-te de seara pentru a doua zi. Ca să nu stai să bâjbâi dimineaţa după toate cele.

2. Nu te baza prea mult pe memorie; notează-ţi lucrurile importante. La mine e ca un făcut câteodată. Cele mai bune idei imi vin ba seara în parc, ba în metrou, ba în taxi. Normal, când ajung acasă, am uitat tot.

3. Spune ‘NU’ mai des. Dacă n-ai chef, spune. Nu fă lucruri doar ca ceilalţi să se simtă bine.

4. Evită influenţele negative. Indiferent dacă e vorba de oameni, locuri sau activităţi. Când nu eşti pe deplin în largul tău, aduni în tine o tensiune care te împiedică să te bucuri de acele momente.

5. Transformă problemele în provocări. Apoi spune-ţi: “Cum să mă nu pot face asta? Imposibil…”

6. Păstrează-ţi câteva clipe de joacă pe zi. Fă ceea ce te relaxează cel mai mult. Du-te la o plimbare în parc şi dă-te în leagăn. Dansează cu muzica (în căşti) dată la maxim. Cântă în timp ce faci asta. Ia-ţi două- trei reviste şi decupează până te dor degetele. Te simţi mai bine, aşa-i?

7. Încetează să crezi că mâine va fi o zi mai bună. Fiecare zi e bună. Aranjează momentele zilei în funcţie de starea ta, ca la sfârşit să poţi spune că te-ai distrat pe cinste. Şi dacă e aşa, mâine de ce n-ai lua-o de la capăt?

8. Dedică-te lucrurilor noi. Pictează, cântă, aleargă, dansează, fă un filmuleţ funny, găteşte, învaţă să faci poze profi, vizitează obiective turistice; Cel mai important e să te implici în ceea ce faci.

9. Fă totul ACUM. Nu-i da telefon bunicii mâine, ci ACUM. Nu te culca pe o ureche că eşti obosit când trebuie să duci copilul în parc; du-l ACUM. Nu ai voie să ‘amâni puţin’. Amânatul puţin se transformă în amânat mediu care se transformă în … deloc. Sună amuzant, dar exact aşa se întâmplă.

10. Pregăteşte-ţi întotdeauna un plan de rezervă. Ceva nu merge? E timpul pentru planul B. Gândeşte-te repede la ceva şi fă-o zâmbind. De ce să stai să te stresezi şi să intri în panică?

11. Cunoaşte-ţi limitele şi lasă-i şi pe ceilalţi să ţi le cunoască. când ceva te deranjează la ceilalţi, nu strânge din dinţi şi fă că ei. Nici vorbă! Exprimă-te clar şi arată că tu eşti de altă părere. Principiile trebuie respectate!

12. Fă-ţi curat în dulap. E foarte relaxant! Atunci când nu am starea necesară să zâmbesc voit (mi se mai întâmplă), iau dulapul cu asalt! Scot tot din el şi apoi aranjez. Pot face asta şi de trei ori pe săptămâna. Nu mă crede pe cuvânt; încearcă şi tu!

13. Opreşte-te din a încerca să-i ‘repari’ pe ceilalţi. Nu sunt atât de rea, înţeleg chestia cu ajutatul o data, de două ori. Hai, de trei ori… Dar când telefonul sună a cinşpea oară într-o săptămâna 😐 Nu-ţi pune mâinile în cap; i-ai învăţat prost. Lasă-i să descopere cum îşi pot rezolva problemele singuri. O să fii şi tu liniştit, iar ei vor fi satisfăcuţi că nu au trebuit să apeleze la altcineva pentru ajutor.

Relaxează-te, savurează fiecare clipă în parte…

Psiholog Oana Adina Grosu

Cabinet individual de psihologie, Oana Adina Grosu
Str.Poet Gr.Alexandrescu, Nr.11, Targoviste (Hymarco Clinique)
Telefon: 0726.079.481
E-mail: grosu.oana1@yahoo.com

Daca ti-a placut acest articol, citeste si:

De ce ne sperie o VIATA NOUA?

De ce ne invadam unii pe altii?

Distribuie acest articol Oficial Media
Share