Deputat Oana Vlăducă: ”De ce este un abuz ancheta DNA împotriva Rovanei Plumb!” - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Deputat Oana Vlăducă: ”De ce este un abuz ancheta DNA împotriva Rovanei Plumb!”

 Astăzi la Târgoviște, doamna Oana Vlăducă, deputat în Parlamentul României, a prezentat presei argumentele constituționale și de ce este un abuz ancheta DNA, împotriva Rovanei Plumb. Ca în majoritatea statelor europene, imunitatea are rolul de a proteja membrii Guvernului și ai Parlamentului de abuzurile unei alte puteri din stat, cum se întâmplă în cazul anchetei abuzive împotriva ministrului Rovana Plumb.

De ce este un abuz ancheta DNA

De ce este un abuz ancheta DNA

NU ESTE STABILITĂ ILEGALITATEA.

Nu există o decizie a judecătorilor de contencios care să confirme presupunerea DNA că HG-ul avizat de Rovana Plumb este ilegal. Cele două hotărâri de guvern incriminate de DNA sunt în vigoare și astăzi. Până la această oră, DNA NU le-a atacat la judecătorul de contencios administrativ, deși avea posibilitatea și  obligația de a face acest lucru dacă aprecia că sunt elemente de ilegalitate. Nu procurorii stabilesc ilegalitatea unui act normativ, ci judecătorii de contencios.
DNA ȘI-A SCHIMBAT ACUZAȚIA anunțată inițial împotriva Rovanei Plumb. Nu mai este „complicitate la abuz în serviciu”, ci „favorizarea infractorului”. Deci când a formulat acuzațiile împotriva ministrului, DNA nu știa clar în ce constă vinovăția sa.

DIN SESIZAREA DNA LIPSESC INDICIILE REFERITOARE LA INFRACȚIUNE

DIN SESIZAREA DNA LIPSESC INDICIILE REFERITOARE LA INFRACȚIUNEA pe care ar fi favorizat-o Rovana Plumb. Deci dacă nu există elemente privind infracțiunea, nu pot exista nici elemente privind favorizarea infracțiunii.
ACUZAȚIA DNA ESTE CONTRAZISĂ CHIAR DE HG-URILE INCRIMINATE. Procurorul DNA a susținut că Rovana Plumb a încercat să dea aparența că Insula Belina nu ar aparține domeniului public al statului. Cu toate astea, chiar în cele două HG-uri incriminate, se menționează de mai multe ori că acel imobil aparține proprietății publice a statului.

În astfel de situații trebuie să funcționeze imunitatea membrilor guvernului, pentru a-i proteja pe aceștia în exercitarea funcției, față de abuzurile altei puteri din stat.
Rovana Plumb este nevinovată și trebuie să se prezume nevinovăția ei. Într-un stat de drept, sarcina probei revine celui care acuză. Deci este anti-democratic și anti-european să soliciți unei persoane acuzate de DNA „să își demonstreze nevinovăția”.
La fel este împotriva fundamentelor statului de drept să soliciți cuiva „să se pună la dispoziția Justiției” pentru a fi urmărit penal de DNA. Procurorii nu fac justiția. În speță, Justiția trebuia înfăptuită de judecătorii de contencios, singurii care puteau stabili dacă HG-ul avizat de Rovana Plumb este ilegal sau nu.

 
Precizare importantă:

DNA nu cere Parlamentului începerea urmăririi penale. E invers: Parlamentul poate cere DNA să înceapă urmărirea penală, dacă apreciază că sunt temeiuri rezonabile în acest sens. (a nu se confunda cu procedura în care DNA/Parchetul solicită Parlamentului arestarea preventivă a unui deputat sau senator).

Prin urmare, votul de astăzi nu vizează „încuviințarea cererii DNA”. Nu există o astfel de cerere, ci doar o sesizare din partea DNA.
Conform Constituţiei, doar preşedintele şi Parlamentul pot CERE începerea urmăririi penale.  În aceste condiţii, DNA nu putea cere şi nu a cerut începerea urmăririi penale!DNA a prezentat Camerei Deputaţilor doar rezultatul cercetărilor în acest caz pentru ca parlamentarii să decidă dacă se impune o solicitare către DNA pentru începerea urmării penale.

Constituția României Art. 109 – Răspunderea membrilor Guvernului

 (2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share