Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Mai avem cei sapte ani de acasa?

trucuri_citire_copii

Cand cineva uita de politete, i se pune eticheta: “N-are cei sapte ani de-acasa!”. De ce oare sunt atat de pretiosi acesti ani? Ca mama te gandesti, fara indoiala, sa-i dai puiului tau tot ce e mai bun. Nu uita sa pui insa in aceasta zestre si cei sapte ani de-acasa, chiar daca meseria de mama  este cea mai grea, are norma intreaga si nu te scoate la pensie niciodata.

Educarea copilului incepe din primele luni de viata, iar baza acestui proces este relatia cu parintii, care trebuie sa-i ofere multa dragoste, sa-l incurajeze sa capete incredere in propriile forte. Si, cel cel mai important, exemplul pe care il dai tu, ca parinte.

TOATE LA TIMPUL LOR!

Inarmeaza-te cu rabdare si tine cont de varsta “elevului”. Pana la 2 ani, copilul nu intelege cum trebuie sa se poarte ca sa nu-i deranjeze pe cei din jur. Asta nu inseamna ca-l lasi sa faca orice si toata familia ii face toate poftele.
Este momentul sa-i fixezi primele reguli, ABC-ul comportamentului civilizat.
Pe la 2 ani, dorinta de independenta il face rebel si poate deveni neascultator. Ai nevoie de tact ca sa-l inveti regulile bunei purtari: sa salute, sa multumeasca.
Intre 3 si 5 ani, copilul incepe sa faca diferenta intre bine si rau. Isi ia ca model de comportament adultii, deci, mare atentie la felul in care te porti! Acum trebuie invatat sa-si ceara scuze cand a gresit, sa nu rada de defectele fizice ale celor din jur si sa inteleaga suferinta altora. Cele mai bune momente pentru a-ti invata copilul cum trebuie sa se poarte sunt: masa cu toata familia, cumparaturile, vizitele la bunici. Ele sunt ocazii in care ii poti arata copilului bunele maniere.

REGULI DE AUR!

Este foarte important sa-l lauzi de fiecare data cand se poarta frumos, iar dojenile sa fie facute cu ton calm si, in nici un caz, in public. Pana la aceasta varsta puiul tau a invatat regulile elementare de politete si modul in care trebuie sa se poarte cu cei din jur, asa ca este pregatit sa mearga la scoala!
In anii premergatori scolii va invata o multime de lucruri care il vor ajuta sa comunice si sa relationeze cu cei din jur. Incurajeaza-l sa se exprime, lasa-l sa termine ce are de spus, invata-l sa-si sustina punctul de vedere cu argumente. Faptul ca a crescut si a intrat la scoala nu inseamna ca misiunea ta s-a incheiat. Profesorii nu inlocuiesc parintii, grija pentru educatia copilului revine tot familiei.

Iata cateva sfaturi utile in educarea copilului:

Incearca sa-i faci poftele in limitele bunului simt si nu-ti invata copilul dependent de bani.
Invata-l de mic cu greutatile vietii pentru ca mai tarziu sa stie sa se descurce in societate.
Implica-l in treburile casnice: sters praful, dat cu aspiratorul, pregatirea mesei pentru cina, faceti impreuna prajiturile lui preferate pentru a se desprinde cu resposabilitatea si lauda-i fiecare gest si munca prestata.
In fiecare zi stabiliti impreuna un program care sa-i permita sa se si joace dar sa si invete chiar si prin joc pentru a nu pierde contactul cu scoala si societatea mai ales, in vacante.
Nu-l invata ”mamos” pentru ca va veni perioada cand copilul va vrea sa urmeze cursurile unei facultati, sau voi, cuplul veti vrea sa petreceti un week-end impreuna iar copilul este dependent de voi, parintii, si nu-l veti putea lasa singur.
Invatati-l sa respecte copiii saraci, pe cei cu malformatii sau alte defecte, sa nu-i ocoleasca sau sa-i marginalizeze, invatati-l sa fie altruist, sa ajute pe cei din jurul lor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share