Published On: mie, feb. 14th, 2018

OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV- Adevărata frumuseţe

OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV- Adevărata frumuseţe. Nu trebuie să ne aruncăm asupra frumuseţii pentru a o mânca, dar tot o crimă este să nu o căutaţi pentru a o contempla. Dacă astăzi oamenii se folosesc de frumuseţe pentru a se atrage mutual în abis, nu este vina frumuseţii, ci a lor, căci ei nu sunt suficient de puri, trezesc în ei un foc care începe să fumege din cauza tuturor impurităţilor din ei; frumuseţea nu trebuie să-i facă pe oameni să se prăbuşească, ci trebuie să-i conducă spre divinitate, să-i protejeze până la Cer. (…)

Dacă într-adevăr n-ar fi existat Mama Divină care ţine încă la perfecţiune, armonie, simetrie, de mult timp oamenii ar fi fost atât de dezagreabili, de deformaţi, de urâţi, vă asigur. Modul în care au de gând să trăiască, fără să cunoască mare lucru, fără un ideal, fără dorinţa de a se perfecţiona, de a se ameliora, aşa, cu dorinţa de a trăi şi în acest cuvânt: “A trăi, înţelegem o viaţă infernală, haotică, dezordonată, plină numai cu plăceri şi războaie”. Acestea
însemnând pentru ei “a trăi” !! Dacă nu există Mama Divină, eh, care se ocupă de perfecţiunea formelor, demult deja omenirea ar fi fost…
Priviţi acum, cum văd eu lucrurile. Văd o fată, cu adevărat încântătoare, frumoasă, atrăgătoare, surâzătoare, este extraordinar. Şi mă uit să văd ce are în mintea ei, în sufletul ei, şi văd atâtea lucruri obişnuite, capricioase, dezmăţate chiar, atât de… Şi mă întreb, dacă ar exista dreptate, cu adevărat, ei bine, ea ar trebui să fie deformată şi dezagreabilă, din cauza defectelor pe care le are un asemenea corp, este uimitor, atunci ajung la concluzia că îi trebuie însă un credit, poate are nevoie de un ajutor însă, şi atunci ce este acest principiu,
această entitate, această… Este Mama Divină, care totuşi face sacrificii, vă asigur, da, fiindcă trebuie să se realizeze, cu exactitate corespondenţa… Cum spuneam, există o corespondenţă absolută între conţinut şi formă. Să luăm
domeniul mineralului, cel al vegetalului, al animalului, există o corespondenţă absolută, plantele veninoase, pietrele preţioase şi animalele sălbatice şi tot…, ei bine, ele au forma care anunţă, care previne, care avertizează de departe creaturile, de a-şi lua măsuri de prevedere sau de nu se servi de aceste plante… în culorile lor, în formele lor, există… pietre preţioase de asemenea. Deci conţinutul ceea ce este înăuntru, virtuţile, aşa cum le numesc spiritualiştii sunt bine, bine prezentate, reflectate în formă, culoare, în latura simetrică şi în puritate, da, cea a pietrei iar ceilalţi, care nu sunt la fel, lucru dovedeşte că nu au virtuţi şi calităţi.

Să luăm acum exemplul lumii omeneşti. Numai în lumea omenească există o nepotrivire, o deformaţie, o inexactitate de moment, fiindcă omul are mari puteri pentru a mişca lucrurile, pentru a le deforma şi schimba, prin propria dorinţă, prin inteligenţa sa, şi adesea oamenii încetinesc reflecţia conţinutului în formă, în mod absolut, forma exprimând conţinutul din cauza acestor calităţi, pe care Domnul i le-a dat. Aici nu se vede, adesea, această corespondenţă.

Oamenii, în aparenţă, sunt minunaţi, bogaţi, bine îmbrăcaţi, dar înăuntrul lor, ce-au fabricat, 2
ce-au făcut, numai monştrii ?! Şi alţii, care sunt şubrezi, urâţi, caraghioşi, înăuntrul lor, ce fabrică ei în forul lor interior !?… În ciuda celor explicate, există patru categorii, iată că cei care sunt frumoşi exterior, sunt neplăcuţi interior. Cei care sunt dezagreabili exterior, sunt frumoşi interior. A treia categorie: cei care sunt dezagreabili şi în exterior şi în interior, şi cei frumoşi şi-n interior şi în exterior.

Deci, există patru categorii. În ciuda asta, există mici deviaţii, pe ici, pe colo, şi v-am explicat, că sunt din cauza trecutului. Între trecut şi prezent există o opoziţie. Deci, cum fiinţa umană în forul interior, în gândire, în dorinţe, în proiecte este capabilă dintr-o mişcare să-şi schimbe drumul, filozofia, punctul de vedere, direcţia, în aceeaşi zi să-şi schimbe haina, cum aveţi obiceiul să ziceţi.
Ei da, dar forma era deja lucrată, lucrată, cristalizată, modelată de mii de ani, poate, ea nu se schimbă de la o zi la alta, de ce ? Pentru că această formă este făcută dintr-o materie atât de subtilă, atât de lejeră, de uşoară în a o modela, în ai da forme şi dimensiuni, încât aici avem întreaga putere. Şi cum am gândit, am schimbat filozofia, bine, ei bine, dar omul continuă să acţioneze ca înainte, gândeşte bine şi acţionează rău. Dar noi am explicat într-o conferinţă că, dacă el ar continua să gândească bine, atunci continuând mult timp, această gândire coboară, se materializează, animează corpurile fizice, materia opacă, şi într-o bună zi omul acţionează exact cum gândeşte, contrariul fiind valabil, de asemenea. El gândeşte bine, gândeşte bine, simte bine, doreşte bine, şi atunci forma pe care o dobândeşte, acum, corespunde intelectului său, sufletului său, inimii sale, este frumoasă, luminoasă, extraordinară, divină.

Ei da, iată că el începe să se schimbe, o ia pe alt drum, un drum diabolic, el vrea să facă rău, ei da, dar forma rezistă încă, ea nu se schimbă dintr-o dată, ea nu se urâţeşte; există un demon înăuntru, şi exterior el este încă o divinitate. Iată, asta se întâmplă în viaţă, vedeţi, deseori. Şi cum omul se înşeală, nu ştie să pătrundă în profunzime pentru a vedea cum este el acum, în forul său interior, şi îşi priveşte forma care-i vorbeşte de trecut, cum era el în trecut, astfel se înşeală, adesea. Şi acum, dacă continuă să gândească rău, va ajunge să distrugă forma, cea frumoasă, va deveni dezagreabilă, chircit, deformat, oribil. Şi apoi, dacă se schimbă din nou, forma va rezista mult, va demonstra că este un monstru, cu toate că a devenit o divinitate în interior.

Priviţi, asta explică multe lucruri. Acest fenomen nu există decât la oameni, vedeţi voi, pentru că ei au avut posibilitatea, libertatea de a se schimba rapid, în timp ce pietrele nu pot, plantele nu pot, animalele nu pot, şi asta pentru că forma exprimă cu exactitate calităţile din conţinut. Există numai la om, dar nu în întregime, nu în întregime.

Dar există totuşi, numai într-o singură latura a realităţii ceva care vorbeşte despre adevărul acestei legi: forma exprimă mereu conţinutul. Veţi spune că nu este aşa, că nu este mereu aşa… Da, dar trebuie să ştii unde să cauţi. Dacă veţi căuta numai asupra formei fizice, tangibile, determinate, fosilizate, concretizate, atunci vă veţi înşela. Dar, dacă veţi căuta emanaţiile, vă veţi opri asupra lor, adică asupra lucrurilor fluidice ce ies din om, fie el frumos sau urât, atunci nu vă veţi mai înşela. Aici este un adevăr absolut.

Atunci, dacă aceste emanaţii, care exprimă cu adevărat starea interioară, dacă sunt cenuşii, disonante, cacofonice, nesănătoase, da, atunci aceasta exprimă exact ceea ce gândeşte omul, ceea ce el doreşte, în ciuda faptului că forma o contrazice. Iată, deci, subtilităţi pe care nu le cunoaşteţi. Pentru a cunoaşte pe cineva nu trebuie să vă opriţi numai asupra formei – trebuie numai să vă opriţi pentru a şti cum a lucrat în trecut – dar să ştim cum este el acum ! Eh, nu se poate z ări lumea divină care este înăuntru, dar se pot simţi emanaţiile. Atunci, dacă el emană puritatea cu adevărat, lumina, ceva onest, integru, curat, atunci veţi concluziona sută la sută că există şi un conţinut bun.

Pentru că aceste emanaţii, radiaţii, se vor concretiza într-o zi în formă, dar pentru moment ele se duc, sunt subtile, nu lasă urme, da, pentru moment numai. Fiindcă, priviţi, sunt oameni urâţi, diformi, da, dar pentru un moment devin simetrici, atât de expresivi, frumoşi, agreabili, încât rămâi uimit. De ce ? Fiindcă emanaţiile care
au ieşit au schimbat, pentru moment, forma, expresia figurii, culoarea feţei chiar, şi a ochilor, care exprimau, în acel moment, că omul avea intenţii bune. Dar, dacă aceasta nu durează, înseamnă că din nou el s-a întors la…, şi că emanaţiile s-au schimbat. Deci, ceea ce se schimbă cel mai repede sunt emanaţiile, şi ceea ce nu se schimbă la fel de repede este corpul fizic, forma.

Extras din OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV- Adevărata frumuseţe
Conferinţa din 08.08.1976

Document integral- omraam-mikhael-aivanhov-1976-08-08-adevarata-frumusete

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It