Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul- traditii si obiceiuri

1262_29-taierea_capului_ioan_w400

Creștinii ortodocși sărbătoresc în fiecare an, pe 29 august, ultima mare sărbătoare a anului bisericesc: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. În popor, această zi vine cu mai multe tradiții și obiceiuri.

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează momentul în care Sfântul Ioan a fost decapitat de către împăratul Irod. Sfânta Evanghelie spune că Irod a tăiat capul Sfântului la cererea Irodiadei, în timpul unei petreceri organizate cu ocazia zilei sale de naștere.

În acele vremuri, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod din Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul săi nelegiuit cu Irodiada, soția fratelui său. Acest lucru a deranjat-o nespus pe Irodiada, care și-a sfătuit fiica, pe Salomeea, care dansase și fusese pe placul oaspeților și al lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului, drept răsplată.

Capul Sfântului Ioan a avut o istorie aparte, potrivit tradiției bisericești. A fost pierdut de 3 ori și găsit de 3 ori. Prima și a doua aflare a capului este prăznuită pe 24 februarie, iar a treia găsire se sărbătorește pe 25 mai. Potrivit legendei, Sfânta Ioana, soția dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.

 Tradiții și Obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Se spune că în ziua de 29 august, când sărbătorim Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, nu trebuie să folosim cuțite, ci să rupem totul cu mâna. În popor se vorbește și despre începutul unui post numit „de la cruce până la cruce”, un post care ține până pe 14 septembrie, când se prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci, dar care nu este menționat în calendarul creștin. Rolul acestui post este de a-i curăți pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

În popor mai există și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă. În această zi nu se consumă pepenele și nici varza, pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. În ajunul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul nu se mănâncă preparate cu varză pentru că Sfântului Ioan i s-a tăiat de şapte ori capul pe varză şi a înviat.

De asemenea, este interzis consumul de vin pentru că amintește de sângele nevinovat vărsat. Unii oameni mănâncă în această zi doar struguri, în timp ce alții aleg să țină post negru toată ziua.

Pe 29 august nu se mătură, deoarece se crede că zgomotul făcut de mătură îi deranjează pe cei morți. În schimb, spiritele celor trecute în neființă pot fi îmbunate împărțind de pomană săracilor. Pentru sporul familiilor și pentru înlăturarea bolilor, în casele în care au murit rude în condiții suspecte sau de moarte năpraznică se țin momente de reculegere și se împart pachete cu struguri și pâine.

Se mai spune că din această zi începe și frigul toamnei. În ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul se sfinţesc la biserică mere, pere, struguri şi castraveţi şi se împart oamenilor sărăci.

Posteşte, dacă ai blestemat

Cândva, postul de Sântion se ţinea “de la cruce până la cruce”: din 29 august, până la Ziua Crucii (14 septembrie). Credincioşii mâncau, o dată pe zi, o turtă de grâu sau de mălai, coaptă chiar de către ei. Doar cei care nu săvârşiseră păcate foarte grele aveau voie să mănânce şi poame. Dormeau pe pământ (dacă se putea, fără aşternut) şi, la sfârşitul postului, făceau pomană la biserică.

Azi, Biserica recomandă post (dar negru) doar pe 29 august (tradiţia populară “îndulceşte” acest post, permiţând să se mănânce struguri). Cei care au tăria să-l ţină îşi uşurează propriile suflete sau ajută sufletele unor rude să se mântuiască de cele mai grele păcate: avort, crimă, furt, blesteme aruncate în special asupra propriilor copii.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share